“Tüm Dünyada Yapısal ve Kurumsal İslam Düşmanlığı Var”

“Tüm Dünyada Yapısal ve Kurumsal İslam Düşmanlığı Var”

Birlemiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünyada Müslümanlara karşı yapısal ve kurumsal bir düşmanlığın yürütüldüğünü, Müslümanların bu yapısal İslam düşmanlığının yanı sıra kişisel saldırılar, nefret söylemi ve kalıplaştırmayla da mücadele etmek durumunda kaldığını bildirdi.

Yapısal ve Kurumsal İslam Düşmanlığı

15 Mart Uluslararası İslamofobi ile Mücadele Günü dolayısıyla Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen bir etkinlikte konuşan BM Genel Sekreteri Guterres, Müslümanlara karşı yapılan ayrımcılığın zaman zaman sosyo-ekonomik dışlanma şeklinde boy gösterdiğine de işaret etti ve bunun göç politikalarında ya da gereksiz gözetim gibi uygulamalarda da görüldüğünü söyledi.

Guterres, ayrımcılığın ve nefretin taraflı medya ve bazı siyasi liderlerin Müslüman karşıtı söylemlerinde de görüldüğüne dikkati çekerek, “Müslümanlar yapısal İslam düşmanlığının yanı sıra kişisel saldırılar, nefret söylemi ve kalıplaştırmayla da mücadele ediyor.” diye konuştu.

BM İslamofobi İle Mücadele Eylem Planı Yapmalı

İslam düşmanlığı ile mücadele programı koordinatörü Pakistan Dışişleri Bakanı Bilaval Butto Zerdari de BM Genel Kurulu’nda yapılan etkinlikte konuşurken,”İslam karşıtlığının yaygınlaştığını görüyoruz. Aşırı sağcı ve neo-Nazi partilerin Müslümanları dışlama ve ihraç etme çağrılarında, başörtüsünü siyasileştirme ve yasaklama çabalarında, Kur’an-ı Kerim’e yönelik kışkırtıcı faaliyetlerde ve İslami sembol ve kutsal yerlere yönelik saldırılarda bunu görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Zerdari, İslamofobiyle mücadele için BM Genel Sekreteri’ne bir eylem planı oluşturması çağrısında bulundu.

Eylem planı çerçevesinde İslamofibiyle mücadele için özel bir temsilcinin atanabileceğine işaret eden Zerdari, aynı zamanda kutsal yerlerin korunmasına ilişkin uluslararası tedbirlerin alınabilineceğini belirtti.

İslamofobik saldırılara maruz kalanlara mali destek ve tazminat ödenmesi gibi konuların bu çerçevede ele alınabileneceğine işaret eden Zerdari, ulusal ve uluslararası yargı mekanizmalarının güçlendirilmesinin önem taşıdığını bildirdi.

Müslümanlara Karşı Yapılan Saldırılar Cezasız Kalıyor

Bu arada, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Sedat Önal, “Avrupa’da İslam karşıtı tahrikçiler tarafından Kuran-ı Kerim’i hedef alan alçak saldırılar, nefret, hoşgörüsüzlük, yabancı düşmanlığı ve ayrımcılığın açık göstergeleridir. Söz konusu nefret uyandırıcı eylemler, ifade özgürlüğü kisvesi altında meşrulaştırılamaz.” dedi.

İslamofobi’nin bir tür ırkçılık olduğunu ve bu şekilde ele alınması gerektiğini kaydeden Önal, İslam karşıtı söylemle, birlik içinde ve ortak tutumla mücadele edilmesi gerektiğine işaret etti.
Önal, Müslümanlara yönelik saldırıların cezasız kalmaması, İslam’ı terör ve şiddet içeren aşırılıkla bağdaştırma çabalarına güçlü şekilde karşı çıkılması gerektiğini söyledi.

Büyükelçi Önal, İslamofobi ile mücadele etmek için atılması gereken bazı adımları, “İslamofobik söylem ve eylemlere karşı birlikte karşı gelme, adaletsizliği dile getirme, demokrasi ve insan kaynaklarını savunma, İslami sivil değerleri tanıtma, radikalizmle savaşma ve dini ya da etnik temelli hoşgörüsüzlük, kışkırtma ve tacizi kınama” şeklinde sıraladı.

Adaletsizliği dile getirmeli, ayrımcılığı kınamalıyız

BM 77. Genel Kurul Başkanı Csaba Körösi ise geçen sene BM Genel Kurulu’nda oy birliğiyle alınan kararla ilan edilen “15 Mart Uluslararası İslamofobi ile Mücadele Günü”nün üye ülkelerin İslam karşıtlığıyla mücadeleye verdiği önemi açık bir şekilde ortaya koyduğunu kaydetti.

Körösi, İslamofobinin esasen yabancı düşmanlığıyla da yakından bağlantılı olduğuna, bunun medya, siyaset ve sosyal medya gibi çok farklı alanlarda görüldüğüne işaret etti.

İslamofobiyle mücadelenin tüm üye ülkelerin ortak görevi olduğunun altını çizen Körösi, “Hepimiz İslamofobi ya da benzer nefret söylemlerine karşı çıkma sorumluluğu taşıyoruz. Hepimiz din veya inanç nedeniyle ortaya çıkan adaletsizliği dile getirmeli, ayrımcılığı kınamalıyız.” vurgusunda bulundu.(c/aa)