İtikâfa Dair
- YAZARLAR
- 22 Nisan 2022
İtikâf nedir?
İtikâf, sözlükte bir yerde durmak, beklemek ve kendini orada hapsetmek demektir. Dinî terim olarak ise, bir mescit içinde veya mescit hükmündeki bir yerde itikâf ibadeti niyetiyle bir müddet durmak ve eğlenmektir. Ramazanda itikafa girmek Efendimiz (s.a.v.)’in sünnetidir.
İtikâf, Kur’an, sünnet ve icma ile meşru bir ibadettir. Cenâb-ı Hakk, şöyle buyuruyor: “Sizler mescitlerde itikâfta iken hanımlarınıza yaklaşmayın.”[1] “Benim evimi, tavaf edenler ve itikâfta bulunanlar için temizleyiniz.”[2] İbn Ömer, Enes ve Hz. Aişe (r. a.)’nin rivayet etmiş oldukları şu hadîs-i şerifte itikafın meşru bir ibadet olduğuna işarettir: “Hz. Peygamber Medine’ye geldikten sonra vefatına kadar Ramazan’ın son on gününde itikâfa girerdi.”[3]
İtikâf bazen vacip, bazen müekked sünnet bazen de müstehap olur. Adanmış olan bir itikaf vacip; ramazan ayının son on gününde itikafa girmek müekked sünnettir. Ramazan ayının dışındaki bir zamanda ibadet niyetiyle bir mescitte bir süre (bir namaz vakti bile olsa) yapılan itikaf ise müstehaptır.[4]
Ramazanda İtikafa girmek
İtikâfın geçerli olması için şu şartların bulunması gerekir:
1) İtikâfın şartlarının başında, itikafa girenin Müslüman, akıllı ve temiz olması gerekir. Gayrimüslimin, akıl engellinin, cünüp, hayız ve nifaslının itikafı geçersizdir.
2) İtikâfa girmeye niyet edilmelidir. Niyetsiz itikâf geçerli olmadığı gibi, adanan itikafa girerken dil ile de niyetin söylenmesi gerekir.
3) İtikâf, içinde namaz kılınan bir mescitte veya mescit hükmündeki bir yerde olmalıdır. Ancak selatin camileri denilen büyük camilerden birinde yapılması daha efdaldir.[5] Kadınlar kendi evlerinde mescit edinebilecekleri bir odada itikâfa girebilirler. Mescitlerde de itikafa girebilirler ama kerahetten hali olmaz. Dolayısıyla kadınların evlerinde itikafa girmelere efdaldir. Peygamber Efendimiz (a.s.)’ın hanımları ise, odaları yeterli olmadığı için mescitte itikafa girerlerdi.[6]
4) Hem sünnet hem de vacip olan itikâfta oruçlu olmak gerekir. Fakat yolculuk, hastalık gibi bir sebeple oruçsuz olan birinin bu durumu sünnet itikâfa zarar vermez. Müstehap itikâflarda ise, oruçlu olmak şart değildir.
İtikâf nasıl yapılır?
İtikâfa girmek isteyen kişi, ramazan ayının 21. günü güneş battıktan sonra hazırlıklarını yaptıktan sonra mescide girmeli, bayram gününe takaddüm eden akşam namazında çıkmalıdır. İtikâf, yukarda da ifade edildiği gibi, ramazan ayının son on gününde ve en efdal mescitte eda edilmelidir. İtikâfta iken kötü ve çirkin sözlerden kaçınılmalı, hayırlı şeyler konuşulmalıdır. İbadet niyetiyle susmak mekruhtur. İtikâf esnasında Kur’an ve hadis okumak, Allah’ı zikir, tesbihat ve namazla meşgul olmak gerekir. Temiz elbiseler giymek ve güzel kokular sürünmek güzel olur.
HAYAT Mukabele Ve Ramazanİçinde cinsellik bulunan hâl ve hareketlerden uzak durulmalıdır. Cenab-ı Hak, “Mescitlerde itikâfa çekildiğinizde kadınlarınıza yaklaşmayın.”[7] buyurmuştur. İtikaf yapılan mescitten ve -kadınlar için- itikafa girilmiş olan odadan özürsüz bir şekilde çıkılmamalıdır. Aksi takdirde itikâf bozulur. İtikaf yapılan mescitten sadece şer’i, zaruri veya tabii ihtiyaçlar için çıkılabilir. İtikâfa girilen mescitte Cuma namazı kılınmıyorsa, Cuma namazını kılmak için bir başka mescide gitmek; küçük ve büyük abdest almak için mescitten dışarı çıkmak şer’i ve tabii özürlerden sayılmıştır.[8]
Allah (c.c.) itikâfa giren kardeşlerimizin itikaflarını kabul buyursun.
[1] Bakara suresi, 2/187.
[2] Bakara suresi, 2/125.
[3] Buhârî, Sahih, İtikaf, 1, 6; Müslim, Sahih, İtikaf, 2; Ebu Davut, Sünen, Savm, 77-78; Tirmizi, Sünen, Savm, 71; İbn Mâce, Sünen, Sıyam, 58.
[4] İbnu’l Hümâm, Fethu’l Kadir, 2/106; İbn Abidin, Reddü’l Muhtar, 2/176.
[5] Zeylaî, Nasbu’r Raye, 2/490.
[6] Şirbini, Mugni’l Muhtaç, 1/450; Şîrâzî, el-Mühezzeb, 1/190.
[7] Bakara suresi, 2:187.
[8] İbn Abidin, Reddü’l Muhtar, 2/440; Prof. Dr. Vehbe Zuhayli, el-Fıkhu’l İslami ve Edilletühû, 2/700.