İsrail Meclisi, Filistin Devletinin Kurulmasına Karşı Çıkan Önergeyi Kabul Etti
- DünyaMANŞET
- 18 Temmuz 2024
İsrail meclisinde “Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkan” önerge kabul edildi. Eski İsrail Adalet Bakanı Gideon Saar’ın Yeni Umut Partisi ve Birleşik Sağ Partisi tarafından verilen “Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkan” önerge 68’e karşı 9 oyla mecliste kabul edildi.
Söz konusu önergede, “Filistin devletinin kurulmasının İsrail devleti ve vatandaşları için tehdit oluşturacağı” iddiasına yer verildi. İspanya, Norveç ve İrlanda 28 Mayıs’ta, Slovenya 4 Haziran’da, Ermenistan ise 21 Haziran’da Filistin’i resmen tanıma kararı almıştı.
İsrail’e tepkiler
Filistin yönetimi, İsrail meclisinde “Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkan” önergenin kabul edilmesine tepki gösterdi. Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Redine, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail meclisinin kararını eleştirerek, “Terörizm, çocukların yanı sıra kadın ve yaşlıları öldürmek için saldırılarını sürdüren işgaldir.” ifadelerini kullandı.
Tüm dünyanın tanıdığı Filistin devletinin var olduğunun altını çizen Ebu Redine, “Birleşmiş Milletler’de (BM) Filistin devletini tanıyan 149 ülke var. Kimsenin iznine ihtiyacı olmayan bağımsız devletimizin varlığını teyit eden uluslararası tanımalar peş peşe gelmeye devam ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Ürdün
Ürdün, İsrail meclisinde “Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkan” önergenin kabul edilmesini, uluslararası hukuka karşı tehlikeli yeni bir ihlal olarak nitelendirdi. Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail meclisinin “Filistin devletine karşı çıkan önergeyi kabul etme kararı” kınandı.
İsrail’de alınan söz konusu kararın uluslararası hukuka karşı tehlikeli yeni bir ihlal olarak nitelendirildiği açıklamada, Tel Aviv’in ayrıca söz konusu kararla uluslararası topluma meydan okuduğuna dikkat çekildi.
Fransa
Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından kabul edilen kararlara aykırı olarak İsrail Meclisinde “Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkan” önergenin kabul edilmesinden duyulan “şaşkınlık” vurgulandı.
İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in İsrail polisi eşliğinde işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’ya düzenlediği baskının “sorumsuz” olarak nitelendirildiği açıklamada, bu tür eylemlerin bölgeyi istikrarsızlaştırdığı belirtildi.
İki devletli çözüm vurgusu
Açıklamada, Fransa’nın söz konusu baskını kınadığı, “barış ve güvenlik içinde yan yana yaşayan iki devletli çözümün acilen hayata geçirilmesi gerektiği” kaydedildi.
“Sadece iki devletli bir çözüm hem İsraillilere hem de Filistinlilere adil ve kalıcı bir barış getirebilir ve bölgede istikrarı garanti altına alabilir.” ifadesi kullanılan açıklamada, “İsrailli ve Filistinli siyasi liderlerin barışa yönelik gönüllü ve cesur bir taahhütte bulunmalarının” gerekliliğinin altı çizildi. (aa,c)