Jens Spahn AstraZeneca Aşısının Durdurulma Kararını Savundu

Jens Spahn AstraZeneca Aşısının Durdurulma Kararını Savundu

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen AstraZeneca aşısının kullanımının, kanda pıhtılaşma riski oluşturduğu gerekçesiyle askıya alınmasının, yerinde bir karar olduğunu bildirdi. Aşılama kampanyasındaki denetimin işlediğini kaydeden Spahn, “Bu, dikkat ettiğimizi gösteriyor. Bildirilen olayları ciddiye alıyoruz ve kontrol edilecek bir şey varsa onu da kontrol ediyoruz.” ifadelerini kullandı. Jens Spahn, bu uygulamanın, aşılara olan güveni artırması gerektiğini belirtti. Spahn, “AstraZeneca kullanılmayacaksa da bunu şu an için bilmiyoruz ve pek olası da değil. O zaman çözümler bulmamız lazım.” değerlendirmesinde bulundu.

Jens Spahn, Uzman ve Siyasetçilerin Baskısı Altında

Diğer yandan Bakan Spahn’a uzmanlar ve siyasetçiler tarafından tepkiler geldi. Buna göre Federal Aşı ve Biyotıp Tıbbi Ürünler Enstitüsü’nün (Alm.: deutsches Bundesinstitut für Impfstoffe und biomedizinische Arzneimittel) aşının durdurulması yönünde önerisine uyan Spahn’nın bu kararının siyasi bir hamle olduğu öne sürülüyor. Spahn ise bu kararın bilimsel olduğunu savundu. Aşılanma sonrası kanda pıhtılaşma riskinin söz konusu olduğunu belirten Spahn, “Almanya’da 1,6 milyon insan aşılandı. Bu risk düşük, fakat aşıyla bağlantılı olarak ortalamanın üzerinde.” diye kaydetti.

Boris Johnson: AstraZeneca aşısı yaptıracağım

Öte yandan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, bazı ülkelerin kanda pıhtılaşma yaptığı iddiasıyla kullanımını askıya aldığı Oxford-AstraZeneca’nın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısını olacağını açıkladı. Ülkedeki aşı uygulamasındaki “harika” çalışmaları için Ulusal Sağlık Hizmetlerine teşekkür eden Başbakan, davet aldığını ve çok kısa bir süre içinde kendisinin de aşı yaptıracağını belirterek “Vurulacağım aşı, kesinlikle Oxford-AstraZeneca olacak.” dedi.

Birçok Avrupa Ülkesi Durdurmuştu

Diğer yandan İrlanda, Norveç, Danimarka, İzlanda, Avusturya, Romanya, İtalya ve Bulgaristan da daha önce bu aşının kullanımını geçici olarak durdurmuştu. Son olarak ise Fransa, Almanya ve Hollanda da Pfizer-BioNTech aşısına göre muhafazası ve dağıtımı daha kolay olduğu için birçok ülke tarafından tercih edilen aşının kullanımını geçici olarak durdurmuştu. Hollanda Sağlık Bakanlığı tarafından da Kovid-19 aşısının kullanımının geçici olarak 28 Mart’a kadar durdurulacağı aktarılmıştı. AstraZeneca aşısı ile aşılama randevularının ise iptal edileceği vurgulanmıştı.(AA,C)