Türkiye Kökenliler Kesin Dönüş Düşünmüyor
- MANŞETTOPLUM
- 25 Ocak 2021
ABD’nin etkili düşünce kuruluşlarından Amerikan İlerleme Merkezi tarafından hazırlanan “Avrupa’daki Türk Diasporası” adlı rapor, Avrupa ülkelerinde yaşayan Türkiye kökenlilere dair ilginç veriler ortaya koydu.
Yapılan araştırma kapsamında Türkiye kökenli vatandaşların çoğunluğunun yaşadığı ülkeler olarak belirlenen Almanya, Avusturya, Fransa ve Hollanda’da, 2019 yılının Kasım ayı ile 2020 yılının Ocak ayı arasında Avrupa’da yaşayan 5 milyon Türkiye kökenliyi temsilen 2 bin 400 kişinin görüşü alındı.
Araştırma, Türk diasporasının yaşadıkları Avrupa ülkeleri hakkında ne düşündüklerini, hangi kaynaklardan bilgi edindiklerini, kendilerini daha çok nereye ait hissettikleri gibi konuları ele alarak, şimdiye kadar yapılan en kapsamlı akademik çalışma olarak değerlendiriliyor.
TÜRKİYE KÖKENLİLERİN ÇOĞUNLUĞU YAŞAMLARINI AVRUPA’DA SÜRDÜRMEK İSTİYOR
Türkiye kökenlilerin gelecekle alakalı geri dönüş planları hakkındaki soruya cevaben Avrupalı Türklerin yüzde 72’si hayatlarını yaşadıkları Avrupa ülkelerinde sürdürmek istiyor. Ortalama yüzde 20’si ise Türkiye’ye dönmek istiyor. En çok Türkiye’ye dönme planı yapanlar yüzde 24,4 oranı ile Almanya’da yaşayan göçmenler. Bu bağlamda Almanya’da yaşayan göçmenlerin yüzde 54,8’i de Türk vatandaşı. Avusturya’da ise göçmenlerin yüzde 59,5’i Avusturya vatandaşı iken, Hollanda’da göçmenlerin yüzde 52,2’si çifte vatandaşlığa sahip. Fransa’da yaşayan Türkiye kökenlilerin yüzde 42,5’i Türk, yüzde 45,1’i ise çifte vatandaşlığa sahip.
ETNİK KİMLİKLERİ VE DİNÎ AİDİYETLERİ BELİRLEYİCİ FAKTÖR
Türkiye kökenli göçmenler için etnik kimlikleri ve dinî aidiyetleri büyük önem taşıyor. Araştırmanın sonucuna göre göçmenler etnik kimliklerini, dinî aidiyetlerini, gelenek ve göreneklerini gelecek nesillere aktarmanın, yaşadıkları toplumla özdeşleşmekten daha önemli olduğu kanaatinde. “Kendinizi etnik olarak nasıl tanımlarsınız?” sorusuna (Türk, Avrupalı, Alman, Fransız vb. seçenekler içerisinden) araştırmaya katılanların büyük çoğunluğunun yaptığı “Türk” vurgusu dikkat çekiyor. Örneğin, Almanya’dan ankete katılanların yüzde 77,2’si kendilerini “Türk” olarak tanımlıyor. Kendisini Türk olarak tanımlayanların en yüksek olduğu ülke yüzde 77,7 oranı ile Avusturya. Fransa’daki Türkiye kökenlilerin yüzde 51,3’ü kendini öncelikle Türk, yüzde 14,6’sı ise hem Türk hem Fransız olarak görüyor. Bununla birlikte ankete katılanlar, etnik kimlikleri nedeniyle bulundukları ülkelerde zaman zaman ayrımcılıkla karşı karşıya kaldıklarını da aktarıyor. Ayrımcılıktan etkilenen göçmenlerin oranı Fransa ve Hollanda’ya nazaran Almanya ve Avusturya’da daha yüksek. Özellikle gençlerin ve erkeklerin Almanya’daki ayrımcılık ve ırkçılıktan dolayı kariyer hedeflerinin olumsuz yönde etkilendiğine dikkat çekiliyor. Araştırmanın sonucuna göre Avrupalı Türkler yaşadıkları ülkelerde “genel olarak kabul gördüklerini” belirtiyor.
TÜRKİYE KÖKENLİLER AVRUPA’DAKİ YAŞAM KOŞULLARINDAN MEMNUN
Rapora göre Türkiye kökenliler yaşadıkları ülkelerin yaşam koşullarından memnuniyet duyuyor. Ankete katılanların çoğunluğu, çocuklarının yaşadıkları ülkede daha iyi bir eğitim alma imkanına sahip olduğu düşüncesinde. Avrupa’da genel olarak kabul gördüklerini belirten göçmenler buna rağmen kendilerini yaşadıkları ülkelerin bir bireyi olmaktan çok Türkiye ile ilişkilendiriyor ve etnik kimliği korumanın büyük önem taşıdığı vurgulanıyor. Araştırmanın yapıldığı ülkelerde göçmenler entegrasyon sürecini genel olarak vasat değerlendiriyor. Göçmenler yaşadıkları ülkelerde kendilerini siyasi olarak temsil edilmediklerini hissediyor. Buna bağlı olarakta daha çok Türkiye’deki siyasi gelişmeleri takip ediyorlar.
TÜRKÇE HABER KAYNAKLARINA BAŞVURUYORLAR
Avrupalı Türkler siyaset, ekonomi ve sosyal konular hakkında bilgi edinmek için özellikle Türkçe kaynaklara başvuruyorlar. Anket sonuçlarına göre en etkili olan araç, Türkçe yayın yapan televizyon kanalları ve haber programları.
“HANGİ TAKIMI DESTEKLERSİNİZ?”
“Yaşadığınız ülke ile Türkiye arasında gerçekleşen bir spor müsabakasında (örneğin bir futbol maçında) hangi ülkenin takımını desteklersiniz?” sorusuna ankete katılanların yüzde 76’sı Türk takımını destekleyecekleri yanıtını verdi. Yaşadıkları ülkeyi destekleyeceklerini söyleyenlerin oranı yüzde 5 olurken, katılımcıların yüzde 11’i her iki takımı da destekleyeceklerini belirtti. Bulundukları ülkenin takımı Türkiye ile değil de bir üçüncü ülke ile spor müsabakasında karşı karşıya geldikleri takdirde, ankete katılanların yüzde 79’u yaşadıkları ülkeyi destekleyeceklerini vurguladı.
HEM ANA DİLİ HEM DE ÜLKE DİLİ AYNI ORANDA KONUŞULUYOR
Türk diline büyük önem veren Türkiye kökenliler, işyerinde yaşadıkları ülkenin dilini, aile içi iletişimde ise Türkçe konuşmayı tercih ediyorlar. Avrupalı Türkler günlük yaşantılarında her iki dili eşit oranda kullandıklarını belirtiyorlar. Göçmenlerin kitap seçiminde ise yaşadıkları ülke dilini tercih edenlerle, Türkçeyi tercih edenler arasında neredeyse yarı yarıya bir denge görülüyor.
Anket sonuçlarını değerlendiren uzmanlar, “Şayet Avrupalı politikacılar Türk diasporasına seslenmek istiyorsa, doğrudan onlara yönelmeli ve özellikle de sürekli bir şekilde Türkçe yayınlar ve özellikle televizyon kanalları üzerinden onlara ulaşmaya çalışmalı” görüşünü aktarıyor.