IGMG Genel Başkan Yardımcısı Murat İleri Japonya Parlamentosu’na Hitap Etti
- ALMANYAGündemMANŞET
- 30 Ekim 2023
İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG), Japonya Parlementosunun ev sahipliğinde gerçekleşen “Uluslararası Uygur Forumu: Küresel Parlamenterler Toplantısı”na katıldı. Başkent Tokyo’daki parlamentoda düzenlenen forumda Çin’in Doğu Türkistan’da uyguladığı zulüm politikaları 30-31 Ekim tarihlerinde 2 gün boyunca tüm dünyaya anlatılacak.
IGMG Genel Başkan Yardımcısı ve Teşkilatlanma Başkanı Murat İleri de teşkilatı temsilen Japonya parlamentosundaki Doğu Türkistan Forumu’na video konferans yoluyla katılırken, IGMG Teşkilatlanma Başkan Yardımcısı Özcan Kuri ise foruma bizzat katılarak çeşitli parlamenterlerle görüştü.
Foruma video konferans yoluyla hitap eden Murat İleri, Doğu Türkistan’da yaşayanların soykırıma maruz kaldığını, 3 milyona yakın kişinin toplama kamplarına kapatıldığına vurgu yaptı.
“Bir an önce harekete geçilmeli Çin’e dur denilmelidir”
İleri şu ifadeleri kullandı: “Birçok insan hakları raporu, toplama kampı tanıkları ve sızdırılmış polis dosyaları gibi belgeler, Çin’in işgal altındaki Doğru Türkistan’da soykırım işlediğini inkar edilemez ayrıntılarla dünyaya göstermektedir. Çin bu acımasız uygulamalarıyla adeta dünyaya meydan okumakta hukuk yasa tanımadığını göstermektedir. Bu zamana kadar uygulanan politikaların hiçbir etki yapmadığı da ortadır. Onun için bir an önce harekete geçilmeli ve Çin’e dur denilmelidir. Ekonomik çıkar siyasi dengeler insan ve onurundan öce görülmemelidir.”
IGMG ve Hasene olarak her daim Uygurlu kardeşlerimizin yanında olduk diyen Murat İleri, “Teşkilatımızın öncülüğünde geçen yıl Belçika’da yapılan forum bir çığır açmış oldu. Bir bakıma Brüksel’deki programın devamı mahiyetindeki bu foruma dünya çapında parlementerler ve akademisyenler katıldı. Biz de programın açılış bölümünde IGMG-Hasene olarak bu bağlamdaki çalışmalarımızı ve etkinliklerimizi paylaşma fırsatı bulduk” dedi.
Çin’in Uygur Zulmünün kınayan İlk Bölge Ülkesi
Japonya, Asya-Pasifik bölgesinde Uygurlara ve diğer Türk etnik gruplarına karşı devam eden zulmü açıkça kınayan ve kabul eden ilk ülke oldu. Ayrıca, 2019 yılından bu yana ikinci Abe yönetimi sırasında her yıl Birleşmiş Milletler’de Uygur Soykırımı’nı kınayan ortak bir bildiri imzalayan Batılı olmayan tek ülke oldu.
Uluslararası Uygur Forumu, (IUF) dünyanın pek çok ülke bölgesinden politika, ekonomi, sivil toplum, medya, akademi ve hukuk alanında önde gelen uzmanların yanı sıra Uygur ve sivil toplum temsilcilerinin de aralarında bulunduğu davetlileri bir araya getirdi.
Uluslararası Uygur Forumu’na IGMG Japonya Bölgesinden de katılım oldu. Katılanlar arasında IGMG Japonya Bölge Başkanı Rekabi Seyitalioğlu ve bölge yönetiminden Ahmet Gendihal da katıldı.
Japonya Parlamentosu’nda düzenlenen Uluslararası Uygur Forumu iki gün boyunca devam edecek. Forumda siyasilerin, akademisyenlerin, araştırmacı ve Doğu Türkistan dernek yöneticilerinin katılımlarıyla; “Sistemik Bir Rakip Olarak Çin: Avrupa, Çin ve Pandeminin Ötesinde Dünya.”, Japonya’dan Bir Ders: Uygurlar için İttifakları Savunmak ve İnşa Etmek Uzak Doğu’da İnsan Hakları”, “Politik Amaçlar İçin Çin Propaganda Mekanizmasını Açığa Çıkarmak”, “Yasama Yoluyla Uygur Zorunlu Çalıştırmayla Mücadele” başlıklı paneller yapılıyor.
“Ulusötesi Baskı Araç Takımı: Çin’in Muhalif Sesleri Önlemek İçin Uzun Kolu”, “Çin’in Yapay Zekâ Hakimiyeti ve Küresel Sivil Özgürlüklere Yönelik Tehdidi”, “Çin’in Uygur Kadın ve Çocuklarına Yönelik Üreme Şiddeti; Uygur Kimliğini ve Aidiyetini Ortadan Kaldırın” gibi başlıkları altında da interaktif diyalog programları sunuluyor.
Geçen Yıl Brüksel’de “Uluslararası Uygur Forumu” düzenlenmişti
Geçen yıl da Hasene Derneği, Dünya Uygur Kurultayı (WUC) ve Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliği ortaklığında “Uygur Soykırımına Küresel Yanıt” sloganıyla 9-10 Kasım 2022 tarihlerinde Belçika’nın başkenti Brüksel’de “Uluslararası Uygur Forumu” düzenlemişti. Forum sonu yayınlanan Brüksel Bildirgesi’nde ise uluslararası topluma Çin’in Uygur Özerk Bölgesi’nde uyguladığı insan hakları ihlallerine karşı harekete geçme çağrısı yapılmıştı.