“Religionsmonitor 2023” Araştırması Pandemi Dönemindeki Gözlemlerimizi Teyit etti
- ALMANYAMANŞETTOPLUM
- 2 Mart 2023
İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Ali Mete Bertelsmann Vakfı tarafından 2 Mart tarihinde yayımlanan din Monitörü (Religionsmonitor 2023) araştırması ile ilgili açıklamalarda bulundu. “Korona pandemisi ile mücadele sürecinde Müslümanların çok büyük bir kısmı dinî inançlarının kendilerine çok yardımcı olduğunu ifade ediyor. Bu bizim pandemi sürecindeki gözlemlerimizle de örtüşüyor.” diyen Mete, Din Monitörü (Religionsmonitor) araştırmasından ortaya çıkan neticelerin kendi gözlemlerimiyle örtüştüğünü şu sözlerle açıkladı: “Müslümanların çok büyük bir kısmı korona pandemisi ile mücadele edilen dönemde dinî inançlarının kendilerine çok yardım ettiğini belirttiler. Bu alanda Müslümanların ortalaması gayrimüslim nüfusunkinden bariz şekilde farklılık arz ediyor.”
Ali Mete, Din Monitörü araştırmasının ortaya çıkardığı bir diğer hususun ise araştırmaya katılan Müslümanların hayatın anlamını arayış sürecinde dinlerini rehber olarak kabul etme oranlarının gayrimüslim katılımcılara göre çok daha yüksek olduğunu belirtti. “Bu da zaten bizim teşkilat olarak pandemi esnasında sunduğumuz yeni ve dijital imkânlara gösterilen yoğun ilgi vesilesiyle tespit ettiğimiz bir husustu. Hatta bu yoğun ilgi sebebiyle bunların bir kısmı kalıcı hâle geldi. Örneğin İslami, toplumsal ve bilgilendirici içerikler üreten YouTube merkezli televizyon kanalımız, faaliyetlerine bugün de devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
“kardeşlerimiz pandemi sürecinde projelere katkı sundu”
Din Monitörü araştırmasının ortaya çıkardığı bir diğer önemli bulgunun ise kriz durumlarını aşmada, hangi din olursa olsun, dine olan güvenin bilime, sağlık sistemine veya siyasete olan güveni etkilememesi olduğunu ifade eden Mete, “Yine bu durum da pandemi sürecinde gözlemlediğimiz noktalardandı. Pandemi sebepli kapanma ve devamında kademeli şekilde normal hayata dönüş süreçlerinde bilim dünyasından ve siyasetten gelen tavsiyeler hem teşkilatımızda hem de İslami camiada büyük bir sorumluluk bilinciyle ve titizlikle takip edildi ve uygulandı. Aynı zamanda camilerimize üye olan çok sayıda kardeşimiz pandemi sürecinde gerçekleştirilen toplumsal aksiyonlara, örneğin komşularla dayanışma içerikli projelere gönüllü olarak katkı sundular.” diye kaydetti.
“Önemli olan yeni kazanımlar elde etmek”
Son olarak araştırmanın ilginç bulgularından diğer bir tanesinin ise pandemi sürecinde bazı zamanlarda camiler kapalı kalsa da Müslümanların yaklaşık dörtte birinin daha sık ibadet ettiklerini belirtmesi olduğunu ifade eden Mete, “Bu durum özellikle kapanmalar sonrası ilk normale dönüş süreçlerinde Müslümanların katı maske ve hijyen kurallarına rağmen hem camilerde hem de açık alanlarda cuma namazlarında bir araya geldikleri süreçte görülmüştü. Bu eğilim pandemi sonrası da devam etti. Teşkilat olarak Din Monitörü araştırma bulgularını detaylı bir şekilde değerlendirmeye devam edecek ve kendi tecrübelerimizle bunları karşılaştıracağız. Önemli olan bunlardan yeni kazanımlar elde etmek ve bu kazanımları gelecekteki projelere aktarmak.” diye ekledi.(c)