Mouhanad Khorchide Tarafından Kurulan Avusturya İslam Konferansı’na Tepki

Mouhanad Khorchide Tarafından Kurulan Avusturya İslam Konferansı’na Tepki

Avusturya’daki Müslüman kuruluşları “Siyasal İslam Dokümantasyon Merkezi” adı altında suçlu olarak gösteren kurumun “Bilim Kurulu Başkanı” Mouhanad Khorchide tarafından kurulduğu ilan edilen Avusturya İslam Konferansı tepki topladı.

Meşruluğu tartışmalı

Avusturya’da bir yasa ile resmen tanınan Avusturya İslam Cemaati (IGGÖ) yaptığı bir açıklama ile, Mouhanad Khorchide başkanlığında kurulan Avusturya İslam Konferansı ve Avusturya Müslüman Forumu’nun meşruluğu olmayacağını belirtti.

Bir basın açıklaması yapan Avusturya İslam Cemaati yeni oluşumun, yasa ile tanınmış İslamî kurumlara karşı bir paralel yapı oluşturacağını, Avusturya’daki Müslümanların merkezi aktörlerinin dahil olmaması sebebiyle de meşruluğunun olmayacağını bildirdi.

Müslümanlarla Değil Müslümanlar Hakkında Konuşulacak

Avusturya İslam Cemaati (IGGÖ) ayrıca, “Avusturya İslam Konferansı” projesinin, Müslümanlarla değil, Müslümanlar hakkında konuşulduğu bir yapı oluşturma riskini taşıdığını, projenin aynı zamanda kültür işlerinden ve dolayısıyla IGGÖ ile iş birliği ve diyalogdan da sorumlu olan bakanlığın fonlarından finanse edilmesini de manidar olduğunu ifade etti.

Müslümanlara Eşit Söz Hakkı Tanınmıyor

Avusturya İslam Cemaati, yukarıdan gelecek talimatlarla yapılacak ve eşit söz hakkı tanınmayan, Müslüman toplumun baş aktörleri tarafından desteklenmeyen hiçbir diyaloğun başarılı olmayacağını da gündeme getirdi.

Mouhanad Khorchide’in Avusturya İslam Konferansı ve Avusturya Müslüman Forumu’nun “Avusturya’da İslam ile diyaloğun kurumsallaşması”nı hedeflemesi de eleştiri konusunu oldu. Zira Avusturya’da İslam 1912 yılından beri bir yasayla kurumsallaşmış, bu kurumsallaşma da çok yakın bir zamana kadar tamamıyla Avusturya İslam Cemaati (IGGÖ) çatısında gerçekleşmişti.

27 Şubat Pazartesi günü “Avusturya İslam Konferansı”nı (ÖIK) basına tanıtan İslam ilahiyatçısı Mouhanad Khorchide, yeni bir diyalog platformuyla İslam’ın kozmopolit yönünü ön plana çıkarmayı ve onu siyaset, medya, kiliseler, bilim ve sivil toplumla diyaloğa sokmak istediklerini söyledi. (c)