Kapsamlı Hukuk Sigortasının Önemi
- YAZARLAR
- 9 Nisan 2024
Bu tür durumlarda şahsın özel ihtiyaçlarını kapsayan bir hukuk sigortası önemli hâle geliyor. Hukuk sigortası ile profesyonel yardım alabilir ve haklarınızı daha iyi savunabilirsiniz. Hukuki bir anlaşmazlık durumunda yüksek maliyetler oluşabilir. Prensipte şu kural geçerlidir: Bir yasal sürecin tüm masrafları -karşı tarafın avukatının masrafları da dahil- davayı kaybeden tarafça karşılanır. Buna mukabil dava açtığınızda çoğu zaman sürecin başlangıcında peşin ödeme yapmak zorunda kalıyorsunuz. Başlangıçta avukatınızın ücretini ve mahkeme masraflarını kendiniz ödemeniz gerekecektir. Duruma göre avukatların ve mahkemelerin masrafları pahalı olabilir. Temyize başvurulması gerektiğinde masraflar katlanabilir.
Örnek olarak şu durum gösterilebilir: Kiracı olarak kişisel kullanım (Eigenbedarf) nedeniyle kira sözleşmesinin feshine binaen tahliye talebi aldığınızı ve buna karşı yasal işlem başlatmak istediğinizi varsayalım. Dava değerinin yüksekliğine göre avukatlar ve mahkeme için birkaç bin Euro’luk masraf oluşması muhtemeldir.
Hangi Yasal Koruma Sigortası, Kimin İçin Uygundur?
Çeşitli hukuki alanlar için hukuk sigortası tarifeleri mevcuttur.
- Özel hukuki koruma (Privatrechtsschutz)
Özel hukuki koruma sigortası birçok durumlarda yardımcı olur. Örneğin üçüncü şahısların tazminat taleplerini geri çevirirken devreye girer. Sözleşmelerle ilgili sorun yaşadığınız durumlarda da destek alabilirsiniz.
- İş hukuku
İşverenle ihtilaflar sıklıkla işyerinde ortaya çıkabilir. İşten çıkarılmada ya da ihtar aldığınızda ya da iş arkadaşlarınız tarafından mobbinge uğradığınızda, iş hukuku tarifesi uygun olacaktır.
- Trafik hukuku
Bir aracın sahibi, sürücüsü veya yolcusu olarak trafikte sorun yaşadığınızda trafik hukuku tarifesi uygun olur. Bu tarife mesela kaza durumundaki taleplerinizde, haksız bir para cezasını reddetmenizde veya haksız bir kazadan kaçma suçlamasına karşı savumanızda faydalı olur.
- Gayrimenkul hukuku
Sigortanızdaki gayrimenkul tarifesi konutla ilgili tüm anlaşmazlıklarda faydalıdır. Kira artışına itirazda, dairedeki hasarlarda, tahliye veya fesih gibi durumlarda yada komşularla olan anlaşmazlıklarda gibi.
Hukuk Sigortası Ne Zaman Yapılmalı?
Hukuk sigortasının gerekliliği ne zaman ortaya çıkabileceği önceden belirlenemez. Bundan dolayı ilk fırsatta sigortayı yaptırmanız önerilir. Çünkü sigorta geriye dönük masrafı karşılamaz. Aksine sözleşmenin imzalanmasından sonra prensipte bir bekleme süresi vardır. Bu genellikle üç aydır. Bekleme süresi sigortanın sırf muhtemel bir dava için yapıldığını önlemek için öngörülüyor. Sigorta sözleşmesi imzalanmadan veya bekleme süresi dolmadan önce birisiyle anlaşmazlık yaşadıysanız ve daha sonra hukuki süreci başlatmak istiyorsanız sigorta masrafları karşılanmayacaktır.