“Teknolojiyle Göçmenlere Karşı Ayrımcılık ve Damgalama Üretiyoruz”
- GündemMANŞET
- 27 Ocak 2024
Akademisyen Prof. Dr. Nezih Orhon, sosyal medyadaki dezenformasyonun, göçmenlere karşı ayrımcılığa neden olduğunu söyledi ve insanların ben ve sen veya ben ve onlar diye kutuplaştırdığına dikkat çekti. Orhon,
Göçmenlere ilişkin taraf oluşturan tartışmalar yerine diyalog aranması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Nezih Orhon, insanların belirli gruplar veya kişiler yüzünden ekonomik, kültürel, sosyal tehdit altında olduğunu düşündüğünü, böylece korku kaygı üretildiğini bildirdi. Orhon, “Mahallelerinin, kültürlerinin elinden alındığını düşünerek göçmenleri güvenlik tehdidi olarak görüyorlar. Tehditler bir süre sonra yorgunluk, kaygı ve korku üretiyor.” dedi
“Maalesef Bu Korku ve Kaygı Bulaşıcı”
Meydana gelen korkunun ve kaygının maalesef bulaşıcı olduğunu da vurgulayan Orhon, “Benim yaşadığım kaygı yarın bir başkasına bulaşıyor ve gün geçtikçe konunun öznesi olan kişilere karşı daha büyük ötekileştirmeler başlıyor.” ifadelerini kullandı.
“Ayrımcılığı ve Damgalamayı Üretiyoruz”
Orhon, ötekileştirmeler nedeniyle göçmenlerle diyalog kurulamadığını ve toplumda kutuplaşma yaşandığını kaydederek, “Ben ve sen, biz ve onlar şeklinde kutuplaşmalar görüyoruz. Belki ortaklıklar ve karşılıklı uyumu sağlayabileceğimiz noktalarda bile sürekli uzaklaşmaya, ötekileştirmeye çalışıyoruz. Maalesef sonunda ayrımcılığı ve damgalamayı ürettiğimiz bir noktaya geliyoruz.” diye konuştu.
“Teknoloji Göçmenlere karşı dezenformasyon için kullanılıyor”
Teknolojinin artık dezenformasyon üretmek için kullanıldığını aktaran Orhon, “Bir süre sonra kişi, kitleye uyum göstermeye başlıyor. ‘Bu kadar kişi bunu söylüyorsa doğrudur’ diyor. Artık küçük bot hesaplarla yönlendirilen bir gruptan, durumun farkında olmayan sosyal ağlara giriyor ve dezenformasyon oluşuyor. Bu sebeple botların farkında olmamız gerek.” şeklinde konuştu. (c/aa)