Fransa’da Yabancıların Sınır Dışı Edilmesini Kolaylaştıran Göç Yasası Kısmen Onaylandı
- FRANSAGündemMANŞET
- 26 Ocak 2024
Fransa’da Anayasa Konseyi’ne taşıdığı tartışmalı göç yasasına ilişkin kararını açıkladı. Konsey, hükümetin aşırı sağın oylarıyla Parlamentodan geçirdiği göç yasasından 30’dan fazla maddenin çıkarılmasına karar verdi.
Anayasa Konseyi’nden yapılan açıklamaya göre, göç yasası kısmen onaylanırken, yasayı oluşturan 86 maddeden 30’dan fazlasının çıkarılması kararlaştırıldı.
Aile birleşimi zorlaştırılmayacak
Konsey, aile birleşimi koşullarını zorlaştıran ve yabancılar için kira yardımı gibi sosyal yardımlara erişimi Fransa’da geçirdikleri süreye bağlayan maddelerin yasadan çıkarılmasına hükmetti. Parlamento tarafından göç kotalarının oluşturulmasını öngören düzenlemelerin yasadan çıkarılmasına karar veren Anayasa Konseyi, parlamenterlerin göçle ilgili kota belirleme yükümlülüğü olmadığı değerlendirmesinde bulundu.
Yabancı öğrencilerden depozito alınmasını kapsayan madde de yasadan çıkarıldı. Bu depozitoyla, yabancı öğrenci hakkında Fransız topraklarından uzaklaştırma kararı alındığında dönüş masraflarının karşılanması hedefleniyordu.
Yabancılar için vatandaşlık şartları değişmeyecek
Anayasa Konseyi ayrıca, göç yasasında Fransa’da doğan yabancıların vatandaşlık şartlarına değişiklik getiren maddeye de onay vermedi. Yasadan çıkarılan bu madde kapsamında, ülkede doğan yabancı ailelerin çocuklarına 16-18 yaşlarında vatandaşlık başvurusunun zorunlu kılınması isteniyordu.
Göç yasasının Anayasa Konseyi’nden çıkan son haliyle yürürlüğe girmesi için Resmi Gazete’de yayımlanması gerekiyor.
“Göç yasası ayrımcılığa yol açıyor”
Fransa’nın başkenti Paris’te, ayrımcılığa yol açtığı gerekçesiyle göç yasası protesto edildi. Paris’te yüzlerce göç yasası karşıtı Louvre Müzesi yakınlarında bir araya gelerek ayrımcılığa yol açtığını belirttikleri göç yasasının kaldırılmasını talep etti.
Aralarında göçmenlerin de bulunduğu göstericiler, yasanın “ırkçı ve yabancı düşmanı” olduğunu savundu. Polis gösteri alanında güvenlik tedbirleri aldı.
Muhalefet hükümetin yasayı kaldırmasını istiyor
Muhalefetten Boyun Eğmeyen Fransa Partisinin (LFI) meclis grubundan yapılan yazılı açıklamada, Anayasa Konseyinin yasadaki düzenlemelerin büyük bir kısmını çıkarmasından memnuniyet duyulduğu ifade edildi.
Açıklamada, hukuk devleti açısından bir “utanç” olarak değerlendirilen yasanın tamamen kaldırılması istendi. (aa,c)