Kur’an’ı Ramazanda Tefsiri İle Hatim -II-

Kur’an’ı Ramazanda Tefsiri İle Hatim -II-

Kur’ân-ı Kerîm elest bezminde Yüce Rabbimiz ile yapmış olduğumuz sözleşme[1] hükümlerinin en son ve kâmil hâlidir, insanlığın son şansıdır. O sebeple sorumluluklarımızı öğrenmek ve insanlara ulaştırma görevimizin ifası için de onu tefsiri ile okumaya ihtiyaç vardır. Bunun için ramazan ayının bir fırsat olduğunu belirtmek gerekir. Kur’ân-ı Kerîm’in, “Kur’an üzerinde düşünmüyorlar mı yoksa kalpler üzerinde kat kat kilitler mi var?”[2] ayetinde de bu yönde bir işaretin bulunduğunu söylemek mümkündür.

AYETLERİ ANLAMAK İÇİN MEAL YETERLİ OLMAYABİLİR

Kur’ân-ı Kerîm’in bazı ayetlerinin anlamları çok açıktır ve bunları anlamak için meal yeterli olabilir. Ancak meal, oldukça sınırlı olan bir tercümedir ve onun mana derinliğini, anlam zenginliğini tamamıyla yansıtması mümkün değildir. Nitekim Kur’an’ın en güzel İngilizce tercümelerinden birisi olan The Meaning of the Glorious Koran’ın girişinde aynı zamanda Müslüman olan mütercim Marmaduke William Pickthall (ö.1936) Kur’an’ın hiçbir dile hakkıyla çevrilemeyeceği itirafında bulunur. Bu sebeple Kur’an’ın bazı ayetlerini hatta çoğunu anlamak için belli ölçüde yöntem (metodoloji) bilgisine de ihtiyaç vardır. Dilbilgisi, ayetler arası ilişki ya da iç bütünlük, ilgili ayetlerin sünnet ile bağlantısı, ayetlerin nüzul sebebi ve iniş sırası, geldiği ortam Kur’an’ı anlamada gerekli olan bilgilerden bir kısmıdır. Ancak o sayede anlam zenginliği ve mana bütünlüğü yakalanabilir.

İhtiyaca cevap verecek ve çok fazla uzun olmayan tefsirler içinde Muhammed Ali es-Sâbûnî’nin Safvetü’t-tefâsîr’i ile Diyanet İşleri Başkanlığının Yayımladığı Kur’ân Yolu Tefsiri tavsiye edilebilir. Vakti bol olanlar için Muhammed Hamdi Yazır’ın Hak Dini Kur’an Dili tefsiri de okunmaya değer bir eseridir.

HAYAT | 14 Nisan 2021 Mukabele Ve Ramazan 14 Nisan 2021

MUKABELE VE TEFSİR OKUMALARI

Hz. Peygamber (s.a.v.) her ramazanda kendisine gelen ayetleri Hz. Cebrail ile karşılıklı olarak okuyorlardı. Buna arza denmektedir. Hz. Peygamberin vefat ettiği yılın ramazanında bu karşılıklı okuma iki defa gerçekleşmişti. Ramazan mukabelelerinin böyle bir hatırasının da bulunduğunu hatırlatmak gerekir. Bir de buna okunan ayetlerin tefsiri eklenebilirse ramazan ayı, oruç, teravih ve diğer hayır hasenat ile birlikte mükemmel şekilde ihya edilmiş olur.

Doğrusunu en iyi Allah bilir. Ramazanınız bereketli geçsin.

 

[1] Âraf suresi, 7:172.

[2] Muhammed suresi, 47:24.