“İmam Sadece Görev Yaptığı Camisinin Değil Yaşadığı Şehrin İmamı Olmalı”
- ALMANYAMANŞETTOPLUM
- 11 Nisan 2022
Her yıl düzenli olarak icra edilen, pandemi nedeniyle 2019’da gerçekleştirilemeyen, 2020 yılında ise online olarak ifa edilen Genel İmam Hatipler Toplantısı bu yıl yüz yüze organize edildi. 26 ve 27 Mart tarihlerinde Karlsruhe Radisson Blu Otelde gerçekleştirilen yatılı toplantıya Güney Bölgelerinden 153 imam hatip katılırken 30 Mart Çarşamba günü Genel Merkez’de gerçekleştirilen Kuzey Bölgeleri toplantısına 187 imam hatip iştirak etti.
İrşad Başkan Yardımcısı ve İmamlar Masası Sorumlusu Abdülkadir Demir’in yönettiği toplantıda ilk konuşmayı Genel Başkan Yardımcısı ve İrşad Başkanı Celil Yalınkılıç yaparak yakından uzaktan toplantıya katılan imam hatiplere katılımlarından dolayı teşekkür etti.
“İslam’ın Temel Dinamiği Cihad” konusu Genel Başkan Danışmanı ve Avusturya Müftüsü Mustafa Mullaoğlu tarafından sunuldu. Cihadın tarifinin yapıldığı, yanlış cihad anlayışlarının analiz edildiği, cihad ibadetinin çeşitlerinin konu edildiği ve cihad etme yollarının beyan edildiği bu ilk sunum imam hatipler tarafından ilgiyle takip edildi.
“AVRUPA ÜLKELERİNİN İSLAM POLİTİKALARI”
Menar Müdürü Abdullah Ergün “Avrupa Ülkelerinin İslam Politikaları” konusunda bir sunum icra edilerek, geçmişten günümüze Avrupa ülkelerinin demografik yapısı, dinlere ve dinî kavramlara yaklaşımları ve Müslümanları yakından ilgilendiren hukuki meseleler gibi konuları işledi. Çeşitli Avrupa ülkelerinde vazife yapmakta olan hocaların çalışmaları esnasında dikkat etmesi gereken hususlar ele alındı.
İmamlar Masası Sorumlusu Abdülkadir Demir, 2021 Yılı İmam Hatip Faaliyet Raporları ve İrşad Programları verilerini sundu. İmam-hatiplerin bir yıl içerisinde göstermiş oldukları performans grafiklerle ekrana yansıtıldı. 2022 ramazan ayı hazırlıkları madde madde gözden geçirilerek gerekli hatırlatmalar yapıldı.
Toplantının en önemli sunumlarından biri Hasene Derneği Başkanı Mesud Gülbahar’ın sunumu oldu. Hasene Derneğinin misyonunu ve vizyonunu aktaran Mesud Gülbahar, ülke ülke Hasene bağışçılarının katkılarıyla hayata geçen cami, eğitim merkezleri, yetimhaneler, aş evleri, köy-konut projeleri vb. insani yardım çalışmalarını görsellerle sundu. İmam-Hatipler Hasene Derneğinin dünya çapında yapmış olduğu faaliyetleri beğeniyle takip etti.
“HERKES KUR’AN İLE İLGİLİ EN İYİSİNİ YAPMAYA ÇALIŞMALIDIR”
Ramazan ayı hazırlıkları bağlamında yapılan bir diğer sunum ise genel kıraat hataları konusunda Kur’an Eğitimi ve Hafızlık Kurumları Sorumlusu Hâfız-ı Kurrâ Gürsel Turhan tarafından gerçekleştirildi. Kur’an okuma üstadları olan Merhum Abdurrahman Gürses ve İsmail Biçer hocalardan önemli anekdotlar aktaran Gürsel Turhan, “Kur’an muciz okuyanlar ise acizdir. Her okuyandan daha iyi okuyan biri, her iyi anlatandan daha güzel anlatan biri vardır, her iyi öğretenden de daha güzel bir öğreten vardır, herkes gücü nispetinde Kur’an ile ilgili en iyisini yapmaya çalışmalıdır.” tavsiyesinde bulundu. Bazı yanlış okuma örneklerinden yola çıkarak imam hatiplerin kıraat hususunda dikkat etmesi gereken önemli hususları dile getirdi.
Genel İmam Hatipler Toplantısının ana konusu ise Celil Yalınkılıç’ın sunumuyla “Dava Adamı Olarak İmamlık” konusu idi. Hz. Peygamber döneminden, Abbasiler dönemine, Osmanlı’dan günümüze imam hatiplerin toplum içerisindeki konumu, sorumlulukları, yetki alanları başlıklar hâlinde detaylı olarak sunuldu. Tüm katılımcıların ilgiyle dinlediği ve her imam hatibin kendine ders çıkarmış olduğu konuşmasında Celil Yalınkılıç, imamlığın sadece cami içi hizmetlerle sınırlandırılamayacak kadar büyük bir sorumluluk olduğu ve imam cübbesini giyen her bir görevlinin taşıması gereken vasıfları madde madde ele aldı. İmamın sadece görev yaptığı camisinin değil yaşadığı şehrin imamı olması gerektiğine vurgu yapan Celil Yalınkılıç, imamlık müessesinin önemine ve IGMG’de imamlık yapmanın ayrıcalığına bir kez daha dikkat çekti.
Genel Başkan Yardımcısı ve Teşkilatlanma Başkanı Murat İleri’nin sunumuyla “Yapımız ve Teşkilat İçi İletişim Konusu” günün diğer önemli sunumlarından biri oldu. IGMG Teşkilat yapısını ve hiyerarşisini şemalarla tarif eden Murat İleri, bir kişi günlük yaşamının %70’ini konuşarak, dinleyerek, izleyerek ya da yazarak, yani iletişimde bulunarak geçirmektedir. Başarının %85’i doğru iletişime, başarısızlığın %85’i kötü iletişime dayanır diyerek toplumla ve teşkilat içi iletişimde dikkat edilmesi gereken önemli noktalara değindi.
“GENÇLERE MORAL VE UMUT VERMELİYİZ”
IGMG Genel Merkez Üyelik Sorumlusu İbrahim Gaygısız’ın gerçekleştirdiği IGMG Genel Merkez Üyeliği ve Teşkilat Aidiyeti’nin Önemi konulu sunumun ardından söz alan Gençlik Teşkilatı Başkanı Furkan Kahraman, genç kitlelere hitap ederken nasıl çok daha başarılı sonuçlar elde edebiliriz sorusuna cevap niteliğinde bir konuşma yaparak gençlerin manevi dünyasını inşa etmeye dair önemli bilgiler aktardı. “Din gençlere aktarılırken nasıl bir karşılık bulacağını iyi gözlemlemek gerekmektedir. Her gencin bir bakış açısı olabilir onu çözüp doğru söylem ve hitabı sunmak bize düşmektedir.” diyen Furkan Kahraman, imam hatiplere, “Gençlerin ihyası için onlara çok daha fazla moral ve umut vermeliyiz.” cümlesini sözlerine ekledi.
Toplantının son sunumu Mainz İlahiyat Meslek Okulu tanıtımı oldu. Okul müfredatını, kayıt şartlarını ve okulda öğrenim görmek isteyenlerin taşıması gereken vasıfları özetleyen Okul Müdürü Abdülvasih Seydaoğlu, mayıs ayında gerçekleştirilecek olan ön kayıtlar için her imam hatibin mutlaka okula bir öğrenci yönlendirmesinin gereğine vurgu yaptı. Geleceğinin imam hatiplerinin Mainz’da yetiştiğini bir kez daha hatırlatarak tüm hocaların donanımlı ve uygun profilde adayları tespit edip, okula kayıt yaptırmaya teşvik etmeleri ricasında bulundu.
2022 Genel İmam Hatipler Toplantısı IGMG Genel Başkanı Kemal Ergün’ün konuşmasıyla sona erdi. Yeryüzünde iyinin, güzelin, doğrunun, hak ve adaletin etkin hâle gelmesi için takatimizin son noktasına kadar gayret etmemiz gerektiğini vurgulayan Kemal Ergün, yeniden bir dünyanın inşaası, hakiki bir huzur, barış, adalet, ifade ve düşünce özgürlüğü, ibadet özgürlüğü hukukun üstünlüğü gibi temel evrensel değerlerin etkin hâle gelmesini amaçlayan bu çalışmaları dünyanın her yerinde hep birlikte omuz omuza yapıyoruz diyerek hamd ettikten sonra teşkilatın olmazsa olmaz prensibinin ümmet anlayışı olduğunu dile getirdi. Kemal Ergün, “Lâ ilâhe İllallah Muhammedün Rasûlullah diyen herkes, dili rengi ne olursa olsun bizim kardeşimizdir, onun derdi bizim derdimizdir, onun yetimi bizim yetimimizdir.” dedi.
Dünyanın neresinde olursa olsun yaşanan zulüm ve haksızlıkların der daim karşısında olduğumuzu ve zulme uğrayanların dinî ve inancı ne olursa olsun onlara el uzatmanın imani bir vazife olduğunu dile getiren Kemal Ergün, tüm konuşmacılara sunumlarından dolayı, bölge irşad başkanları ve imam hatiplere de katılımlarından dolayı teşekkür ederek konuşmasını nihayete erdirdi.