IGMG ve Hasene’den Depremzedelere Psikososyal Destek Hizmeti

Tüm gönüllü ve profesyonel ekipleri ile sahaya inen İslam Toplumu Millî Görüş’ün yardım derneği Hasene International depremzedelerin yaralarını sarmaya devam ediyor. Hasene, koordinasyonu kendi bünyesinde olmak üzere, operasyonel boyutunu Hasene Vakfı ile işbirliği hâlinde yürüttüğü çadır kentlerde Psikososyal Destek Hizmetleri Birimi kurdu. Psikososyal Destek Birimi ayrıca Engelli Koordinasyon Merkezi de açtı.

Gündem | 22 Şubat 2023 Hasene Derneği Deprem Bölgesine 850 Kişilik Çadır Kent Kurdu 22 Şubat 2023

HASENE’DEN “KIRIK KANATLARI BİRLİKTE SARACAĞIZ” PROJESİ

Hasene Psikososyal Destek Hizmetleri Birimi kapsamında başlatılan “Kırık Kanatları Birlikte Saracağız” projesiyle deprem bölgesinde din, dil, ırk, mezhep farkı gözetmeksizin öncelikle dezavantajlı gruplardan başlayarak tüm mağdurların deprem  travmasının biran önce atlatılmasına katkı sağlanması amaçlanıyor. Çalışmanın dört aylık süreci depremzedelerin geçici olarak barındıkları çadır ve konteynerlarda verilen hizmetleri kapsıyor. Bu süre içerisinde tüm hizmetler başta Hatay’daki çadır kentte, Malatya’daki konteyner yaşam alanında ve Kahramanmaraş ve Adıyaman’daki lojistik merkezlerinden sürdürülecek. Çalışmaların değerlendirilmesinin ardından 4 aylık sürenin sonunda ihtiyaç durumuna göre uzun vadeli ve kalıcı çalışmalar ile projenin devamı planlanıyor.

ALMANYA | 22 Şubat 2023 Hasene Arama Kurtarma Görevlileri: “Deprem Hayata Bakışımızı Değiştirdi” 22 Şubat 2023

 NORMAL YAŞAMA GERİ DÖNÜŞ SÜRECİ DESTEKLENECEK

Hasene Psikososyal Destek Hizmetleri Birimi’nin Koordinatörü ve aynı zamanda Hasene Aksaray Şube Sorumlusu Cem Elibol, Camia Haber’e yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Hasene Vakfı olarak 6 Şubat’tan itibaren depremin yaralarını sarmak için acil yapılması gereken tüm çalışmaları yaptık. Arama kurtarmadan, depremzedelerin ilk yardım müdahalelerine kadar hizmet verdik. İkinci aşamada ise lojistik merkezlerimizden depremzede kardeşlerimizin temel ihtiyaçlarını karşıladık, karşılamaya da devam ediyoruz. Sonrasında ise kısa sürede Hasene Psikososyal Destek Hizmetleri Birimi’ni oluşturduk. Bu bağlamda psikolojik ya da psikiyatrik tedavi amacı gütmeden afet ve acil durum sonrası ortaya çıkabilecek psikolojik uyumsuzlukları veya bozuklukların önlenmesi amaçlanıyor. Yaptığımız çalışma doğrultusunda depremzedelerin normal yaşamlarına geri dönüş sürecinde kendi kapasitelerini fark etmelerini ve güçlendirmeyi hedefliyoruz.”

ÇOCUKLARA VE ENGELLİLERE ÖZEL HİZMETLER

Sunulan psikososyal hizmetlerin özellikle depremden etkilenen dezavantajlı grupları kapsadığını belirten Elibol, ilki Hatay’da faaliyete geçen Psikososyal Destek Hizmetleri Birimi’nin, diğer deprem bölgesi illerde de kurulmasını planladıklarını aktardı. Okul öncesi ve ilköğretim çağındaki çocuklara yönelik kurulan oyun çadırlarında hem eğitici hem de eğlendirici sosyal etkinlikler düzenlendiğini belirten Elibol, bunun yanı sıra gezici olarak hizmet veren uzman bir ekip tarafından çevre ilçelerde bulunan çadırlara gidilerek çocuklara tüm bu hizmetlerin mevcut yaşadıkları ortamda sağlandığını kaydetti.

Destek birimi tarafından sağlanan bir diğer hizmetin Engelli Koordinasyon Merkezi olduğuna dikkati çeken Elibol, “Bu merkezde çalışan fizyoterapistler ve uzmanlar, engelli bireylerin yarım kalan tedavi süreçlerinin devamının sağlanması için çalışıyor. Engelli bireylerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve ailelerine destek olunması için de gerekli ihtiyaçlar bir bir tespit edilerek gideriliyor.” dedi.

@camiahaber

İlk günden itibaren çalışmalarının kayıt altına alındığını ve gerekli mercilerle paylaşıldığını ifade eden Elibol, “Özel çocuklarımızın yurt içinden ve yurt dışından ihtiyaçlarını tespit ederek, imkânlar doğrultusunda temin ediyoruz.” diyerek fizik tedaviye ihtiyacı olmayanlara özel eğitimciler ve psikologlar tarafından travmayı atlatmalarına yardımcı olacak hizmeti sunduklarını belirtti.

GENÇLERE MESLEK EDİNDİRME KURSLARI

Bölgede yaşayan çocuklara şimdiye değin 40 bini Türkçe, 10 bini Arapça olmak üzere boyama kitaplarının dağıtıldığını belirten Elibol, ramazana ayına özel okuma ve boyama kitaplarının dağıtılacağını ifade etti. Yine çocuklara yönelik kademeli olarak oyun ve okuma halkalarının oluşturulduğunu belirten Elibol, gençlere yönelik de meslek edindirme kurslarının planlandığını aktardı. Elibol, “Böylece çocuklarımız ve gençlerimiz yalnız olmadıklarını hissedecek, hayata daha sıkı tutunacak ve bir nebze olsun mutlu olacaklar.” dedi.

İlk günden beri Hasene Vakfı’nın çalışmalarının sahada sürdüğünü ifade eden Elibol, UNİAD gönüllülerine, Türkiye Bölgesi Kadınlar ve Gençlik teşkilatlarında görev yapan gönüllülere, çalışmaların akademik ayağında faaliyet gösteren Sebahattin Zaim Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Mehmet Gedik’e ve bölgedeki psikososyal çalışmaların temelini oluşturan IGMG Bremen Bölge Başkanı Ekrem Kömürcü’ye desteklerinden dolayı teşekkür etti.