Sigara İçmenin Hükmü Nedir? Mekruh Diyen de Var Haram Diyen de!
- YAZARLAR
- 21 Şubat 2020
Tütün asıl itibariyle bir bitkidir ve diğer bitkiler gibi temiz bir bitkidir. Fakat alışkanlık yapması, daha o zamanlardan itibaren kullanan şahıs ve çevresine verdiği zararlar nedeniyle İslam âlimleri sigara kullanmanın hükmü hakkında hep kafa yormuşlardır.
Şöyle ki:
- Bir kısım ulema, tütün mübah bir bitkidir ve zararsız olduğu için de şeriatın sahibi olan Allah (c.c.), yasaklamamıştır demişlerdir. İlmî ve tıbbi veriler tütünün insan için zararını ortaya koymuştur. Tütün, akciğer gibi solunum yolu organlarına zarar verir, kan dolaşımını engeller. Kansere sebep olan etkenlerden birisidir. Bundan dolayı da sigara paketlerine “sigara öldürücüdür” ibaresi yazma zorunluluğu getirilmiştir. Şeriatın tütüne yasak koymadığını iddia etmek te doğru değildir. Çünkü dinimizde bütün yasaklar birer birer sayılmamıştır. Ortaya çıkan hükümler, her zaman açık ve özel naslarla belirlenmez. Bir şey haram kılınmış ve bu da naslarla sabit olmuşsa; bu demektir ki, haram hükmünün illeti vardır. İşte bu naslarda geçen haram hükmünün illetine bakılır, kıyas ve diğer istidlal yollarıyla tütünün hükmü de ortaya çıkarılabilir.
- Diğer bir kısım âlim ise, sigara içmenin mekruh olduğunu ifade etmişlerdir. Bu âlimler, tütünün hükmünü kıyas yoluyla tespit etmiş olduklarından haram demekten çekinmişlerdir. Diğer taraftan bu âlimler, o günkü şartlarda sigaranın insan bedenine vermiş olduğu zararlar hakkında kesin bilgi sahibi değillerdi. Dolayısıyla tahrimen mekruh hükmünü vermişlerdir.
- Sigaranın insana verdiği zararların bu gün tamamiyle ortaya çıkmasından sonra çağdaş bir çok âlim artık sigaranın haram olduğu hükmüne varmışlardır. Bilhassa tütün tiryakisi olmak, doktor raporu ile sigaranın içilmesinin sağlığa zararlı olacağının ifade edilmesi, mali açıdan israf olması ve ailesinin nafakasını alenen yakarak geçim sıkıntısına sebebiyet vermesi gibi sakıncalar sigaranın haram olduğu görüşünü güçlendirmektedir.