Ortak Asgari Ücret Tartışması AB’yi Karıştırdı
- Gündem
- 21 Şubat 2020
Avrupa Birliği, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in önerisi üzerine, “ortak asgari ücret planı” konusunu, Fransa’nın Strazburg kentinde tartıştı. Konuyla ilgili Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda toplanan Avrupa Parlamenterleri çeşitli açıklamalarda bulundu.
“DEVLETİN MÜDAHALESİ OLMADAN BU NASIL MÜMKÜN OLACAK?”
İsveçli sosyalist Avrupa Parlamenteri Johan Danielsson, Avrupa genelinde maaşları yükseltmeye yönelik politikayı onayladıklarını ifade ederken, İsveç ve diğer İskandinav ülkelerinde aynı zamanda bir sorunun da olduğunu şu şekilde ifade etti: “Sorun şu ki devletin herhangi bir katılımı olmadan ücret pazarlığı yapılan çalışma modellerinin zayıflayacak olması. AB mevzuatları her üye ülkenin asgari ücretin belirli bir yüzdesini garanti altına almak zorunda olduğunu belirtirken, devletin müdahalesi olmadan bu nasıl mümkün olacak?”
“İNSANLARI OLUMSUZ ETKİLEYEN REKABET SON BULABİLİR”
Macar Sosyalist Avrupa Parlamenteri Klara Dobrev ise bazı ülkelerde milyonlarca kişinin Batı Avrupa ülkelerine çalışmak için gittiğini ve ülkelerinde büyük iş gücü kaybı oluştuğunu ifade etti. Asgari ücrette Avrupa Birliği düzeyinde bir anlaşma sağlanabileceğini de söyleyen Dobrev, “Böylece insanları olumsuz etkileyen rekabet son bulabilir.” ifadelerini kullandı.
ORTAK BİR ASGARİ ÜCRET BELİRLEMEK MÜMKÜN DEĞİL
An itibariyle hiçbir AB ülkesinin ortak bir asgari ücret istediği görülmüyor. Bulgaristan’da geçen yılın ortalarına doğru Eurostat’a göre asgari ücret 286 avro, Lüksemburg’da ise 2 bin avro. Altı AB ülkesinde bir asgari ücret uygulaması yok. AB ülkeleri arasında asgari ücretin güçlendirilmesi konusunda da bir fikir birliği de bulunmuyor.