Hindistan’ın Assam Eyaleti İslam Okullarını Kapatıyor
- DünyaMANŞET
- 2 Ocak 2021
Hindistan’ın Assam eyaletinde de iktidarda bulunan ırkçı Hindu parti Bharatiya Janata Party (Hindistan Halk Partisi) yönetimi, eyalette Eğitim Bakanlığına bağlı olarak eğitim veren 700’den fazla İslami okulun kapatılması kararını yasalaştırdı.
Assam eyaletinin Eğitim Bakanı Himanta Biswa Sarma, İslami ilkokulları yasaklama gerekçesi olarak Müslümanlardan daha çok öğretmen, doktor, memur, polis ve mühendis yetiştirmesini beklediklerini ileri sürdü. Ancak, okulların sadece ilk öğretime yönelik olması sebebiyle, Bakan’ın böyle bir gerekçe öne sürmesi Müslüman doktor, mühendis ve öğretmenlerden tepki gördü.
Müslümanlar, eyalette devlet desteği ve denetiminde hizmet veren ve yerel olarak medrese diye bilinen İslami ilkokulların eyalet tarihinde geleneksel okul olduğunu, buralardan mezun olanların üniversite dahil diğer yüksek öğrenime öğrenci hazırlayan okullara gidebildiğini dile getirdiler.3a
700 Medrese arasında yaklaşık 30 medrese kız öğrencilere özel eğitim veriyor. Bu medreselerin kapatılması sonrasında burada eğitim gören Müslüman kız öğrencilerin okuma imkânlarının da ortadan kalkacağı ifade ediliyor.
EYALET SON YILLARDA MİLYONLARCA MÜSLÜMAN’I VATANDAŞLIKTAN ATTI ve TOPLAMA KAMPINA ALDI
Bu arada, ırkçı partinin iktidarda olduğu Assam eyaletine, ülke çapında çıkarılan yeni vatandaşlık yasası ve milli nüfus kayıt sistemi bahane edilerek yaklaşık 5 milyon Müslümanın vatandaşlıktan atıldığı, bunların bir kısmının illegal göçmen suçlaması ile toplama kamplarında tutulduğu haber veriliyor.
Eyaletteki Müslümanlar toplama kamplarına alınan Müslümanların sayısını yüz binler olarak ifade etse de bu konuda resmî bir rakam ilan edilmiyor.
Millî nüfus kayıt sistemi tüm vatandaşların kimlik kartı ve ikamet bildirme zorunluluğunu ortaya koyuyor. Eyalette yaşayanlar bu sisteme kayıtlı olduklarını ispat etmek zorunda. Ancak, ırkçı yönetimin yüz binlerce Müslüman’ın kayıtlarını yapmadığı, bir şekilde eski dönemde kimlik alanların kimliklerinin de geçersiz olduğunu ileri sürdüğü ifade ediliyor.
Vatandaşlıktan atılan veya toplama kamplarında tutulan Müslümanların çoğunluğunu 1947 yılında bağımsızlığın kazanılmasından sonraki dönemde eyalete illegal olarak geldiği ileri sürülen Bangladeş ve Burma asıllı Müslümanlardan oluşturuyor.