Noel Çikolatası Yenir mi?

Noel Çikolatası Yenir mi?

Kasım ayı sonunda başlayan ve adına Almanya’da “Adventskalender” denilen bir Noel takvimi var. Bu takvimlerde her gün için bir çikolata bulunuyor. Bu takvimlerin içinde ve bu dönemde satılan bazı diğer çikolatalar da “Noel Baba” şeklinde. Müslümanların bu çikolatalardan yemesinin uygun olup olmadığı sıkça karşımıza çıkan bir sorudur.

Allah (c.c.)’ın kullarına ihsan etmiş olduğu nimetleri sayılamayacak kadar çoktur. Her biri birer imtihan vesilesi olan bazı şeyler ise haram ve yasak kılınmıştır. Domuz eti, şarap, murdar et gibi gıdalar bunlardan bazılarıdır. Bazı gıdalar da var ki, helâl mi haram mı tamamen açık değildir. Böyle şeylerden de Peygamber Efendimiz (a.s.)’ın “Şüpheli şeyleri bırak, şüphe vermeyen şeylere yönel.”¹  hadîs-i şerifi gereğince uzak durmak gerekir.

Allah (c.c.), Kur’ân-ı Kerîm’inde kullarına helal kıldığı gıdalar hakkında “Bugün size temiz ve hoş şeyler helâl kılındı.”²  buyurmuş ve helal kılınan gıdaların helalliği yanında “tayyib/temiz ve hoş” şeyler olması gerektiğine işaret buyurmuştur. Dolayısıyla Müslüman, yediği içtiği şeylerin helal, temiz, hoş ve içinde şüphe taşımayan gıdalardan olmasına dikkat edecektir.

Çikolata yemeyi çok seven bir kardeşimiz aralık ayı boyunca her güne bir çikolata hazırlanan takvimdeki örneğin çikolatadan yapılmış Noel Baba heykelini yemeyi çok sevdiğini dile getirebilir.

Sorunun gayrimüslimler için hazırlanmış gıdalarla da ilişkisi vardır. “Kendilerine kitap verilenlerin yiyecekleri size helal, sizin yiyecekleriniz de onlara helaldir.”3  ayet-i kerîmesinde ehl-i kitap olan Hıristiyan ve Yahudilerin İslam’a göre de helal olan gıdalardan hazırlanmış yemeklerinden Müslümanların yiyebileceklerine işaret edilmiştir.

Bu Noel çikolataları içinde likör ve benzeri alkol karışımı olmadan yapılmış olabilir. Yani bir gıda maddesi olarak temiz ve helal bir çikolata olabilir. Ama bir Müslüman olarak dinî gün ve döneme ait hazırlanmış ve Noel Baba heykelciklerinden oluşan illa da bu gıdalardan özellikle de yılbaşı dönemlerinde satın alınarak yenilmesi “şüpheli şeylerden uzak durunuz” hadîs-i şerifi gereğince uzak durmak daha doğru bir yoldur.

Allah en iyisini bilir.

  1. Tirmizî, “Kıyamet”, 60.
  2. Mâide suresi, 5:5.
  3. Mâide suresi, 5:5.