Gayrimenkul Satın Almak
- YAZARLAR
- 21 Aralık 2023
Bazıları gayrimenkulü bir yatırım olarak görüyor ve bundan gelir elde etmek istiyor. Diğerleri ise, kiracı statüsünden çıkmak istediğinden ya da ailesinin büyümesinden sonra şehirdeki apartmanın kendisine ve ailesine dar geldiğinden dolayı müstakil bir eve ihtiyaç duyuyor.
Bu “hayat” projesinin gerçeğe dönüşmesinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var.
İlk soru neden olarak karşımıza çıkıyor. Neden gayrimenkul satın almak istiyorum? Orada kendim mi yaşamak istiyorum yoksa daireleri kiraya mı vermek istiyorum? Yoksa almak istediğim yerde aynı zamanda bir işyeri mi kurmak istiyorum?
Yukarı daki soruları cevapladıktan sonra gayrimenkulün nereden satın alınması istendiğinin belirlenmesi gerekir. Şahsın kendisinin ikamet etme amacıyla satın alacağını varsayalım. O hâlde uzun süre kalmak istediği bir yerden aramaya başlamalı. Arayacağı yer genellikle hayatının büyük kısmını geçirdiği ve geçireceği yerdir. Yatırım amaçlı bir mülk satın alınacaksa, gerektiğinde günübirlik denetim yapa bilmesi için ikamet edilen yerden çok uzakta olmaması tavsiye edilir. 200 km’den az bir mesafe ideal olacaktır. Ayrıca yatırım amaçlı bir mülkün en az 10 yıl süreyle elde tutulması tavsiye edilir. Gayrimenkul 10 yıl doldurulmadan satılırsa, kâr üzerinden spekülasyon vergisi ödeme zorunluluğu olur.
HAYAT “Benim De Bir Evim Olsa”FİNANSMANIN ÖNEMİ
Dikkat edilecek en önemli noktalardan biri de gayrimenkulün finansmanıdır. Çok az kişi gayrimenkulü doğrudan ödeme imkânına sahiptir. Çoğu zaman kredi alınır. Günümüzde faizsiz finansman imkânı sunan katılım bankaları ve ortak yatırım platformları mevcuttur. Bu kurumlar peyderpey Almanya pazarına da intikal etmeye başlıyor. Finansman ihtiyacı belirlenmelidir. Bu bağlamda kişi finansmanın altından kalkabilecek imkânının olup olmadığını dürüstçe cevaplayabilmeli.
Daha detaylı sorular somut bir yerin göze kestirilmesinden sonra ortaya çıkıyor. Evin yerinde incelenmesi önemlidir. Gayrimenkulün durumunun değerlendirilebilmesi için buna yeteri kadar zaman ayrılmalı. Ev kusursuz mu yoksa tadilata ihtiyacı var mı? Ek inşaat veya tadilat için ek bütçe ayırma gerekliliği var mı? Şüpheli durumlarda bina incelendiğinde uzman şirketlerin mevcut olması tavsiye edilir.
Anlaşmaya varıldığında, gerek duyulduğunda noter sözleşmesinin taslağının bir avukata kontrol ettirilmesi faydalı olabilir. Satıcının, mülkün kusursuz ve hasarsız olduğuna veya oturma amacı için mevcut iznin bulunduğuna dair herhangi bir garanti verip vermediği konusu da önem arz etmektedir.
Son olarak evi teslim alırken bir tutanak hazırlanmalı ve hasar mevcut olduğunda kayıt altına alınmalı. Bu sözleşme kusur hakkının olmadığı durumda bile uygulanabilir.