Nişanlılık Döneminde Nikâh Kıymak Doğru mu?

Nişanlılık Döneminde Nikâh Kıymak Doğru mu?

Nişanlılık Döneminde Nikâh Kıymak Doğru mu? Evlenme kültüründe nikâh öncesi işlemlerden birisi de nişan yapılmasıdır. Aile hayatının ilk adımlarından birisi olan kız talebinden (hıtbeden) sonra, söz alma ve arkasından nişan töreni gelir. Nişan töreninden sonra kız ve erkek, birbirlerini daha iyi tanımaya başlarlar; bazı hediyeler alır verirler. Nişan bir evlilik akdi olmadığı için mahremiyet şartlarına riayet ederek nişanlılar birbirlerini daha detaylı tanımak maksadıyla görüşüp konuşabilirler. Ancak nişanlılar halen yabancı kişiler oldukları için birbirleriyle flört etmeleri, aynı evde tek başlarına kalmaları, el ele tutuşmaları ve benzeri temaslar haramdır ve caiz olmaz. Bundan dolayıdır ki, nişanlılık döneminin uzun tutulmaması gerekir.

İşte yukardaki bu mahzurlar sebebiyle bazen nişanlılar bazen de onlarla birlikte ana ve babalar bari dinî nikâhlarını yapalım da rahat hareket etsinler düşüncesiyle hareket ediyorlar ve resmî nikâhtan önce dinî nikâh yaptırıyorlar. Biz, normalde önce resmî nikâh yapılmalıdır, diyoruz. Çünkü çoğu zaman arzu edilmeyen üzücü hadiseler meydana gelebilmektedir. Bu da yapılan nikâhın hukuki bir kayıt altına alınmamış olmasından kaynaklanıyor. Halbuki İslam hukukunda da nikâh, bu günkü resmî kurumların kayıt altına aldığı gibi mutlaka kayıt altına alınırdı. Çünkü nikâh neticesi itibariyle birçok hukuki sonuçları olan son derece önemli bir akittir. Boşanma hukuku, miras hukuku, nafaka hukuku gibi birçok hak her iki taraf için de kayıt altına alınmış olan nikâh akdi neticesinde gündeme gelir. Kayıt altına alınmamış bu günkü dinî  nikâhlarda ise, çoğu zaman bu hakların bir çoğu zayi olur.

İyi gitmeyen nişanlılık döneminden sonra meydana gelen ayrılıklar sonrasında bazen kale bile alınmayan dinî nikâhın erkek tarafından talak verilerek boşanması gerçekleşmediği için, evli olan bir kadın bir başkasıyla bile evlenebiliyor ve büyük bir cinayet işleniyor; evlilik üstüne evlilik, nikâh üstüne nikâh yapılıyor. Genellikle olan kız tarafına oluyor ve birçok mağduriyetler yaşanıyor. Hele nişan kız tarafından bozuluyorsa erkek tarafı işi sarpa sürüyor, kız tarafını cezalandırmak için talak vermeye yanaşmıyor. İş içinden çıkılmaz bir hâl alıyor. Böylece, dinimizde yüce gayeler için meşru kılınan nikâhın hikmetlerinin gerçekleşmesi şurada dursun, harama düşmeyelim diyen insanlar bu defa birbirlerine zulmetme hastalığına yakalanıyorlar.

Bütün bunlardan dolayı resmen tescili yapılmamış bir nikâhtan önce dinî  nikâhın yapılmasını doğru bulmuyor; şayet dinî nikâh yapılmışsa uzatmadan resmî nikâhın yapılmasını ve nişanlılık süresinin uzatılmamasını salık veriyoruz. Allah en iyisini bilir.