Viyana Seçimlerinde Müslüman Karşıtlığı Prim Toplamadı

Viyana Seçimlerinde Müslüman Karşıtlığı Prim Toplamadı

11 Ekim’de yapılan Viyana seçimleri sosyal demokratların zaferiyle sonuçlanırken en son seçimde yüzde 30’un üzerinde oy almayı başaran aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (Freiheitliche Partei Österreich) FPÖ 23 puan oy kaybetti. İslam karşıtı açıklamaları ile bilinen aşırı sağcı FPÖ’nün eski Genel Başkanı Heinz Christian Strache’nin kurduğu yeni oluşum ise yüzde 5’lik seçim barajına takılarak eyalet meclisine giremedi.

Ezan üzerinden seçim propagandası yapıldı

Seçim sonuçları hakkında açıklamalarda bulunan Viyana İslam Federasyonu Başkanı (Islamische Föderation in Wien-IFW) Mehmet Arslan seçim öncesi dönemi, Müslümanlar ve dinî cemaatler üzerinden seçim propagandası yapılması nedeniyle özellikle ülkede yaşayan Müslümanlar için oldukça gergin bir atmosferde geçtiğini belirtti. Arslan, bilhassa FPÖ’nün İslam karşıtı seçim afişleri ile ve FPÖ’nün eski Genel Başkanı Heinz Christian Strache’nin “Ezanlı seçim klibi” ile Müslümanlar üzerinden oy devşirme propagandaları yaptığını söyledi.

Müslümanlar sandığa gitti

Viyana seçimine olan ilgi 2015 seçimlerine nazaran %10 geriledi. En son seçimlere katılma oranı yüzde 75 iken bu seçimlerde yüzde 65 oranının altında kaldı. Mehmet Arslan bu seçime ilginin daha az olmasının en büyük sebeplerinden birini pandemi süreci nedeniyle getirilen kısıtlamalar olarak değerlendirdi. Birçok bölgede Müslüman kökenli isimlerin aday gösterilmesinin Müslüman seçmenin de seçimlere ilgi göstermesine katkı sağladığına dikkat çeken Arslan “Oy kullanma hakkı bulunan Müslümanların çoğunluğunun sandığa gidip vatandaşlık hakkını kullandığını düşünüyorum.” dedi.

FPÖ’nün oy kaybı ve Strache’nin meclis dışı kalması ile ilgili değerlendirmede bulunan Mehmet Arslan, “Toplumun huzurunu bozmanın hiç kimseye yararı yok kanaatindeyim. FPÖ ciddi bir oy kaybına uğradı, Strache de barajı aşamayarak meclis dışı kaldı. Müslüman karşıtlığı bu seçimde çok fazla prim yapmadı. Seçimlere katılan herkese teşekkür ediyorum, Viyana’mıza ve Viyana halkına hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Mehmet Arslan Viyana’nın son on yıldır dünyanın en yaşanabilir şehri seçildiğini ve belediyecilik noktasında birçok Avrupa şehrine örnek olan bir metropol olduğunu hatırlattı. Arslan, Müslümanlar olarak yeni yönetimden beklentilerinin “Toplumsal huzuru bozmak isteyenlere fırsat verilmemesi ve azınlık toplumların olumla manada desteklenmesi” olduğunu da sözlerine ekledi.

SPÖ Viyana’da güven tazeledi

Seçim sonuçlarına göre Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) Viyana seçimlerinde âdeta güven tazeledi. SPÖ ilk belirlemelere göre bir önceki seçime göre yaklaşık 3 puanlık bir artışla oyların yüzde 42,2’sini almayı başardı ve mevcut Belediye Başkanı Michael Ludwig seçimi zaferle kapadı.

Yaklaşık 400 bin seçmenin mektup yoluyla oy kullanması nedeniyle resmî sonuçların hemen açıklanamadığı seçimde, diğer partilerin oy oranları ise şöyle oldu: Başbakan Sebastian Kurz’un başında bulunduğu merkez sağ Avusturya Halk Partisi (ÖVP) yüzde 18,8, Yeşiller Partisi yüzde 14,1, aşırı sağcı Özgürlük Partisi (FPÖ) yüzde 7,7 ve Yeni Avusturya Partisi (NEOS) yüzde 7,8.

İrili ufaklı 13 siyasi partinin yarıştığı seçim sonuçlarına göre, eyalet meclisine SPÖ 47, ÖVP 20, Yeşiller 15, NEOS 9 ve FPÖ 9 temsilci gönderiyor. Belediye başkanlığı görevini 5 yıl daha sürdürecek Ludwig’in eyalet yönetimi için ise koalisyon kurması gerekiyor.

FPÖ ve Strache birbirini suçluyor

Seçim sonuçları FPÖ için hezimet olarak değerlendiriliyor. FPÖ lideri Norbert Hofer, 23 puan yitirerek yüzde 7,7’ye düşen partisinin başarısızlığında kişisel bir sorumluluk kabul etmedi. Hofer yenilgiye neden olarak, önceki lider Heinz-Christian Strache’nin skandalları nedeniyle partiye olan seçmen güveninin yitirilmesini gösterdi.

Strache ise FPÖ’nün suçlamalarının reddederken, partinin oy kaybetmesinin nedeni olarak şu anki liderleri gösterdi. Strache kendisi ile ilgili olarak ise oy oranını artıracağına inandığını söyledi.

Viyana’da 5 yılda bir yapılan seçimlerde bu yıl 1 milyon 150 bin seçmenin sandık başına gitmesi bekleniyordu. 150 bine yakın Türk’ün yaşadığı başkentte 70 binin üzerinde Türkiye kökenli seçmenin olduğu tahmin ediliyor. Mektup yoluyla da oy kullanılabilen seçimlerde oy kullanma yaşı 16, seçim barajı ise yüzde 5. Viyana Eyalet Meclisi 100 üyeden oluşuyor. 50 sandalye ve üzerinde temsilciye sahip parti tek başına iktidara gelirken, aksi durumda koalisyon hükûmeti kurulması gerekiyor. (ik)