Yemek Borusu Hastalığının Tedavisi – II
- SAĞLIK
- 1 Aralık 2021
Yemek borusunun bilinen birçok hastalık durumu bulunmaktadır. Yemek borusu hastalıklarının nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:
Özofagus Hastalıkları Nedenleri (Risk Faktörleri) Nelerdir?
- Mide asidi maruziyeti: Mide de bulunan asit salgısı içeriği sürekli olarak yemek borusuna kaçarak burada değişimler meydana getirmesi sonucu özofagus hastalıkları oluşabilmektedir.
- İltihabi durumlar gelişmesi: Yemek borusunda meydana gelen bakteriyel, viral ya da mantara bağlı iltihabi reaksiyonlar sonucunda oluşan bir inflamasyon sonucunda özofagus hastalıkları ortaya çıkabilmektedir.
- Kas yapısında bozulma: Hastalarda meydana gelen inflamasyona, kansere, yemek borusuna baskı yapan durumlara bağlı olarak yemek borusundaki kas yapısının bozulması sonucunda özofagus hastalıkları meydana gelebilmektedir.
- Alt özofagus sfinkterinin gevşeyememesi: Yemek borusu ile mide arasında tüketilen gıda maddelerinin mideye geçişi esnasında açılan normal zamanda mide içeriğinin özofagusa geçişini engelleyen alt özofagus sfinkteri yapısında gevşeyememe problemi sonucunda özofagus hastalıkları oluşabilmektedir.
- Zararlı alışkanlıklar: Sigara kullanımı, alkol kullanımı ve madde bağımlılığıgibi zararlı alışkanlıklar birçok hastalıkta olduğu gibi özofagus hastalıklarının gelişmesinde de risk faktörleri arasında yer almaktadır.
- Beslenme ile ilgili faktörler: Sindirim sistemi organlarından özellikle özofagus ve mide gibi organlarda gelişen hastalıklarda beslenme tipi oldukça önemlidir. Tütsülenmiş besinle beslenen bazı toplumlarda özofagus hastalıklarının oldukça fazla gözlenmesinin temelinde beslenme ile ilgili faktörlerin yeri büyüktür.
- Genetik faktörler: Yapılan çalışmalar neticesinde bazı yemek borusu hastalıklarının oluşumunda genetik yatkınlığın bulunduğu ve bu genetik yatkınlığın genetik yemek borusu hastalıklarının gelişimine neden olduğu belirlenmiştir.
- Obeziteve aşırı kilolu olma: Aşırı kilolu olma ya da obezite hâli insan vücudunun sistemik yapısını etkileyerek özofagus hastalıklarının gelişmesine yol açabilmektedir.
- Çok sıcak ya da çok soğuk gıda tüketimi: Özofagus hastalıklarının oluşmasında önemli nedenlerden biri de çok sıcak ya da çok soğuk gıda tüketimidir. Çok sıcak ya da çok soğuk gıda tüketimi yemek borusunun hasarlanmasına neden olarak özofagus hastalıklarının oluşumuna yol açmaktadır.
- Kemoterapive radyoterapi tedavisi: Birçok hastalık durumlarında hastalara uygulanabilen tedavi yöntemlerinden olan kemoterapi ve radyoterapi hastalarda özofagus hastalıklarının gelişimine neden olabilmektedir.
- Şiddetli kusmalar: Çok şiddetli kusmalara bağlı olarak yemek borusunda yırtılmalar meydana gelmektedir. Bazı özofagus hastalıklarının oluşmasına şiddetli kusmalar da neden olabilmektedir.
Özofagus Hastalıkları Tedavisi
Yemek borusu hastalıklarının tedavisi için öncelikle hastaların ilgili bölümlerdeki uzman hekimlere başvuruda bulunması gerekmektedir. Uzman hekimler hastalara detaylı tanı yöntemlerini uyguladıktan sonra hastalığın oluşum nedenine göre çeşitli tedavi yöntemleri uygulamaktadır. Yemek borusu hastalıklarının tedavisinde kemoradyoterapi, cerrahi tedavi yöntemleri, medikal tedavi, botox tedavisi ve balon dilatasyonu tedavisi gibi çeşitli tedavi yöntemlerini tek tek ya da kombinleyerek kullanabilmektedir. Özofagus hastalıkları ve hemşire bakımı hastaların tedavi sürecinde önemli bir yere sahiptir.
Özofagus Hastalıkları Tedavi Edilmezse Ne Gibi Komplikasyonlara Yol Açar?
İnsanlarda ortaya çıkabilen birçok yemek borusu hastalığı tipi bulunmaktadır. Bu yemek borusu hastalıkları belirtilerine neden olabilen birçok faktör tespit edilmiştir. Eğer yemek borusu hastalıklarında gerekli uygun görülen tedavi yapılmaz ise hastalar için mortal (ölümcül) olabilecek komplikasyonların ortaya çıkması işten bile değildir. Ayrıca hastalarda aşırı kilo kaybı, kusma, göğüs bölgesi ön duvarında ortaya çıkan yanma ve ağrı gibi semptomların şiddetlenerek artması sonucunda hastaların hayat kalitelerinin oldukça düşmesi kuvvetle muhtemeldir.
Özofagus Hastalıkları Ameliyatı
Yemek borusu hastalıklarında eğer hastalık ilaç ya da diğer tedavi yöntemleri ile düzelmeyecek durumda ise genel cerrahi bölümü tarafından çeşitli ameliyatlar uygulanabilmektedir. Eğer hastalarda yemek borusu kanseri mevcut ise uzman hekim kanseri ortadan kaldırabilmek amacıyla kanserli dokuyu kesip çıkarabilmektedir. Eğer kanserin özofagusa yayılımı mevcut ise ve hekim küçük bir çıkarma yöntemi ile bu kanseri temizleyemeyecekse özofagusun bir kısmını ya da kanser yayılımı ve ciddiyetine bağlı olarak özofagusun bir kısmı ile midenin üst kısmını çıkarma yoluna gidebilmektedir.
Kanser dışında gözlenen yemek borusu hastalıklarının bazılarında ise hekimin gerekli görmesi durumunda özefageal stent gibi çeşitli yöntemler hastalara hayat kalitelerini yükseltmek adına uygulanabilecek cerrahi yöntemlerdir.
Özofagus Hastalıkları İlaç Tedavisi
Özofagus hastalıklarında bazı durumlarda ilaç tedavisinden yararlanabilmektedir. Hafif bulgular veren ve henüz hastalık halinin erken evrelerinde olan hasta gruplarında kalsiyum kanal blokeri grubu ilaçlar, nitratlar ve proton pompa inhibitörleri gibi çeşitli ilaç tedavisi yöntemleri uygulanabilmektedir.
Gebelerde Özofagus Hastalıkları
Hamilelik sürecinde özellikle gastroözefageal reflü hastaalığı olmak üzere özofagus hastalıkları gözlemlenebilmektedir. Gebe kadınlarda reflü sıklığının arttığı yapılan çalışmalar sonucunda tespit edilmiştir. Özellikle gebelik sürecinde değişen hormon seviyeleri alt özofagus sfinkter basınçlarında azalmaya neden olarak ve bebeğin karın içinde büyümesi sonucu karın içi basıncı artarak mideden özofagusa asit kaçışına sıklıkla neden olabilmektedir.
Bebeklerde ve Çocuklarda Özofagus Hastalıkları
Özefagusun genetik olarak ya da mutasyonlara bağlı doğumsal gelişim anormallikleri bebek ve çocuklarda özofagus hastalıklarının oluşmasına yol açabilmektedir.
Hastalarda yutma güçlüğü, kilo kaybı, göğüs bölgesi ön duvarında ortaya çıkan yanma ve ağrı, kusma, tüketilen gıdaların ağızdan geri çıkması, boyunda şişlik gözlenmesi, iştahsızlık, seste meydana gelen kasılma, kanama, öksürük krizleri, boğulma hissiyatı, boğaz ağrısı, göğüste rahatsızlık hissi, yemek sonrası meydana gelen rahatsızlıklar, öğürme, geğirme ve ağızdan koku gelmesi durumlarında hastaların mutlaka Genel Cerrahi uzmanı hekime ya da Dahiliye bölümünün Gastroenteroloji uzmanı hekime görünmesinde fayda vardır.