Sera Gazı Emisyonlarının Azaltımı

Sera Gazı Emisyonlarının Azaltımı

Almanya’da benzin veya dizel yakıtını pazara sunan petrol endüstrisi, bu yakıtların neden olduğu sera gazı emisyonlarını azaltma yükümlülüğünü taşımaktadır (Treibhausgas-Minderungsquote, kısa THG-Quote, Türkçe: sera gazı azaltma kotası). Yasal olarak uyulması mecburi olan bu kotaya uyulmadığı takdirde her 1 ton karbondioksit (CO2) için ceza uygulanır.

Taahhütlü şirketler, saf biyoyakıt, e-yakıt ekleyerek/satarak ayrıca elektrikli araçlarda kullanılan elektriği sayarak kota yükümlülüğünü karşılayabilir. Şirketler yükümlülüklerini kendileri yerine getirebilir veya üçüncü şahıslara devredebilir (Alm.: THG-Quotenhadel).

Elektriğin kotası için yapılan düzenleme (Alm.: Verordnung zur Festlegung weiterer Bestimmungen zur Treibhausgasminderung bei Kraftstoffen) 38’inci BImSchV’de yer almakta.

Şarj istasyonlarının yanı sıra elektrikli araçlarda oluşan -ticari veya özel araç farketmez- sera gazı tasarrufu hesaba katılabilir. 38’inci BImSchV’nin 7’inci maddesinin 2’nci fıkrasına göre önemli olan elektrikli aracın araç ruhsatı olmasıdır. 2022’den itibaren başlayan ve 2030’a kadar öngörülen bu ticaretten araç ruhsatında geçen kişi faydalanabilir.

THG-Primin Vergilendirmesi

Yakın zamana kadar THG-priminin 255 Euro’dan itibaren olan kısım için şahıslar için vergi zorunluluğu var diye yola çıkıldı. Zira Almanya gelir vergisi kanununun 22’nci maddesinin 3’üncü fıkrasına göre 255 Euro’dan itibaren o sene elde edilen bütün diğer gelirlere vergi düşmekte. Almanya Maliye Bakanlığının açıklamasına göre şahsi araçlardan ötürü elde edilen prim vergiye tabi değil. Firma arabasında ise, firmanın kendisi ruhsatta geçiyor ise, primi firmada aldığından ötürü şirket geliri olarak sayılmakta ve vergiye tabi kalmakta. Eğer şirket aracı iş aracı olarak işçisine (Alm.: Dienstwagen) vermiş ise, ruhsatta da işçi geçtiğinden dolayı işçi primi vergiye tabi olmadan talep edebilir.

Camia Okurlarına Bir Tavsiye

Primden faydalanmak için tek şart: Ruhsata sahip bir elektrikli araca sahip olmaktır. Almanya’nın Araç Tescil Yönetmeliğine (Fahrzeug-Zulassungsverordnung – FZV) göre küçük motosikletler gibi bazı araçlar zorunlu kayıt işleminden muaf ve sadece sigorta yaptırarak ve onlardan aldığı levha ile sokaklarda sürebiliyor. Bu durumda ruhsat sahibi olamıyorlar. Lakin 3 maddenin 2. Fıkrasına göre bu araçlar için istek üzere kayıt işleme yapılabilir. 6 km/saat ve 20 km/saat arası hız yapan ve Elektrokleinstfahrzeuge-Verordnung kanununda geçen birkaç teknik şartları da yerine getiren elektrikli skuterler de buna dahil. İstek üzere kayıt olduğundan dolayı bu araçlar StVZO’nun 29’uncu maddesinin 1’inci fıkrasında zorunlu kayıt işlemi gören araçlarda ki periyodik araç denetim (“TÜV” diye bilinen) zorunluluğuna tabi değildirler. Aynı şekilde senelik araç vergisindeki muafiyette devam etmektedir.

(Madde 3 KraftStG 2002)