Katar, Ülke Tarihinde İlk Kez Şura Meclisi Seçimleri Yapıyor
- DünyaMANŞET
- 2 Ekim 2021
İlk kez milletvekili seçimlerinin yapıldığı Körfez ülkesi Katar’da, seçimlere katılımın yüksek olması bekleniyor. 26 kadın adayın da katıldığı seçimlerde oy verme işlemi saat 18.00’e kadar devam edecek.
Katar’daki 30 seçim bölgesinde 234 aday, 45 sandalyeden 30’unu kazanmak için yarışacak. Meclisteki diğer sandalyeler ise Emir Şeyh Temim bin Hamed Al Sani tarafından atanacak.
Al Sani, ülkede yasama görevini yerine getiren Şura Meclisi üyelerinin seçimle belirlenmesini öngören bir seçim yasası kararnamesi yayınlamıştı.
Al Sani tarafından 29 Temmuz’da yayımlanan kararnamede, Şura Meclisi üyeliğine seçme seçilme hakkına sahip olunabilmesi için “asli uyruğun Katar olması” şartının yanı sıra “kişinin dedesinin Katarlı ve ülkede doğması kaydı” da getirilmişti.
Katarlılar ilk defa sandığa gidiyor
Sandıklar, bugün sabah sekizden yerel saate göre 18.00’e kadar seçmene açık olacak. Oyların nisbi çoğunluğunu elde eden aday kazanacak.
İki veya daha fazla aday arasında eşitlik olması durumunda, komite başkanı aralarında kura çekecek ve kurayı kazanan koltuğu da kazanacak.
Seçim yasakları başlayana ve nihayet sandıklar kurulana kadar, sosyal medya platformlarında sandık başına gitme ve en iyi aday için oy kullanma çağrıları devam etti.
Sosyal medya platformu Twitter’da da “Şura Meclisi seçimlerine katılacağım” etiketiyle yapılan paylaşımlar, Katarlıların demokrasiye istekli oldukları şeklinde yorumlandı.
Oylama için çağrılar
Katarlı akademisyen Abdulhamid el-Ensari, yaptığı bir paylaşımda seçimlerin önemini vurgulayarak dürüst, güvenilir ve etki sahibi kişileri seçme çağrısında bulundu.
Katarlı akademisyen, halkın nabzını tutan ve halkı ve yönetimi utandırmayacak kişilere oy vereceğini açıkladı.
Katarlı gazeteci İlham el-Bedr, Twitter’da paylaştığı mesajında, sadece 30 üye için oy kullanacaklarını belirterek bu durumda seçilenlerin tekel sahibi değil ancak ülkenin gelişimine oluşacak katkının bir parçası olacağını aktardı.
Birçok Katarlı aktivist de ülkelerindeki seçimlerde inisiyatif alarak sandığa gitmeleri için vatandaşlara çağrıda bulundu.
Kadın adaylar öne çıktı
Bu arada, Katar’daki ilk milletvekili seçimlerinde kadın adaylar öne çıkıyor. 20. Bölge adaylarından Amal İsa el-Muhennedi “Seçilmiş Şura Meclisi, ülkedeki siyasi, ekonomik ve kalkınma hareketini desteklemek için önemli bir unsurdur.” diye konuştu.
“Kadınların üst düzey siyasi pozisyonlardaki temsili küresel siyasi arenada hala zayıf. Şura Meclisinde birden fazla kadın adayın kazanmasını umuyorum.” diyen Muhennedi, kadınların siyasi hayata dahil olması konusunda toplumda büyük bir etkileşim olduğunu dile getirdi.
Muhennedi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Demokrasiden bahsederken, temellerinden birinin eşitlik ve cinsiyet ayrımı yapmadan, gençler ve yaşlılar arasında herkese fırsat vermek olduğunu kabul etmeliyiz. Katar, vatandaşın karar alma sürecine katılımını destekleme yolunda ilerledi ve demokrasinin slogandan önce bir uygulama olduğunu gösterdi. Başlangıçlar tökezleyebilir ve eksiklikleri olabilir ancak sonunda demokratik pratiğin kök salması kaçınılmaz olacaktır.”
Emir atamasından halk seçimine
Katar’da Şura Meclisi’nin tarihi 1972 yılına kadar uzanıyor. Meclis, 19 Nisan 1972’de ülkedeki temel yapıları düzenleyen değişiklerle oluşturuldu.
Katar’da yasama organı olarak görev yapan Şura Meclisi, Bakanlar Kurulu tarafından yönlendirilen kanun tasarılarını, siyasi ve ekonomik genel politikayı, ülke bütçesini ve bu meselelere dair tavsiyeleri tartışıyor.
Eski yapıya göre 45 kişilik Meclis’in tümünü Katar Emiri atıyordu. Yeni düzenlemeyle artık demokrasiye bir adım atan Katar’ın Şura Meclisi’nde yer alacak milletvekillerinin 30’unu Katar halkı seçerken geriye kalan 15 üyeyi ise Katar Emiri atayacak.
Şura Meclisi seçimleri, Körfez ülkesindeki siyasi sürece halkın katılımını genişletmeyi hedefleyen bir adım ve demokrasiyi güçlendirme çabalarının bir parçası olarak kabul ediliyor.
Şura Meclisi’nin görevleri
Şura Meclisi yasama yetkisini üstlenirken devletin genel bütçesini onaylıyor ve Katar devleti anayasasında belirtilen şekilde yürütme yetkisi üzerinde kontrol uyguluyor.
Meclis kararları, özel çoğunluğun gerekli olduğu haller dışında, hazır bulunan üyelerin salt çoğunluğu ile alınıyor. Oyların eşit olması durumunda konsey başkanının tarafı üstün tutuluyor. (c/aa)