“Her Tehdit, Her Sorun Aynı Zamanda Bir Fırsata Dönüşebilir”

IGMG Kadınlar Teşkilatı Hoca Hanımlar Toplantısı ve Hoca Hanımlar İleri Eğitimi’nden mezun olanlar için mezuniyet töreni 25 Şubat günü IGMG Genel Merkezi’nde düzenlendi. Kadınlar Teşkilatı Başkanı Handan Yazıcı, İslam’a davet konusuna değindi. Hoca hanımlara hitaben “İslam’a davet, hakkı ve hakikati halkla paylaşmaktır. Hidayet yoluna insan kazanmak için sürekli bir çırpınışın adıdır davet. Allah biliyor ya gayretimizi; bu yeter, yetmeli.” dedi.  Yazıcı sözlerini şöyle bitirdi: “Dillerimizi, gönüllerimize ve gönüllerimizi dilimize uygun hâle getirmeliyiz. Mevlana’nın dediği gibi; gündüz diktiğini gece sökmemelidir insan.”

Kadınlar Teşkilatı İrşad Başkanı Nermin Yalınkılıç konuşmasının başında “Kişiye şaşırdığı yerde irşad etmen (yol göstermen) sadakadır.” hadîs-i şerifine atıfta bulundu. “Hoca hanımlarımız, hatibelerimiz, teşkilatımızın dili, gözü ve topluma açılan penceresidir.” diyerek  hoca hanımların görevinin önemine değindi. Bu bağlamda hoca hanımların toplumdaki gelişmelere ve teşkilatın her bir alanına dair bilgi sahibi olması gerektiğine vurguda bulundu. Bunun için de IGMG tarafından neşredilen yayınların takip edilmesine dikkat çekti. Nermin Yalınkılıç, önümüzdeki günlerde ve aylarda yapılacak olan Kadınlar Teşkilatı irşad çalışmaları hakkında da bilgilendirmede bulundu.

“İnsanlara Sahih Bilgiyi Ulaştırmakla Mükellefiz”

IGMG İrşad Başkanı Celil Yalınkılıç; “Bir sohbette hiç kimse değişmez, dönüşmez biz tekrar tekrar bildiklerimizi anlatmakla mükellefiz.” dedi. “Hatip, hatibeler olarak bunu aklımızda tutalım.” diyen İrşad Başkanı üç noktaya dikkat çekti.

“İlk olarak, sahih bilgiye sahip olalım ve insanlara sahih bilgiyi ulaştırmak görevimizi asla unutmayalım. İkinci olarak bir Müslüman’ın diğer görevi de temsildir.” diyen Yalınkılıç,   Toplam 16 ayet bilen sahâbî gençlerin dini nasıl anlatıp, etkili oldukları örneğini anlattı. Bildiklerini yaşayan insan olmanın toplumda çok etkili olduğunu hatırlattı.

Yalınkılıç, “Üçüncü olarak teşkilatımızın Din İstişare Kurulu’nun fetva ve açıklamaları dikkate alınmalıdır. Fetva vermek kolay değildir biz verilmiş fetvaları insanlara ulaştırırız.” şeklinde konuştu. Yalınkılıç ekledi: “Caminin değil yaşadığımız köyün, kasabanın, sokağın, şehrin imamı olunmalıdır. Sizler de hatibe olarak aynı şekilde hareket etmelisiniz, insanlar size gelsin sorununu sorsun, derdini açsın bu insanlara yakın olun.”

“Artık Görüntüler Kullanılıyor, Yeni Bir Dil Doğuyor”

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Fatma Bayraktar Karahan, “Çağımızın tebliğcisi olmak” üzerinde konuştu. Yemenli Ümmü Şerîk Guzeyye’nin hikâyesini aktardı. Onun Mekkeli müşriklere karşı mücadelesini anlattı. Görüntü ve görselin dilinin çok önemli olduğunu belirten Karahan, “Bazen yıllarca anlatılanları oluşturulanları, 30 saniyelik bir video görüntüsü silebiliyor. Artık görüntüler kullanılıyor. Yeni bir dil doğuyor. Bu dili bilmeliyiz.” dedi. İkinci husus olarak ortak bir din tasavvurunun oluşturulmaya çalışıldığını, bu bağlamda kimlik oluşumu, modanın etkisi, cinsiyet tasavvuru gibi hususlara değindi. Kötülüğün normalleştirilmesine işaret etti.

Karahan, “Doğrunun ve hakikatin yanında olmak ve bunu anlatmak gerekir. Bunu sizin gerçekleştireceğinize inanıyorum. Duyguları hüznü korumamız lazım, başkasıyla hemhâl olma kültürümüzü korumamız lazım. Gençlerin çocukların bu yardım çalışmalarının içinde olması çok önemli.” dedi.

Karahan sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm bulunduğumuz zorluklar içinde en büyük fırsat çağlar üstü olan Kur’an’dır. Her tehdit aynı zamanda bir fırsata dönüşebilir. Pandemi döneminde evlere kapandık ama dünyanın her yerine çevrim içi olarak ulaştık. Yeter ki biz gayret edelim, Rabbimizin yardımıyla her tehdidi fırsata dönüştürebiliriz.”

“Her Gün Bugün Son Gündür Diyerek Çalışmamız Lazım”

Dünya Gündemi ve IGMG konusunu Genel Sekreter Yardımcısı Ali Kızılkaya, çalışmaları bir engelli koşuya benzetti. “Etrafımızdakiler yürürken biz koşmalıyız. Durarsanız su sizi geri götürür.” diyen Kızılkaya İslam’a karşı ön yargıların kaynağının insanların Müslümanları tanımamaları veya yanlış tanımaları olduğunu belirtti. “Şu anda teşkilatımızın idarecilerinden yarısından fazlası akademisyen ancak bunun yanında pratik hayatı da aksatmamalıyız. İşlerimizi yarına bırakmadan, Almanların dediği gibi ‘en iyisi dünden başlamaktır.’ Her gün gün bugündür, her gün bugün son gündür, son fırsattır diyerek çalışmamız lazım. Yarın dersek ertelemiş oluruz. Kendi sorunlarımızı biz çözmeliyiz.” dedi.

“Örnekliğimiz İlk Önce Ailemize Olmalıdır”

 IGMG Genel Başkanı Kemal Ergün, konuştuklarımızı uygulamanın ve eve aktarmanın önemine vurguda bulundu. Ergün “Tebliğ ve davetimizi ilk önce evimize tesir etmelidir. Eş ve evlatla imtihan eder Allah. ‘Bende mi veya bulunduğum toplulukta mı yanlışlık var?’ demek yanlıştır. Şuurlu birey şuurlu toplum yetiştirme amacındayız bunda yanlışlık yoktur. Örnekliğimiz başta ailede olacak. Allah resulü yürüyen Kur’an’dı o yüzden ailesi de sahabe efendimiz de aşıktı ona.”  dedi.

Ergün, “Davetçi şu kimsedir ki; yaralayıcı değildir, lanetçi olmaz, dili kötü kullanmaz, utanacak – edep sahibi olacak” özelliklerini aktaran hadisi anlattı. Bu özelliklere ek olarak da davetçinin bulunduğu toplumun gündemini takip etmesinin gerektiğinin altını çizdi.

Düsseldorf mezunları

Hoca Hanımlar Mezun Oldu

KT Eğitim Başkanlığı uhdesinde gerçekleştirilen Hoca Hanımlar İleri Eğitim programından mezun olan; Berlin, Düsseldorf,  Ruhr-A, Rhein-Neckar-Saar, Güney Bavyera ve Württemberg olmak üzere toplam 6 bölgeden 55 mezun için de bir tören yapıldı. KT Eğitim Başkanı Elif Köse mezunlara sertifikalarını takdim etti. Köse emeği geçenlere teşekkür ederken, çalışmanın önemine değindi bölge ve şubelerde insanlara sunulan hizmet kalitesinin artırılmasının önemine işaret etti.

Hoca Hanımlar İleri Eğitim programı, ders planı ve hocaları IGMG Kadınlar Teşkilatı tarafından hazırlanan, bölgelerde organize edilen bir eğitim programıdır. Bölge ve şubelerinde görev yapan hoca hanımların mesleki bilgi, görgü ve becerilerini artırmak amacıyla yapılmış 4 modülden oluşan eğitimdir. Programa katılan hoca hanımlar, meslek dersleri, tashihi huruf, psikoloji, sosyoloji ve hitabet derslerini alıyor.