Teknolojinin Çocuklarımız Üzerindeki Etkisi

Teknolojinin Çocuklarımız Üzerindeki Etkisi

Dijital çağda doğmuş çocukların dijital teknolojiye karşı kayıtsız kalmaları beklenemez elbette. Teknolojinin imkânlarından onlar da muhakkak istifade etmeli ve çağa ayak uydurmalılar.

ÇOCUKLARI ÇAĞIN TEHLİKELERİNDEN KORUMAK

Ancak; çocuklarımız bize emanet. Onları çağın tehlikelerinden korumak biz ebeveynlerin vazifesi. Bu yüzden bizler teknolojinin yeniliklerine ayak uydururken tehlikelerine karşı da uyanık olmak zorundayız. İnternete bağlanan teknolojik aletlerin çocuklarımız üzerindeki etkisini araştırıp öğrenmeden, o aletlere dadılık vazifesi veremeyiz. Henüz bebeklik döneminde renkli ekranlara maruz bırakılan bir çocuğun beyninde neler olup bittiğini mutlaka araştırıp öğrenmeliyiz. Saatlerce internetle haşır neşir olan okul çağındaki çocuğun beden ve ruh sağlığı ne denli etkileniyor bilmeliyiz. Çünkü bilmeden önlem alamayız.

TEDAVİSİ EN ZOR OLAN: İNTERNET BAĞIMLILIĞI

Dijital teknoloji her ne kadar hayatı kolaylaştırsa da uygun olmayan sürede ve yanlış duruş pozisyonlarında kullanılmaları hâlinde özellikle çocuklarımız üzerinde birçok risk oluşturuyor.

Bunların en başında bağımlılık geliyor. Birçok uzmana göre internet bağımlılığı bağımlılıklar arasında tedavisi en zor olandır. En geç ergenlik döneminde kendini belli eden internet ve oyun bağımlılığından çocuklarımızı korumak için onların internetle tanışma yaşını geciktirmeli, yaşına göre sınırlı ve kontrollü bir kullanım imkânı sağlamalıyız.

SOSYALLEŞME SÜRECİNDE PSİKOLOJİK SORUNLAR

Bir diğer sorun sosyalleşme sorunudur. Yapılan bir araştırmaya göre internette uzun süre vakit geçiren ve duygusal ihtiyaçlarını buradan karşılamaya çalışan çocuklar sosyalleşme sürecinde kopukluk, yalnızlık ve depresyon gibi birçok psikolojik sorunlar yaşıyor. Araştırma ayrıca her gün düzenli olarak şiddet ve müstehcen içerikler tüketen çocukların bir süre sonra gerçek hayattan kopuk, empati ve sağlıklı ilişki kurmada eksiklik yaşadıklarını ortaya koyuyor.

Çocuklarımızın sosyalleşmek adına internette harcadıkları zaman, onlara sosyal becerilerinde veya duygusal zekâ gelişimlerinde eksiklik olarak geri dönebiliyor. Bu yüzden içerikleri ebeveyn kontrolünden geçmiş, düzenli olmayan sıklıkta ve sınırlı miktarda kullanım sağlamak gerekiyor.

BEDEN SAĞLIĞI OLUMSUZ ETKİLENİYOR

Çocuklarımızın beden sağılığı da uzun süreli dijital ekran kullanımından olumsuz yönde etkileniyor. Çocuklarımız yeterince hareket edemedikleri için yediklerini tüketemiyor. Aşırı kilo, obezite, şeker hastalığı, kalp damar hastalığı gibi birçok tehlikeye kapı aralanmış oluyor. Aynı zamanda çocuklarımızın fiziksel beceri ve gelişimlerinde gerileme görülebiliyor.

Yaşadığımız çağ bize bazı yenilikleri getirirken insanlığımızı ve neslimizi bizden alıp götürmemeli. “Aklın kemâli kendini tedbir ile belli eder.” demişler. Çağın yetişkinleri bir sonraki neslin akıbetinden sorumludur. Önümüze sunulan yenilik ne olursa olsun tamah etmeden önce akıllarımızı devreye sokup kâr ve zarar muhasebesi yapmak zorundayız. Zararı giderecek önlemler alabilirsek ancak o zaman kârdan istifade edebiliriz. Yoksa geleceği inşa edecek sağlıklı ve imanlı nesiller yetiştirmeyi hayal dahi edemez hâle geliriz.