Sırbistan’da Arabanıza El Koyabilirler!

Sırbistan’da Arabanıza El Koyabilirler!

Turkiye’nin Sırbistan büyük elçilığı ülkeye girişlerde uyarılarda bulundu: Sırbistan’da Arabanıza El Koyabilirler!

Sırbistan Avrupa’daki Türkiye kökenliler için çok önemli bir ülke, çünkü her yıl milyonlarca Türkiye kökenli Sırbistan’dan geçerek Türkiye’ye ulaşıyor. Macaristan’ daha çok Almanya’daki yaşayanları ilgilendirirken Sırbistan; Fransa, Hollanda, Belçika bütün Avrupa’da yaşayanların neredeyse tamamını ilgilendiriyor. Sırbistan’da tabii ki ilk başta merak ettiğimiz konu pandemi koşulları. Malum geçen yıldan beri dünya pandemi ile karşı karşıya. Pandemi sonrası şu an itibari ile son durum ne? Sırbistan’da kısıtlamalar var mı?

Pandemi dönemi sonrası normalde Sırbistan açıldı ama yurt dışından gelen bütün yabancılar son 48 saat içinde yapılmış negatif sonuçlu PCR testi talep ediliyor. Ancak vatandaşlarımız transit geçiş yapmak durumunda kaldıklarında PCR Testi ibraz etmeleri gerekmiyor. 12 yaş ve üstü tüm vatandaşlar eğer Sırbistan’da konaklamak istiyorlarsa, PCR testi yaptırıp sonucun  Sırbistan makamlarına ibraz etmesi gerekiyor.

Transit geçişlerde şöyle: 12 saat içerisinde sınır kapısından giriş çıkış yapmaları hâlinde PCR zorunluluğu bulunmamaktadır.

Kısacası: test zorunluluğu Sırbistan’a transit geçişler için yok. Peki aşı ile ilgili son durum ne? Aşı mecburiyeti var mı?

Aşı mecburiyeti yoktur. Son dönemde Türkiye’de Sırbistan arasında yapılan mutabakat çerçevesinde zaten burada oturan Türk vatandaşlarımız aşılarını yaptırdıkları zaman aşı karneleri ile birlikte PCR testini yaptırmadan Ülkemize seyahat edebilmekteler ancak dışardan gelenler için aşı zorunluluğu yok, PCR zorunluluğu var, oda konaklama halinde. 12 saat içinde çıktıkları takdirde hiçbir sorun yaşamayacaklar.

Dikkat: Sırbistan’da Arabanıza El Koyabilirler!

Sırbistan gümrüğü açısından, bir Türk vatandaşı buradan geçerken nereler götürebilir, maddi ve de ziynet eşyası olarak?

Tüm Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Sırbistan’da da tabii ki belirli bir limite kadar geçirme hakkınız var.  Daha fazlasını ibraz etmeniz gerekiyor gümrüğe girişlerde, gümrüğe ibraz etmeniz gereken paranız varsa gümrük ibrazında bulunuz diye uyarılar bulunmakta. Vatandaşlarımızın 10.000 Euro’nun üzerindeki paralarını gümrükte ibraz etmeleri zorunlu aynı şekilde altın ve kıymetli eşyalarda sınır 50 gramdır. Bununla ilgili ayrıntılar Dışişleri Bakanlığımızın sitesine girdiklerinde Sırbistan bölümünü tıkladıklarında, bu limitler kayıtlı bunları ibraz ettikleri takdirde sorunsuz geçebilirler. İbraz etmedikleri altın veya değerli eşyaları gümrük miktarını geçtiği takdirde el konulabilmektedir. Bu konuda vatandaşlarımız itiraz edebiliyor 3 gün ya da 1 hafta arası itiraz edebiliyor vatandaşlarımız sonra bir hukuki süreç başlıyor ama maalesef bu konularda dahil olamıyoruz.

Peki size “paramı kaptırdım” ya da “altınlarıma el konuldu” diye şikâyetler geliyor mu? Bir de araba konusu var, bu konuya açıklık getirebilir misiniz?

Evet geliyor. Ziynet eşyası belirli bir miktar geçtikten sonra bedeli sürmüş olduğunuz arabanın bedelini aşıyorsa misal kullandığınız araba 5 bin Euro, siz 20 bin Euro para götürüyorsanız arabanıza bile el koyabiliyorlar. O yüzden çok dikkatli olmaları gerekiyor yüklü miktar para ve fazla eşyaları yanlarında bulundurmaları tavsiye ediyoruz.

Peki misal 15 bin Euro ile bir vatandaşımız giriş yapacak bu parayı bildirdiği takdirde herhangi bir sıkıntıyla karşılaşabilir mi ülkeye giriş ve çıkışlarda?

Bu miktar kontrol ediliyor artış olmadığı takdirde sorunsuz bir şekilde çıkabilirler. Vergilendirmeleri gerekli. Bu paranın nereden alındığına dair belgesini de koyarak ibraz ettikleri hâde bir sıkıntı yaşamayacaklardır.

Sırbistan ile alakalı bir önemli husus ise güvenlik ile ilgili soru işaretleri. Daha önceki dönemlerde bu konular sık sık medyaya yansıyordu, son dönemde bu sorun azaldı gibi görünüyor?

Evet son dönemde azaldı ama misal vermem gerekiyorsa vatandaşımızın birini durdurmuşlar yolda, lastiğinizin havası inmiş diye tamirciye götürmüşler fahiş bir rakam istemişler. Normalde yolda durduran bu tür insanlara itibar etmemeleri gerekiyor buradan bir kez daha hatırlatmak isteriz. Vatandaşlarımızın bir sorunu olduğunda, artık her yerde internet kullanılıyor en yakın araç tamir merkezlerine gidilmesi ya da benzin istasyonlarına çalışan görevlilerden yardım isteyebilirler. Ama yol üstünde durdurulmalar konusunda daha dikkatli olmalarını tavsiye ediyoruz.

İnsanlarımıza güvenli yerlerde, benzincilerde durmaları hakkında tavsiyeleriniz var mı?

Evet kendilerine güvenli yerlerde durmalarını, misal benzincilerde durmalarını tavsiye ediyorum. Ben de kendim kara yoluyla geldim nisan ayında. Uğrayacakları çok bir mekân yok benzinliklerde çok rahat işlerini halledebiliyorlar ben kendim bütün işlemlerimi orada hallettim ve yoluma devam ettim, bir sıkıntı ile karşılaşmadık. Olabildiğince az durarak, biliyoruz vatandaşlarımız uzak yoldan geliyor dinlenmek istiyor ama daha önceden ayarlamış oldukları otel rezervasyonları var ise direkt otellerine gitmelerini tavsiye ediyoruz. Eğer ki transit geçecekler ise, benzin istasyonlarında ihtiyaçlarını giderip yollarına devam etmelerini öneririz

Son olarak merak edilen bir hususu size sormak isteriz. Yurt dışından gelip sınırdan geçerken pasaport mecburi mi? Çünkü misal Avrupa’da Fransız vatandaşı, Alman vatandaşı olan Türkiye kökenliler var. Bu vatandaşlarımızın Sırbistan’dan sadece kimlikle geçiş yapmaları mümkün mü?

Sırbistan’da sadece pasaportun geçerlilik süresine bakılır, geçerli bir pasaport olduğu takdirde herhangi bir sorunla karşılaşılmaz. Sorunsuz olarak giriş çıkış yapabilir. Önemli olan bir sonraki ülkeye geçişlerinde yaşadıkları ülkenin oturma izni ya da kimlik kartı. Bir sonraki ülkenin bunu teyit etmesine öneriyoruz. Örneğin Bulgaristan. Bulgaristan’daki Türk Konsolosluğundan bu bilgiyi almalarını tavsiye ederiz. Pasaportlar zaten vizeden muaf, karşılıklı anlaşma çerçevesinde minimum 6 ay pasaportunuzun süresinin olmasını söylüyoruz vatandaşlarımıza. 6 aydan daha az olan süreli pasaportlarda ara ara sıkıntılar yaşanabilmektedir. Bunu ortadan kaldırmak için en doğrusu süresi daha uygun olan pasaportlarla yola çıkmalıdır.

Transit olarak geçecek vatandaşlarımıza iyi yolculuklar diliyoruz. Bunun dışında biliyorsunuz bizim bir sıla yolu projemiz kapsamında sınır kapısı görevli emniyet görevlilerimiz mevcut, şu anda bir sınır kapımız da var ama 18 Haziran itibarıyla 3 aylık süreyle, üç ayrı sınır kapısında 11 emniyet görevlisi olacak. Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu’nun görevlendirdiği Türk vatandaşlarımıza özellikle tır şoförlerine yardımcı olmak üzere, orada hazır bulunacaklar.