“Zor Şartlar Altında Da Olsak Ramazan Coşkusunu Yaşatmayı Hedefliyoruz”

“Zor Şartlar Altında Da Olsak Ramazan Coşkusunu Yaşatmayı Hedefliyoruz”

Yeni tip mutasyonlu virüs insanlığın düzenini iyiden iyiye bozdu. “Nerede o eski ramazanlar” sözü artık normal bir şekilde pandemi koşulları olmadan geçirdiğimiz günler için söylenir oldu. Müslümanlar içerdiği müjdelerle gelen ramazan ayına sevinirken bir yandan da bu zor dönemde bu ayı nasıl dayanışma içinde geçirebileceklerinin yollarını arıyor. İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Başkan Yardımcısı ve Kurumsal İletişim Başkanı Osman Yusuf ile ramazanda yapılacak aksiyonlar ve çalışmalar üzerine konuştuk.

– Bu yıl Müslümanlar pandemi sürecinde ikinci ramazanını geçirecek. Bu salgın camileri ve Müslümanları nasıl etkiledi?

Sizin de belirttiğiniz gibi bu yıl pandemi kısıtlamaları çerçevesinde ramazanı geçirdiğimiz ikinci yılımız olacak. Elbette tüm insanlığı etkilediği gibi bizleri de, camilerimizi de yakından etkiledi bu salgın. En basit bir örnekle örneklendirmek gerekirse camilerde omuz omuza saf tutan cemaat bir yıldan fazladır arasına sosyal mesafe koymak zorunda kaldı. Camilere neşe katan toplu ramazan iftarları yapılamadı. Yine hijyen şartlarından dolayı camilerin lokalleri birlikte oturma sohbet edilme alanları kapatıldı, abdesthaneler kapalı. Cemaatimiz maske takılmasından tutun da, kendi seccade tespihlerini getirmesi, cami girişlerinde kayıt yapılmasına değin birçok uygulamaya ayak uydurdu.

Bu hususta Almanya’dan, Avusturya’ya, Kanada’dan Avustralya’ya değin pek çok yerde İslami kuruluşlar ivedilikle ortak kararlar alarak tedbirler getirdiler.  Bu tedbirlerin alındığı ilk günden itibaren cemaatimiz de büyük bir titizlikle riayet etti.

Bu yıl da yine pandemi şartları altındayız ve mesela bazı bölgelerde ilan edilen sokağa çıkma yasağı nedeniyle bazı camilerde teravih namazlarını kılmak mümkün değil hatta kimi yerlerde yatsı ve akşam namazları bile bu uygulanamadan etkilenecek.

– Ramazan ile ilgili olarak yeni bir aksiyon başlattınız? Bundan biraz bahseder misiniz? Neden ramazana özel bir çalışma başlatma gereği duydunuz?

Bahsettiğimiz bu kısıtlamalar nedeniyle yine kısmen buruk bir ramazan geçiriyoruz, geçireceğiz. Ancak bizler için çok önemli olan bu mübarek günleri diğer sıradan günler gibi geçiremeyiz.  Bu nedenle zor şartlar altında da olsak ramazanın coşkusunu yaşamayı ve yaşatmayı hedefliyoruz.

Bu minvalde “Ramazanda Yanınızda” sloganı altında bölge ve cemiyetlerimizde birtakım çalışma ve aksiyonlar yapılacak. Aksiyonu; gerek  Ana Teşkilat gerekse Kadınlar, Gençlik ve Kadınlar Gençlik olmak üzere tüm teşkilatlarımız ortak bir şekilde yürütecek. Bu çalışmalar; bireysel ve kurumsal iftar yardımları, ihtiyaç sahiplerinin, Müslüman olsun olmasın,  alış veriş veya bir yere arabayla transfer ihtiyacı da giderilecek, iftar yapabilsek davet etmeyi planladığımız kurumlara ramazana dair mektuplar gönderilmesi ve telefon ile yaşlılarından aranması, fotoğraf yarışması, çocuklar için resim yarışması ve makale yarışmasına değin geniş bir alanı kapsıyor.

İftariyeliklerin dağıtımından bahsettiniz? Ramazandaki mutat komşulara iftar çalışması bu kapsamda mı yer alacak?

Komşularla iftar aksiyonumuzu yapamadığımız ikinci senemiz olacak. Ancak bunun yerine komşularımıza, yaşlılarımıza hatta evsizlere iftariyelikler hazırlanarak dağıtılacak. Komşularımızın da Müslüman olsun olmasın fark etmeksizin alış veriş veya bir yere arabayla transfer ihtiyacı giderilecek. Bu şekilde ramazanın güzelliğini diğer insanlarla da paylaşmış olacağız

Binlerce kişiyi bir araya getiren sokak iftarları geçen sene yapılamadı? Bu yıl nasıl bir yol izlenecek?

Sokak iftarları Avrupa’da ya da dünyanın diğer bölgelerinde azınlık olarak yaşayan biz Müslümanlar için ayrı bir önem ve anlam taşıyor. Elbette ki binlerce kişiyi bir araya getiren o iftarların tadı ayrı oluyor. Ancak malumunuz, Kovid-19 virüsüne karşı insanlar bağışıklık kazanmaya başladı derken, son dönemlerde yeni tip mutasyonlu koronavirüs ile tabiri caizse insanlığın başı dertte. Dolayısı ile şimdilik böyle bir çalışmanın yapılması içinde bulunduğumuz şartlarda mümkün görülmüyor. Bu nedenle amacımız “Sefer Tası” olarak da adlandırdığımız çalışmayı bu seneye mahsus olmak üzere genişleterek ulaşabildiğimiz kadar çok insana ulaşmak. Bu şekilde bu eksikliği bir nebzede olsa telafi etmiş olabileceğimize inanıyoruz.

– Yarışmaların içeriğinden biraz söz eder misiniz?

Ramazan ayına özel olarak “Bize Ramazanını Göster” başlığı altında fotoğraf ve çocuklar için de resim yarışması düzenliyoruz. Resim yarışması Çocuk Kulübümüz tarafından organize ve takip edilecek. Makale yarışması da yine ramazan temalı olarak düzenliyoruz. Yarışmalar ile ilgili gerekli duyurular sosyal medya hesapları ve paylaşım platformları üzerinden yapıldı.

– Saydığınız tüm bu çalışmalar ile ulaşmak istediğiniz hedef kitle kim ya da kimler? Kaç bölgede gerçekleştirilecek? Nasıl bir sonuç elde etmeyi umuyorsunuz?

 Aksiyonumuzu birden çok alanda gerçekleştirdiğimiz için esas itibariyle hedef kitlemiz ulaşabildiğimiz herkes desek yanlış olmaz. Zira bu resim yarışması ile çocuklara hitap ederken, telefonla dayanışma aksiyonuyla yaşlılarımıza, iftariyeliklerle mültecilere uygun kurumlara, komşularımıza hitap ediyoruz. Aksiyonlarımız tüm bölgelerimizde yapılacak.

Birçok kişiye ulaşmayı, birçok gönüle dokunmayı, büyüklerin hayır dualarını almayı umuyoruz. Hepsinden öte İslami bir kuruluş olarak bu zor dönemlerde de eldeki tüm imkânları seferber ederek 7’den 70’e ramazanın coşkusunu yaşamayı ve yaşatmayı umuyoruz.  Her zaman olduğu gibi tüm idareci ve gönüllülerimizin bu çalışmalara da dört elle sarılacağından eminiz. Şimdiden emeği geçeni katkıda bulunan herkese çok teşekkür ederiz.