Türkiye Plakalı Arabaya Almanya’da Ceza
- ALMANYATOPLUM
- 21 Şubat 2020
Türkiye’de adına kayıtlı arabasını, uluslararası sigortaları da dahil olmak üzere her türlü formaliteyi tamamlayarak Almanya’da getiren Kayserili Faruk Koçak, bir kontrol esnasında gümrük polisinden ceza aldı.
Almanya’da ikamet edenlerin Türkiye plakalı araçla dolaşma hakkı olmadığını vergi cezası ödeyerek öğrenen Koçak, “Benim durumumda olan kişilere tavsiyem, Almanya’ya Türkiye plakalı aracınızla gelmeyin.” dedi. Ceza araba ruhsatları genelgesi’nin 20. maddesine göre Almanya vatandaşı olan, aynı zamanda daimi ikametinin Almanya olduğu Faruk Koçak, arabanın kayıtlı olduğu ülke sebebiyle değil, Araba Ruhsat Vergisi Genelgesi’ne göre ceza aldı.
Aynı durum, arabanın bir Avrupa Birliği ülkesine kayıtlı olması durumunda da geçerli olacaktı. Zira, 2015 yılı Ocak ayında Würzburg İdare Mahkemesi Almanya’da ikamet eden Bulgar vatandaşı bir öğrencinin Bulgaristan’a kayıtlı aracını kullanmaktan dolayı kendisine yazılan cezayı ödemesi gerektiğine hükmetmişti.
ANCAK KISA BİR SÜRE KULLANILABİLİYOR
İkametin Almanya olması sebebiyle, AB ya da diğer ülkelerde kayıtlı olan araçların kullanılması kısa süreye bağlı. Üzerinden belirli bir süre geçince araçlar için farklı durumlar söz konusu oluyor.
Almanya giriş tarihinden itibaren, kısa süre sonra bu aracın ya geri gönderilmesi, götürülmesi, ya da kapatılması veya gümrüğe teslim edilmesi gerekiyor. Eğer bu işlemlerin hiç biri yapılmadıysa, gümrük idaresi aracı ithal edilmiş kabul ediyor. İthal işlemleri yapılmadığı için, gümrük vergisi (ithalat vergisi), gümrük vergisi cezası ve araba kayıt ruhsat vergisi ücretlerinin ödenmesi gerekiyor.
İkametin Almanya dışında olması durumunda, AB üyesi olmayan ülkelerden gelen araçlar en fazla üç ay Almanya’da kalabiliyor.