Nedir Bu Koronavirüs (CoV) ?

Koronavirüs nedir?

Son günlerde ismi sıkça duyulan Koronavirüs aslında ilk olarak 1960’ların ortasında tespit edilmiştir. Koronavirüs hayvanlarda yaygın olarak görülen bir virüs türüdür. Nadiren hayvanlardan insanlara bulaşır. Mutasyona uğramadığı sürece zararsızdır. Bu virüs solunum ve sindirim sistemini etkiler. Koronavirüsün mutasyona uğrama oranı %2- %10 dur ve viral yollarla bulaşır. Koronavirüsün yol açtığı zatürre ve komplikasyonları nedeniyle birçok insan hayatını kaybetmiştir. Şu an gündemde olan tür daha önce tanımlanmamış bir türdür. Yeni ortaya çıkan virüs türünün ismi “2019- nCoV” dir.

Nasıl öldürüyor?

Virüs genellikle akciğerlere ulaşıyor ve orada çoğalıyor. Bağışıklık sistemimiz yeni olması sebebiyle bu virüsü tanımıyor ve yeterince savaşamıyor. Akciğerlerde virüsün yayılmasıyla zatürre gelişiyor. Zatürre solunum yetmezliğine yol açıyor ve genelde bu sebeple hastalar hayatını kaybediyor. Konu hakkında bilgi veren Dahiliye Hekimi Nuray Erdemir “Koronavirüs’e yakalanan her insan ölür diye bir kaide yoktur. Ama ağır vakalarda özellikle zatürre gibi septik şokla beraber organın tahrip edilmesi durumunda ölüme sebep olabilir.”  Koronavirüsten dolayı hastalanarak ölen kişilerin büyük bir kısmı ileri yaşta bulunan akciğer hastası, kanser veya bağışıklık sistemi güçsüz olan kişilerden oluşuyor.

Nasıl tedavi edilir ve aşı var mıdır?

Virüsün tedavisi henüz yok. Ama hafif seyirli korona virüs hastalığında bazı belirtileri azaltmak ve hastayı rahatlatmak adına ağrı kesici ve ateş düşürücüler, öksürük ilaçları ve istirahat önerilir. Aşı çalışmaları başlamış durumda ancak aşının hazırlıkları ve piyasaya sunulması yıllar sürebiliyor. Yani, henüz bir aşı geliştirilmemiş durumda.

Bu işaretler varsa dikkat!

Koronavirüste tıpkı diğer virüslerde olduğu gibi, ateş, öksürük, nefes darlığı, kas ve eklem ağrıları çoğunlukla rastlanır. Bu işaretlerin yanı sıra kişi baş ağrısı, boğaz enfeksiyonu, bulantı, kusma, nezle ve diyare rastlayabilir.

Yoksa bende mi?

Farkettiyseniz saydığım işaretler grip enfeksiyonunda da ortaya çıkabilecek işaretler. Dolayısıyla bu belirtilere ek olarak eğer,

  • Yakın bir zamanda  koronavirüs  bulunan riskli bölgelere seyahat ettiyseniz
  • Koronavirüslü biri ile yakın temastaysanız
  • Hastaların tedavi edildiği ortamda çalışıyorsanız koronavirüsü kapmış olma ihtimalinden şüphelenebilirsiniz.

Koronavirüse karşı ne gibi önlemler alınabilir?

  • Ellerinizi sık sık 20 saniye su ve sabunla yıkayın.
  • Hapşururken ve öksürürken mutlaka ağzınızı ve burnunuzu kağıt mendille kapatın sonra mendili derhal çöpe atın.
  • Virüs belirtileri olan kişilerle aynı havluyu, kabı, bardağı ve eşyayı kullanmayın.
  • Nezleve benzeri hastalıkları olan kişilerle kişisel temaslardan (öpme v.b.) kaçının.
  • Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırın.
  • Kapı kolları ve ortak kullanılan eşyaları dezenfekte edin. Sirkenin mikrop kırma özelliği olduğu için sirke ile temizleyebilirsiniz.
  • Kirli ellerinizle ağızınıza ve burnunuza dokunmayın.
  • Hasta olan kişilerin maske takmaları önerilir. Hasta olmayanların maske takmadan evvel, diğer önlemleri almaları mühimdir.