Hasene Deprem Faaliyet Raporu Yayımladı

Hasene uluslararası insanî yardım derneği, 6 Şubat’ta Türkiye’ ve Suriye’de meydana gelen deprem ile ilgili yaptığı faaliyetlerin ön raporunu yayımladı. Raporda depremin Gaziantep, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Şanlıurfa, Kilis, Diyarbakır, Malatya, Adana ve Elâzığ illerinde yıkıcı sonuçlara sebep olduğuna dikkat çekilirken, deprem bölgesinde hayatın devamlılığının sağlanması maksadıyla mescid, anaokulu gibi kalıcı eserlerin inşaası için 10 milyon avro değerinde proje çalışmalarının görüşmelerinin devam ettiği de açıklandı.

“Hasene, felaketin ilk günü itibariyle Türkiye’nin farklı şehirlerinden ve Avrupa’nın farklı ülkelerinden gelen gönüllüler ile sahada yerini almış ve ilk vadede yardımlar ayni olarak başlatılmıştır.” ifadelerinin yer aldığı Hasene deprem raporunda, deprem saha çalışmalarına 500’ün üzerinde gönüllünün katıldığı, Türkiye ve dünyanın her tarafından gelen ayni ve nakdi yardımların depremzedelere ulaştırılması için Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya ve Adana’da lojistik merkezlerinin kurulduğu bilgisine de yer verildi. Raporda, Hasene’nin deprem bölgesinde 189 yardım tırı, 80 dağıtım aracı, 32 kişilik arama kurtarma ekibi ve 72 sağlık personeli ile hizmet verdiği açıklandı.

23 Milyon Euro Değerinde Ayni Yardım

IGMG ve diğer kurumlarla yapılan işbirliği sayesinde toplamda 23 Milyon Euro değerinde ayni yardım yapıldığı haber verilen Hasene deprem raporunda bu ayni yardımlar şu şekilde sıralandı: “10 ton çadır, tonlarca kömür, odun, soba, elektrikli ısıtıcı, yüzlerce mobil tuvalet, binden fazla jeneratör, -15 dereceye dayanıklı uyku tulumlarının yanı sıra su, termal battaniye, gıda, çocuk maması/bezi/biberon/kıyafeti/oyuncak, hijyen setleri, ayakkabı/kıyafet/ mont, içlik vb. birçok ürün.”

Hasene deprem raporunda özetle şu bilgilere yer verildi:

Mobil Fırın

Hasene Vakfı’nın Türkiye’de daimî hizmetlerinden olan mobil fırın, Kahramanmaraş AFAD Koordinasyon Merkezi’ne konuşlanmış, gönüllü fırıncılarımızın destekleri ile günde 7.000-10.000 adet ekmeğin üretimi ve dağıtımı gerçekleştirilmiştir.

Bununla beraber, mobil fırına gelen fazla malzemeler köy halkına dağıtılarak ekmek yapmaları desteklenmiş ve Kahramanmaraş’taki ihtiyacın tamamlanmasıyla mobil fırın Hatay’da konuşlandırılmıştır.

Mobil Aşevi

Depremin ilk gününden hemen sonra, AFAD koordinasyonuyla Kahramanmaraş ve Hatay’da konuşlanan mobil aşevleri sayesinde her gün 5.000 kişiye çorba ve taze yemek dağıtımının yanı sıra günün her saati çay ve kahve ikramı yapılmaktadır.

Afetzedeler arasından seçilen kişiler eliyle verilen hizmet sayesinde hem kişiler için motivasyonun arttırılması hedeflenmekte hem de gelir elde etmeleri sağlanarak istihdamın artmasına destek olunmaktadır.

Bunun yanı sıra Ramazan ayı boyunca Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman ve Hatay’da her gün yaklaşık 10.000 kişiye iftar verilecek çadırların hazırlıklarına devam edilmektedir.

Mobil Klinik

Deprem felaketinin üçüncü günü itibariyle Kahramanmaraş On İki Şubat Belediyesi’nin önünde konuşlanan mobil klinikte; Avrupa’dan gelen farklı branşlardan doktor, hemşire ve acil tıp teknisyeni ekip gönüllü hizmet vermektedir.

Acil tıbbi müdahalelerin ve hasta takibinin yapıldığı klinikte, eş zamanlı olarak 4 hastaya yatılı hizmet verilebilmektedir.

Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü ile iş birliği halinde, depremin ilk gününden itibaren toplamda 10.000 afetzedeye sağlık hizmeti verilmiş olup; 4 mobil ekip tarafından Kahramanmaraş’ın köy ve ilçeleri de dahil olmak üzere ayakta sağlık hizmeti vermeye devam edilmektedir.

İkincisi Hatay’da konuşlanan mobil klinikte, Avrupa’nın farklı ülkelerinden gelen doktor, hemşire, ebe ve acil tıp teknisyeni gönüllüler hizmet vermektedir.

Gıda

Yaşanan felaketin ilk saatleri itibariyle sandviç, paketli gıda, su ve içecek dağıtımı gerçekleştirilmiş olup; ikinci hafta itibariyle hayatın idamesini devam ettirecek asıl gıdalardan oluşan koliler ivedilikle hazırlanmış ve bölgeye ulaştırılmıştır.

Kuru bakliyat, yağ, kahvaltılık, çay, salça vb. temel gıda malzemelerinden oluşan toplamda 50.000 adet kumanya kolisi dağıtılmış ve dağıtılmaya devam etmektedir.

Arama Kurtarma

Avrupa’nın farklı ülkelerinden gelen eğitimli ve sertifikalı 30 kişilik arama-kurtarma ekibi ile deprem bölgesinde çalışmalara aktif katılım sağlanmıştır.

Demir kesme makinaları, beton kırma makinaları ve aydınlatma cihazları ile ekipler 3 vardiya sistemi ile çalışmış ve birçok ailenin sevincine ve hüznüne ortak olmuştur.

Çadır ve Çadır Kent

Zorlu hava koşullarına dayanıklı ve su geçirmeyen 10 ton çadır deprem bölgesine ulaştırılmıştır. Hatay merkezde 60 çadırlık bir kent kurulmuş fakat ihtiyacın köylere dağıtılmasının doğru bulunması üzerine 950 adet çadır lojistik merkezlerimiz üzerinden AFAD’la koordineli şekilde depremzedelerin evlerinin önüne kurulmuştur.

Bununla beraber, önümüzdeki günlerde 1200 adet çadır daha ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere yola çıkmıştır.

Konteyner Kent

İçerisinde mescid, mutfak, çocuk oyun alanı, kadın ve erkek dinlenme alanları, rehabilitasyon merkezinin bulunduğu 200 adet konteynerdan oluşan, yaklaşık 1050 kişiye hizmet verecek Kahramanmaraş Konteyner Kent çalışması başlatılmıştır.

Ayrıca idaresi AFAD’la koordineli yapılan Adıyaman’da alt yapı çalışması tamamlanan, 220 konteynerden oluşan 1200 kişilik kentin yerleşimleri başlamış; Hatay’da takribi 100 konteyner çalışmasının planlaması yapılmaktadır.

Psikososyal Destek Hizmetleri Birimi

Avrupa’nın farklı şehirlerinden Türkiye’ye gelen yaklaşık 400 gönüllü ile 160 yardım tırı, 80 dağıtım aracı, 30 kişilik arama kurtarma ekibi ve 50 sağlık personeli ile bölgede hizmet veren Hasene International; uzman ekipler, fizyoterapistler ve çocuk gelişimciler ile Hatay’da bulunan afetzedelere fiziksel ve ruhsal destek hizmetleri sunuyor.

İlki Hatay’da faaliyete geçen Psikososyal Destek Hizmetleri Birimi’nin, diğer deprem bölgesi illerde de kurulması planlanıyor. Okul öncesi ve ilköğretim çağındaki çocuklara yönelik kurulan oyun çadırlarında hem eğitici hem de eğlendirici sosyal etkinlikler düzenleniyor.

Bunun yanı sıra gezici olarak hizmet veren uzman bir ekip tarafından çevre ilçelerde bulunan çadırlara gidilerek çocuklara tüm bu hizmetler mevcut yaşadıkları ortamda sağlanıyor.

Destek birimi tarafından sağlanan bir diğer hizmet ise Engelli Koordinasyon Merkezi. Bu merkezde çalışan fizyoterapistler ve uzmanlar, engelli bireylerin yarım kalan tedavi süreçlerinin devamının sağlanması için çalışıyor. Engelli bireylerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve ailelerine destek olunması için de gerekli ihtiyaçlar tespit edilerek gideriliyor.

SURİYE

Türkiye’de gerçekleşen 6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri ile eş zamanlı gerçekleşen depremlerden biri de Suriye’de yaşanmıştır.

Yaşanan felaketin hemen akabinde Hasene International ve IGMG ekipleri bölgeye intikal etmiş ve ihtiyaca binaen 8 tır yardım göndermiştir. Yardım tırlarının içeriğinde; konserve, çocuk maması, çocuk montu, hijyen paketi, soba, battaniye, çocuk bezi, kadın pedi, kömür, jeneratör, çocuk mont vb. muhtelif yardımlar yer almaktadır.

Gönderilen yardım tırı dışında, bölgede aktif hizmet vermekte olan bir mobil klinik bulunmaktadır. Acil tıbbi müdahalelerin ve hasta takibinin yapıldığı klinikte, farklı branşlardan doktor, hemşire ve acil tıp teknisyeni ekip gönüllü hizmet vermektedir.