“Müslümanlar Hijyen Kurallarını Disiplinli Şekilde Uyguladı”
- ALMANYAGündemMANŞET
- 12 Mart 2021
Almanya İslam Konseyi, Kovid-19 Pandemisi ve Koronavirüse Karşı Aşılama” isimli online bir program düzenledi. Programa, Hamburg-Eppendorf Üniversitesi Tıp Merkezi (UKE), Robert Koch Enstitüsü (RKI) ve Kuzey Ren-Vestfalya Çalışma, Sağlık ve Sosyal İşler Bakanlıklarından uzmanlar katılım sağladı.
“Müslümanlar hijyen kurallarını disiplinli şekilde uyguladı”
Almanya İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici, Müslümanların geçen yıl hijyen kurallarını çok disiplinli bir şekilde uyguladıklarını ve dinî açıdan da camiye neden gitmemeleri gerektiğini anladıklarını ifade etti. Buna rağmen koronavirüs pandemisinin gelişimi ve aşı konusunu daha fazla açıklığa kavuşturmaya çalıştıklarını da sözlerine ekledi.
“Aşı, kişiyi güvenli bir şekilde koruyor”
Robert Koch Enstitüsü’nün araştırma görevlilerinden Julia Neufeind, aşı ile ilgili yaptığı sunumda, “Aşı, kişiyi güvenli bir şekilde koruyor ve kişinin kendisini ve başkalarını koruma görevi üstleniyor.” ifadelerini kullandı. Fakat Almanya’da aşılara, sadece riskinden çok faydasının olduğunun kanıtlanması durumunda izin verileceğinin de altını çizdi.
“‘Sars-CoV-2’ virüsü yeni bir şey değil”
UKE’den Anahita Fathi de aşı hakkında konuşurken, “Aşılar, vücudun gerçek bir enfeksiyona karşı kendisini hazırlayabilmesi için, enfeksiyonu taklit ediyor.” diye kaydetti. Koronavirüsün çeşitli şekillerde daha önce hayvanlarda da ortaya çıktığını belirten Fathi, “Bu yüzden ‘Sars-CoV-2’ virüsü yeni bir şey değil.” diye konuştu.
“NRW’de aşılama, çok ağır bir görev”
Kuzey Ren-Vestfalya Çalışma, Sağlık ve Sosyal İşler Bakanlığından Alexandra Weber ise eyaletteki aşılanma süreciyle alakalı bilgilendirmede bulunurken, “18 milyonluk ve bunun yüzde 70-80’inin aşılanmak istediği Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde aşılama, çok ağır bir görev.” diye kaydetti. Bu, daha önce hiç meydana gelmemiş bir durum ve tüm ilgilileri büyük zorluklarla karşı karşıya getiriyor.” ifadelerini kullandı.
“Pandemide Fudul derneği Çeşitli Çalışmalar Yürüttü”
Son olarak Fudul Derneği Başkanı Meryem Özmen-Yaylak ise koronavirüs sürecinde Almanya İslam Konseyi ve İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) ile çeşitli ortak çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Buna göre yaşlı ve ihtiyaç sahiplerinin alışveriş ihtiyaçlarının giderildiği “Komşuna El Uzat” ve doktor, hemşire gibi meslek gruplarını, diktikleri maskelelerle desteklediklerini aktardı. Son olarak ise IGMG Gençlik Teşkilatları ile “Aşı Merkezine Taşıma Hizmeti” adı altında bir çalışma başlattıklarını ifade etti.(bb)