Müslüman Üniversiteliler Yaz Eğitimi İçin Saraybosna’da Buluştu

İslam Toplumu Millî Görüş Gençlik Teşkilatı Üniversiteliler Başkanlığı tarafından düzenlenen Özel Eğitim programının Yaz Atölyesi, 10-20 Ağustos tarihleri arasında Bosna Hersek’in tarihi ve kültürel başkenti Saraybosna’da gerçekleştirildi. Bu özel etkinlik, katılımcılara unutulmaz bir bilgi ve kültür deneyimi sunarken, Bosna Hersek’in benzersiz atmosferinde önemli anılar biriktirmelerine de imkân tanıdı.

IGMG Gençlik Üniversiteliler başkanı İsmail Türk’ün açılış ve bilgilendirme konuşmasıyla başlayan atölyenin ilk günlerinde Rahile Kızılkaya Yılmaz ve Ebubekir Sifil ile bir araya gelindi. “Hadis Usulü ve Alternatif Hadis Metodolojisi‘ne Klasik Bakış”, “Oryantalist Hadis Araştırmaları” ve “Hadisi – Sünneti Anlama ve Yorumlama Yöntemleri” adlı dersler işlenerek hadis ilmi hakkında derinlemesine bilgiler edinildi. Bu dersler, hadis ilminin temellerini ve gerekliliğini anlamada öğrencilere yardımcı olurken günümüzde hadislere yönelik yapılan eksik ve yetersiz olduğu eleştirilerinin tarihsel sebepleri de tetkik edildi.

Dördüncü gün Rumeli Üniversitesinden Erdem Eren Ümmet Coğrafyası modülü kapsamında Balkanlardaki Müslüman varlığı ele aldın. Diğer yandan IGMG Tanıtma başkanı Selçuk Çiçek Aliya İzzetbegoviç’in hayatı ve mirası hakkında bir ders sundu. Saraybosna’da bu dersleri işlemek, öğrencilerin konuların bulunduğu coğrafya ile özdeşleşmesini sağladı ve Saraybosna’nın tarihi ve kültürel bağlamı içinde daha da anlam kazandı.

Atölyede derslere bir ara olarak, Bosna’nın tarihi ve kültürel zenginliklerini keşfetmek için Mostar şehrini ve Blagaj Tekkesini ziyaret ettik. Tarihi köprünün bulunduğu Mostar ve Buna Nehri kaynağında kurulmuş doğal ve manevi güzelliklerle dolu Alperenler Tekkesini ziyaret edildi.

Özel Eğitim ekibi Ertesi gün Srebrenitsa’yı ziyaret ederek, katliamın 28. yıl dönümünde Bosna Soykırımı şehitlerini andılar. Avrupa’nın ortasında tüm dünyanın gözleri önünde bir insanlık ayıbı olarak gerçekleşen bu soykırım hakkında rehberlerden ve Soykırım Müzesi görevlilerinden önemli bilgiler edinildi. Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç’in “Onların mezarını biz bulmadık. Kelebekler buldu. Mavi kelebekler. Sadece toplu mezarların olduğu yerde biten bir çeşit bitkiyle beslendikleri için bazı bölgelere kümelendiklerini anladık. Nerede mavi kelebek gördüysek orayı kazdık. Binlerce şehidimizi çıkarıp Potocari’deki şehitliğe defnettik.” diye bahsettiği ve hâlâ her yıl yeni şehitlerin bulunup defnedildiği şehitliği ziyaret eden öğrenciler şehitlerimizin kabirleri başında Kur’an-ı Kerim okudu.

Atölyenin son günlerinde, hukuk ve sinema alanlarına odaklanıldı. Avukat Abdulkerim Buğra Şimşek “Hukuka Giriş”, Şaban Sicim ise “Avrupa Ülkelerinde Din-Devlet İlişkilerinin Hukuki Boyutları” konulu dersleri işledi. Atölye’ye Erzincan Üniversitesinden misafir olan Ahmet Aslan “Uluslararası Hukukta Azınlıklar ve Göçmenler” konulu dersler verdi.

Saraybosna Üniversitesi Tarih Enstitüsünden Sedat Beslija ve Yahya Muhasilovic ‘ten alınan “Bosna Tarihi ve Bosna’da İslam” ve “Dayton Antlaşması sonrası Bosna” dersleri ile değerli bilgiler edinildi. Bizzat Boşnak akademisyenlerden Türkiye ve Osmanlı’nın Bosna için ne anlam ifade ettiğini duymak öğrencilere ecdadın geçmişte ne kadar büyük işler yaptığınızı bir kez daha hatırlatmış oldu. Gençlik Teşkilatı başkanımız Furkan Kahraman’ın da katılarak selamlama yaptığı atölyemizin son gününde, İbn Haldun Üniversitesinden Ramazan Yılmaz “Hollywood ve Avrupa Sanat Sinemasında Görsel Dilin Gelişimi” konulu dersiyle katkı sundu. Sinemanın gelişimini farklı örnekler üzerinden analiz edilen bu ders ile bir sonraki atölyelerde daha kapsamlı işlenecek bu konuya bir giriş yapılmış olundu.

Atölye boyunca iki önemli Workshop çalışması da düzenlendi. İlk Workshop’ta, Yapay Zekâ konusunda bir panel düzenleyerek, katılımcılar farklı perspektiflerden bu önemli konuyu ele aldılar. Yapay Zekânın gelecekteki potansiyel etkileri ve teknolojik gelişmelere getireceği değişiklikler üzerine yapılan bu panel, katılımcılara bu konu hakkında farklı bir görüş açısı kazandırdı.

İkinci Workshop’ta ise öğrenciler, kendilerine verilen makaleleri sundular ve bu makalelerin analizlerini paylaştılar. Bu çalışma sayesinde, katılımcılar araştırma ve sunum becerilerini geliştirme fırsatı buldular. Birbirinden değerli makalelerle ilgili yapılan sunumlar sayesinde eleştirel düşünme becerilerimizi geliştirildi ve farklı akademik yaklaşımları öğrenildi

Bu iki Workshop, atölyenin interaktif ve katılımcı odaklı bir deneyim sunmasına katkıda bulundu. Katılımcılar, bu etkinlikler sayesinde hem bilgi birikimlerini artırma fırsatı buldular hem de iletişim ve sunum becerilerini geliştirmek için önemli bir platform elde ettiler.

IGMG Gençlik Üniversiteliler Başkanı İsmail Türk’ün kapanış ve değerlendirme konuşması ile nihayete eren program zengin içeriği, deneyimli hocaları ve Workshop çalışmalarıyla katılımcılara unutulmaz bir öğrenme ve paylaşım deneyimi yaşattı.