Üniversiteliler Şehir Planlaması İle Toplumsal Etkileri Üzerine Konuştu
- GençlikMANŞET
- 14 Aralık 2021
Özel Eğitim Programı kapsamında 27-28 Kasım’da atölye çalışması için mimar ve müzisyen Celâleddin Çelik ile çevrim içi bir araya gelen üniversiteliler, ilk oturumda mimarlık ve sanatın düşünsel arka planı üzerine konuştu. Mimarlık gibi teknik bir mesleğin toplumsal ve kültürel ilkelere dayandığını belirten Çelik, insanlık tarihi boyunca, halifelerden Cumhuriyet Dönemi’ne kadar ve aynı zamanda Barcelona gibi farklı şehir planlamalarını kıyasladı.
İkinci oturumda “Ev ve Şehir Meselemize Bakışlar” konusu ele alındı. Özellikle İstanbul’un, Ataşehir gibi sonradan kurulan semtleri, Cumhuriyet Dönemi’nden sonra inşa edilen camiler ve bir rekabet içinde genişleyen gökdelen ve apartman kültürü hakkında tahlillerde bulunan Çelik, daha ideal bir şehir planlaması konusunda fikirler sundu.
Kendi mimarlık ofisi de bulunan Celâleddin Çelik, İstanbul’daki tecrübelerinden de bahsederken, hem Türkiye hem de dünyadan tarihî ve çağdaş örneklerle üniversiteli gençlerin mimarlık ve ardında yatan toplumsal etkiler hakkında ufkunu genişletti.