“Qalam Kursları, Muhtedi Müslümanların Kendilerine Ait Hissedecekleri Bir Kurs”

“Qalam Kursları, Muhtedi Müslümanların Kendilerine Ait Hissedecekleri Bir Kurs”

Qalam Bildungsinitiative neden başlatıldı? Kalem Eğitim Girişimi ile neyi hedefliyorsunuz?

Almanya’daki ismi Qalam Bildungsinitiative ama genel olarak biz Kalem Eğitim Kursları diyoruz.

Bu kursların açılma sebebi, yeni Müslüman olan kadın veya erkeklerin, kendilerini ait hissedebilecekleri, cemaat yaşamını görebilecekleri, kendilerini bu ümmetin bir parçası olarak kabul edebilecekleri, hissedecekleri alanlara ilk olarak eğitim yoluyla girmelerinin daha münasip olduğunu tespit ettik.

Tabii, şimdiye kadar buna bezer çalışmalar yapılıyordu, fakat, belirli bir sistematik ve metod ile yapılmıyordu. Herkes yerel olarak kendi ihtiyaç ve imkanlarına göre düzenliyordu. Kitapları ve dersleri farklı farklı kaynaklardan oluyordu. Biz bu genel merkezde belirli bir çalışma ile bir metod ile bir insicam içerisinde başlatmayı istedik.

Kalem Kursları bu pandemi sürecinde başlamış oldu.

“Avrupa’daki tüm teşkilatlarımızda böyle bir program başlatmak istiyoruz”

Kalem Kurslarında nasıl dersler işleniyor?

Kalem Kursları kişinin kendi ana dilinde yapılan kurslardır. Almanca, Fransızca, Norveçce ve İngilizce gibi.

Yani bu derslerin dili özellikle Türkçe, Arapça, Boşnakça, Urduca gibi genelde Avrupa’daki cami cemaatlerinin konuştuğu dilde değil.

Evet, kalem kurslarının en önemli özelliği Avrupa’nın yerel dilinde, bir nevi ana dilde olması. Zira yeni Müslümanların gittikleri camilerde o cami cemaatinin dili hakim. Bunun için dinî yaşama ve ümmet yaşamına katılmakta zorluk çekiliyor. Kalem Kursları ile, mesela Almanya’da genç bir anne camiye gittiğinde o anneye, çocuğu ile birlikte Almanca ile eğitim, Almanca ile sohbet ve diğer eğitimlerin yapıldığını göstermek istiyoruz. Avrupa’daki tüm teşkilatlarımızda böyle bir program başlatmak istiyoruz. Tabii, bu aynı zamanda yeni Müslüman olan erkek cemaatimiz için de geçerli. Bütün bunları o yeni Müslüman olmuş kardeşlerimizin mesela Türkçe öğrenme ihtiyacı hissetmeden gerçekleştirebilmelerini hedefliyoruz.

Bu kursun bir ders müfredatı var mı?

Bu kursun bir ders planı ve müfredatı var. Bir ders kitabı, bu kitaba bağlı olarak öğrencinin bir sene içerisinde kursiyerimizin nereye ulaşacağı ile ilgili bir müfredat çalışması yapıldı.

Üç aşamalı bir eğitim sistemi olacak. Bir konunun senede dört kere yapılabilen modüler sistem üzerinden bir bütüncül bakış açısıyla işlendiği bir modül çalışması var. İlk çalışmanın adı hazırlık kurslarıdır.

Bu hazırlık kurslarında ne dersleri veriliyor?

Hazırlık kurslarında, akaid ve çok basit ilmihal bilgileri verilmektedir. Bununla temel eğitime hazırlık sağlanıyor. Temel Eğitim Kurslarında ise yine modüler sistem üzerinden 4 modülümüz var. Bu modüllerde, günlük yaşamda ilmihal ve akide konusu ve Peygamber Efendimizin hayatı, O’nun ce sünneti, Peygamberi sevme ve buna bağlı olarak da bir yandan Kur’an okumayı öğrenme çalışmaları yapılmaktadır.

Temel eğitim kurslarında ise, Avrupa’da Müslüman olmak, Avrupa’da İslam’ın tarihi gibi konuların da ele alındığı ve bunun yanı sıra özellikle namaz ve ibadetlerimizde okuduğumuz sure ve duaların içselleştirilmesi ile ilgili anlam çalışmasının yapıldığı modüler derslerimiz var. Tabii, ahlak eğitimi özellikle yer kaplıyor. İslam ahlakının nelerden oluştuğunu ortaya koyuyoruz. Çünkü, yetişkin bir insanın karakterini oluşturan bir ahlaki değeri mutlaka vardır. Biz bu değerleri İslam ahlakı ile geliştirmek istiyoruz.

Şimdiye kadar bu kurslara katılanlardan nasıl geri bildirimler aldınız?

Şimdiye kadar sadece online kurslarımız oldu. Ama buna rağmen ilgi çok iyi oldu. Bizim bu yolda daha çok çalışmamız gerektiği konusunda yol gösterdi. Özellikle katılanların, sadece eğitim amaçlı olan ve kendilerine verilen değeri gösteren böyle bir çalışmaya katılmaları onları da sevindirmektedir. Müracaatlar her zaman artış gösteriyor.

Kurslara sadece mühtediler mi katılıyor? Mesela, bir Türk genci Türkçeyi değil de Almancayı, Hollandacayı veya Fransızcayı daha iyi anladığını söyleyerek bu imkandan yararlanmak istiyor?

Kalem kurslarının iki muhatap kitlesi, yani iki kursiyer profili var. Bunlardan birisi yeni Müslüman olanlar. Diğeri de, Avrupa ülkelerinde büyüyen, sosyalizasyonları cami ve cemaat dolayısıyla Müslüman kültüründe olsa bile, eğitim dili yerel dil olan kişilerin de katılabileceği bir kurs bu Kalem Kursları.

Eğitimcilerin zorluk çektiği noktalar var mı?

Eğitim zorluklarından ziyade, bizim zorluğumuz muhatap kitleye, yani bu kurslara katılmasını düşündüğümüz kitleye ulaşmak oldu. Özellikle Almanya merkezli olarak kişilerin, yüz yüze derse katılmamaları, isim vermek istememeleri, daha anonim kalmak istemeleri ve afiş veya benzeri tanıtımla bu kişilerine ulaşmakta zorlandık. Ama yavaş yavaş bu tanıtım yaygınlaşıyor.

Kalem Kurslarına nasıl ulaşabiliriz? Bu kurslara katılmak isteyenler nereye müracaat edecekler?

Bu kursları Almanya’da Almanya İslam Konseyi ile birlikte yürütüyoruz. Bölgelerimizde de Eğitim Başkanlıklarımız üzerinden çalışma yapılıyor.