Köln Müzesi Türkçe Hizmetlerini Türk Medya Mensuplarına Tanıttı
- GündemMANŞET
- 18 Nisan 2024
KÖLN’DE İLK OTOMOBİL 1897’DE ÜRETİLİYOR
Köln şehir müzesine girdiğinizde sizi DOM katedralinin henüz tamamlanmamış halindeki siluetiyle birlikte, şehri ikiye bölen Ren nehriyle birlikte minyatür Köln şehir maketiyle karşılaşıyorsunuz. Köln kentiyle otomotiv endüstrisinin özdeşleşen markası olan “FORD” müzede ayrıcalıklı bir yere oturtulmuş. Ancak Köln’ün Sülz semtinde Vis-à-Vis. Dört zamanlı motoru 6-8 beygir gücünde olan, iki adet kapalı mum lambası, bir karbür lamba ve arkada bir kandil aydınlatma görevi gören Araba Fabrikası 1897’de ilk defa otomobil üretmeye başlıyor. 1901 yapımı bu araba, Köln’de hayatta kalan en eski arabalardan biri olarak müzede yer alıyor.
ALMANYA’NIN İLK AÇILAN MESCİDİ (BARBAROS CAMİİ) DUYGULANDIRDI
Avrupa göç tarihinin en önemli kilometre taşlarından olan Müslüman Türk gurbetçilerin açtığı ilk mescit Barbaros Camii’nin orijinal tabelası, rahle Kuran-ı Kerim ve tesbih Köln Müzesi’nin “İslam” bölümünde sizi karşılıyor. İlk kuşak Türklerin 1965 yılında DOM kilisesinde kıldıkları bayram namazından etkilenerek göç tarihine girecek Milli Görüş tarafından açılan ilk mescit olarak tarihe geçen cami, 2016 yılında binanın başka bir alıcıya satılması sonucu kapanmıştı. Mecburi hizmetlerine son verilen cami, tarihe tanıklığı itibariyle Köln Şehir Müzesi’ndeki yerini aldığını gördük.
TÜRKLERİN İLK LOKANTASI BOSPOROS RESTORAN’DA MÜZEDE
Yine ilk kuşak gurbetçilerin hatıralarında süslü olan Türk damak tadına onun sayesinde ulaşılan ilk lokanta Bosporos’un yemek kaşığından çatalına tabağına kadar müzede yerini aldığını gördük. Müzede Köln Belediye Başkanı Henriette Reker’e seçimden bir gün önce yapılan saldırıda kullanılan materyaller, Keup Caddesi’ndeki Türk esnafa yönelik yapılan çivili saldırı objeleri, hem Dünya Avrupa ve Almanya genelinde hem de Türk gurbetçi göçü özelinde Türk işçi göçüyle alakalı pek çok eser ziyaretçilerini bekliyor.