Otomatik Finansal Bilgi Paylaşımı Kişiyi Hangi Durumda ve Nasıl Etkiler?

Otomatik Finansal Bilgi Paylaşımı Kişiyi Hangi Durumda ve Nasıl Etkiler?

Otomatik Finansal Bilgi Paylaşımı, geçtiğimiz haftalardan bu yana gündemden düşmeyen ve kafalarda soru işaretleri bırakan konular arasında. Bu yazımızda Otomatik Finansal Bilgi Paylaşımı hakkında en sık sorulan soruları cevaplamaya çalıştık.

Peki Otomatik Finansal Bilgi Paylaşımı kimleri etkilemektedir?

Almanya’da oturumu olup, bahsi geçen ülkelerden herhangi birinde banka veya diğer finansal hesabı olan herkesin hesap bilgileri paylaşılır. Otomatik Finansal Bilgi Paylaşımı için kişinin vatandaşlığı bir önem taşımaz.

Hangi bilgiler paylaşılır?

Kişinin isim, soy isim, adres, doğum tarihi, vergi kimlik numarası gibi kişisel bilgilerinin yanı sıra, banka hesap numaraları ve bu hesapların yıl sonu bakiyeleri, yatırım gelirleri, menkul kıymet satışından elde edilen temettüler ve karları gibi bilgilerde paylaşılır. Bu bilgiler, ikamet edilen ülkenin maliyesi tarafından vergilendirilebilir.

Otomatik Finansal Bilgi Paylaşımı ne zaman gerçekleşecektir?

Otomatik Finansal Bilgi Paylaşımı her yıl 30.09. tarihinde gerçekleşecektir. Bu sene pandemi sürecinden dolayı Otomatik Finansal Bilgi Paylaşımı 31.12.2020 tarihinde gerçekleşecektir. Ancak teknik hazırlıklar tam olarak yerine getirilmediği gerekçesiyle Türkiye kökenlilerin yoğun olarak yaşadığı Almanya, Fransa, Avusturya, Belçika ve Hollanda ile bilgi paylaşımının ne zaman başlayacağı henüz netlik kazanmadı.

Kişinin kendini ihbar etme hakkı var mıdır?

Otomatik Finansal Bilgi Paylaşımı gerçekleşmeden önce kişinin kendini ihbar etme hakkı vardır. Bu durumda kişi yaklaşık 2008 yılından bu yana Almanya dışında elde ettiği yatırım gelirlerini ve karları sunmak durumundadır. Ancak bunun üzerine vergi dairesinin tespit ettiği vergi borcunun, gecikme borcunun ve faizinin tamamını ödemek zorundadır. Kişinin kendini ihbar etmesi yalnızca ceza almasını önler.