Yurt Dışından Öğretmen ve İmam Gelmesi Yasaklanıyor
- FRANSAGündem
- 7 Mart 2020
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 18 Şubat 2020 tarihinde Türklerin de yoğun yaşadığı Mulhouse kentinde yaptığı konuşmada, bu eğitimin denetleyemedikleri öğretmenler tarafından verilmesinden ötürü duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Yabancı dil öğretimini laik, özgür ve zorunlu eğitim çerçevesinde “Uluslararası Yabancı Dil Dersleri” (Enseignements Internationaux aux Langues Etrangères – EILE) kontrolünde verilmesini kararlaştırdıklarını açıkladı. “Fransızca bildiklerinden emin olduğumuz bu öğretmenler için kadro açıp finansmanını sağlayacağız. Verdikleri dersler Millî Eğitim Bakanlığı’nın kontrolüne tabi olacak.” ifadelerini kullandı.
ÖNGÖRÜLEN ÇÖZÜMLER
Önümüzdeki Eylül ayından itibaren, ELCO derslerinin yerine “Uluslararası Yabancı Dil Dersleri “ (EILE) getirilecek. Bu derslerin Fransa’da yaşayan ve hem Türk hem Fransız dili ve kültürünü bilen eğitimciler tarafından sunulması bekleniyor. Detaylı bilgi henüz hükûmet tarafından paylaşılmış değil.
Macron için yeni sistemi reddeden tek ülke Türkiye. Fransız Cumhurbaşkanı, Türkiye’yle anlaşmaya varılmadığı takdirde Türk dili derslerinin tamamen kaldırılacağı uyarısında bulundu.
Fransa’nın yabancı dil eğitim konusunda Cezayir, Hırvatistan, İspanya, İtalya, Fas, Portekiz, Sırbistan, Tunus ve Türkiye olmak üzere dokuz ülkeyle işbirliği bulunmaktaydı.
Türkiye, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) Türkçe Eğitim Projesi kapsamında bu derslerin devamlılığını sağlayabilir. YTB 2017 yılında “Yabancılara Türkçe Eğitimi” adında bir yüksek lisans programı açtı. Bu program yalnızca Avrupa Türklerine yönelik olmakla birlikte iki dönem ders ve bir dönem stajdan oluşuyor. Mezunları ise YTB’ye proje sunup maddi destek sağlayıp proje için anlaşma sağladıkları derneklerde Türkçe eğitimi verebiliyorlar.
ELCO NEDİR?
Fransa’da ilkokul üçüncü sınıftan liseye kadar işlenen ELCO (Enseignements de langue et de culture d’origine) dersleri, yabancı kökenli öğretmenler tarafından verilen yabancı dil derslerini kapsıyor. Haftada 1 buçuk ile 3 saat arasında gerçekleşen dersler, çoğunlukla okul saatlerinden sonra, çarşamba günleri ve istisnai olarak cumartesi günleri düzenleniyor.
ELCO derslerinin ortaya çıkmasındaki ilk amaç, aile birleşimi dolayısıyla Fransa’ya gelen veya Fransa’da doğan göçmen çocukların kendi ülkeleriyle bir bağ kurmalarını ve sonrasında geri dönüşlerini kolaylaştırmayı sağlamaktı. Millî Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer’in ifadelerine göre “bugün Fransa bu mantıkta değil, entegrasyon mantığındadır.”
Türkiye Millî Eğitim Bakanlığı verilerine göre Türk dili ve kültürü eğitimi 192 öğretmen tarafından yaklaşık 12 bin ila 15 bin öğrenciye sunuluyor.