İsrail, ‘Güvenli Bölge’ Dediği Refah’a Saldırdı! 100’den Fazla Ölü Var
- DünyaMANŞET
- 12 Şubat 2024
İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik başlattığı havadan, denizden ve karadan saldırılar 129 gündür aralıksız devam ediyor. Son olarak İsrail’in, Gazze’nin Mısır sınırındaki Refah’a saldırılarında 100’den fazla kişi öldü.
Filistin resmi ajansı WAFA’nın haberinde, Refah’taki hastane yetkilileri, İsrail’in, Refah kentine düzenlediği saldırılarında 100’den fazla kişinin öldürüldüğünü, yaralanan yüzlerce kişinin hastanelere ulaştığını belirtti.
Yeterli ilaç yok
Filistin Kızılayı da İsrail saldırılarının Refah şehir merkezinde yoğunlaştığını ve saldırılarda sivillerin evlerinin de hedef alındığını duyurdu. Kuveyt Hastanesi Müdürü Suhayb el-Hıms ise hastanenin çok tehlikeli durumdaki yaralılarla dolu olduğunu, yeterli ilaç ve serum bulunmadığını ifade etti.
Çok sayıda cami hedef alındı
Yerel kaynaklar, savaş uçaklarının, yoğun topçu atışı ve savaş gemilerinin denizden yoğun ateşiyle eş zamanlı olarak yaklaşık 40 hava saldırısı düzenlediğini, özellikle yerinden edilmiş kişilerin barındığı çok sayıda evi ve camiyi hedef aldığını kaydetti.
Refah kentine saldırısına dünyadan tepkiler
İsrail hükümetinin Mısır sınırındaki Refah kentine kara saldırısı başlatacağına ilişkin ifadelerinin ardından birçok ülke ve uluslararası kuruluştan İsrail’e tepkiler geldi.
“Gazze halkı mecbur bırakıldı”
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres New York’ta 8 Şubat’ta düzenlediği basın toplantısında, Gazze halkının oraya gitmek istediği için gitmediğini, mecbur bırakıldıklarını kaydederek, “Han Yunus ve Gazze’nin diğer taraflarında gördüğümüz korkunç trajedi, Refah’ta da olmadan insani ateşkes sağlanmalıdır.” ifadesini kullandı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel de Biden yönetiminin Refah’a yönelik bir askeri operasyonu desteklemediğini vurguladı.
Avrupa’dan tepkiler
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, sosyal medya platformu X’ten yaptığı açıklamada, Gazze’nin güneyindeki Refah kentinde durumun inanılmaz olduğunu belirtti.
1,3 milyon insanın çok dar bir alanda çatışmalardan korunmaya çalıştığına dikkati çeken Baerbock, “İsrail ordusunun Refah’a saldırması, anons edilmiş bir insani felaket olur. Gazze’deki insanlar buhar olamazlar.” ifadesini kullandı.
Danimarka Dışişleri Bakanlığının X hesabından yapılan açıklamada, Avrupa Birliği (AB) ve diğer ülkelerin, Gazze nüfusunun yarısından fazlasının sığındığı Refah’a yönelik muhtemel saldırılarına dair endişeleri paylaştığı kaydedilerek, “Önemli olan sivillerin korunmasıdır.” ifadesine yer verildi.
“İnsani facia”
Hollanda Dışişleri Bakanı Hanke Bruins Slot da X hesabından yaptığı açıklamada, Refah’taki durumun çok endişe verici olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Gazze’deki birçok sivil güneye kaçtı. Bu kadar yoğun nüfuslu bir alanda, büyük ölçekli askeri operasyonların çok sayıda sivil kaybına ve daha büyük bir insani faciaya yol açacağını görmemek zor. Bu meşrulaştırılamaz.”
Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Gazze’nin Mısır sınırındaki Refah şehrinin, bölge halkına insani yardım ulaştırılması için “hayati bir geçiş noktası” ve 1,3 milyondan fazla Filistinlinin sığındığı bir alan olduğu belirtildi.
Açıklamada, İsrail’in Refah’a yönelik geniş çaplı operasyonlarının mevcut insani felaketi yeni bir boyuta taşıyacağı kaydedilerek, bunun meşru olmayan bir durum yaratacağı ve çatışmaların durdurulması gerektiği ifade edildi.
AB’den İsrail’e uyarı
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de X hesabından yaptığı açıklamada, “AB’ye üye birçok ülkenin, İsrail’in Refah’a yönelik saldırısının tarif edilemez bir insani felakete ve Mısır ile ciddi gerilimlere yol açacağı yönündeki uyarısını yineliyorum.” ifadesini kullandı.
Borrell, daha önce de İsrail’in Gazze’nin güneyinde sivillerin sığındığı Refah kentine saldırmasının “feci sonuçlara yol açacağı” uyarısında bulunmuştu.
İngiltere’den kalıcı ateşkes çağrısı
İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, X hesabından yaptığı açıklamada, “Gazze nüfusunun yarısının sığındığı Refah’a bir askeri saldırı ihtimalinden derin kaygı duyuyorum.” ifadesini kullandı.
Cameron, çatışmalara insani ara vererek bölgeye yardımların girişini, esirlerin bölgeden çıkışını sağlamak ve sürdürülebilir kalıcı bir ateşkes için çalışmanın öncelik olduğunu da kaydetti.
“Yardım girişine izin verilsin”
İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares de X hesabından yaptığı açıklamada, İsrail’in saldırılarını devam ettirmesi ve genişletmesinin Filistinli mültecilerin hayatı için ciddi bir tehdit oluşturacağını ve insani felaketi büyüteceğini kaydetti.
Albares, “Askeri operasyonların Refah’a kadar genişletilmesi, bölgedeki 1 milyondan fazla Filistinli mültecinin hayatını ciddi şekilde tehdit edecek ve insani felaketi artıracaktır. Ateşkes, rehinelerin serbest bırakılması, uluslararası insancıl hukuka saygı ve yardımın girişini talep ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu. (aa,c)