Hava Şartlarına Göre İşyerinde Çalışma Durumu
- TOPLUMYAZARLAR
- 15 Eylül 2020
Son yıllarda Avrupa‘da yaz mevsimi oldukça sıcak geçiyor. Bu kadar sıcaklığa alışık olunmayınca, hâliyle sıcak havalarda bir çalışanın iş verene karşı hakları, iş verenin ise çalışanına karşı sorumlulukları nelerdir bilinmeyebilir.
Çok sıcak havalarda okullar tatil edilir ve okul çocukları evlerine dönerler. Peki bir işçi çok sıcak olduğu zaman işini bırakıp patronuna “bugünlük bu kadar, ben gidiyorum” deme hakkına sahip midir?
Öncelikle bu durumda kişinin hangi işi yaptığı önemlidir. Misal olarak dökümhanede çalışan birisi çalıştığı mekânın sıcaklığından şikâyetçi olamaz.
Öyleyse bir çalışan hangi durumda, hangi şartlar altında, hangi haklara sahiptir?
Çalışma ortamında oda sıcaklığının 26 dereceye ulaşmasının hiçbir mahsuru yoktur. Bu yüzden de hava baskın ve bunaltıcı olsa bile çalışanın hiçbir şekilde itiraz hakkı yoktur.
Oda sıcaklığı 26 ile 30 derece arasına ulaştığı takdirde iş verenin ısıdan koruma önlemleri alma yükümlülüğü vardır. Buna karşılık, personelin yasal olarak bu önlemleri talep etme hakkı yoktur. Bu önlemler kapsamında oda veya binanın havalandırma sistemi iyileştirilebilir veya iş yerinde mesela takım elbise zorunluluğu varsa, oda sıcaklığı 27 ile 30 derece arasına ulaştığı zamanlarda bu zorunluluk ortadan kaldırılabilir. Hastalığı veya hamile olan çalışanlarda önlemler daha farklı olabilir veya daha önce alınması gerekebilir.
Ofis odalarının oda sıcaklığı 30 dereceyi geçtiği an itibariyle iş veren çalışanını korumakla yükümlüdür. Bu durumda iş veren yukarıda zikredilen önlemleri almak zorundadır. Ayrıca başka alternatifler aramak durumundadır. Misal olarak çalışanlarına esnek çalışma hakkını tanıyabilir. Aksi takdirde iş verene cezai işlem veya başka yaptırımlar uygulanabilir.
Eğer oda sıcaklığı 35 dereceyi aşarsa, artık o oda çalışma ortamı koşullarına uygun değildir. Bu durumda çalışma zorunluluğu olmasa bile işi veya iş yerini terk edip gitmek doğru değildir. Çünkü oda sıcaklığı her 35 derecenin altına düştüğü anda sadece kısa vadeli de olsa çalışanın çalışma zorunluluğu devam eder.
Dolayısıyla sıcak mevsimlerde çalışan ile iş verenin ortak ve istişareli bir şekilde hareket etmesi yine en uygunudur. İş yerinin işçi temsilciliği varsa (Betriebsrat), işçi temsilciliği de görüşmelere dahil edilebilir ve ortak hareket edilebilir.