Yurt Dışı Emeklilik Maaşları Daha Düşük Olacak!
- TOPLUM
- 10 Ocak 2020
Temmuz ayında çıkarılan bir yasa ile yurt dışı emeklilik ödemelerinde maaşlar değişti. Yeni değişiklikle yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ile mavi kart sahibi eski Türk vatandaşlarının emekli olmalarında bazı değişikliklere gidildi. Değişikliğe göre, aynı şartlarda Türkiye’den emekli olacaklar ile yurt dışında yaşayanlar arasında iki ana noktada farklılık oluştu.
Yurt Dışında Yaşayanlar Daha Fazla Ödeyecekler
Bu farklardan ilki, günlük ödenecek olan sigorta priminin yüksek oluşu. Yasaya göre, günlük gelirin en az yüzde 32’sinin sigorta primi olarak ödenmesi gerekiyor. Ancak yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ile mavi kart sahipleri günlük gelirlerinin en az yüzde 45’ini ödemek zorundalar. Dolayısıyla yurt dışında yaşayanlar yüzde 13 oranında daha fazla ödeme yapacaklar.
İkinci farklılık ise, yurt dışında yaşayanlar sadece 4B denilen ve Bağ-Kur diye bilinen sigortadan emekli olabilecekler. Bağ-Kur emeklilerinin maaşları ise aynı şartlarda yapılan prim ödemelerine rağmen SSK diye bilinen Sosyal Sigorta Kurumu emeklilerinden daha az oluyor. Bu fark, aylık bazda 1000-1200 TL arasında değişiyor. Bu durumda, Bağ-Kur emeklileri ayda 1000-1200 TL daha az maaş almış olacak.
Yurt Dışı Emeklilik Ödemelerinde 1 Ağustos Faktörü
Yurt dışı emeklilik ile ilgili 1 Ağustos 2019 tarihinden önce müracaat ettiği hâlde kendilerine henüz ödeme emri gelmeyenler ve ödemeye devam edenler ise, eski kanuna göre ödeme yapacaklar. Alacakları maaş da eski kanuna göre olacak.
T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Mehmet Selim Bağlı bu konuya ilişkin yaptığı bir açıklamada, yurt dışındaki Türklerin primlerinin artırılma gerekçesi olarak kurum maliyetlerinin yüksekliğini göstermişti. Başkan Mehmet Selim Bağlı’ya göre, yeni uygulama ile 1 milyar 200 milyon TL tasarruf sağlanma imkânı olacak. Ancak bu tasarruf hesabı, 1 Ağustos 2019 tarihine kadar yapılan yıllık ortalama 36 bin müracaatın aynıyla devam etmesi durumunda söz konusu olacak. Hâlbuki, 1 Ağustos 2019 tarihinden sonra müracaatlar neredeyse durma noktasına gelmiş bulunuyor.