Fransa’da Müslümanlar Üzerindeki Baskının Topluma Yansıması

Fransa’da Müslümanlar Üzerindeki Baskının Topluma Yansıması

Fransa’da 25 Eylül’de Hz. Muhammed’e hakâret içerikli karikatürler yayımlayan Charlie Hebdo dergisinin eski binasının bulunduğu muhitte düzenlenen saldırının ardından, ülkede “ayrılıkçı İslam anlayışı” adı altında oluşan dalga, Müslümanlara, camilere, İslamî kuruluşlara yönelik baskıların artmasıyla sonuçlandı.

“AYRILIKÇI İSLAM ANLAYIŞI”

Dergi, Ocak 2015’teki saldırılara ilişkin yargılamanın başlaması öncesi 1 Eylül’de, Hz. Muhammed’e hakaret içeren karikatürleri yeni sayfasının kapağına taşıdı. Derginin bu eyleminin üzerinden bir ay geçmeden, 25 Eylül’de Charlie Hebdo’nun eski binasının bulunduğu 11. bölgedeki Nicolas-Appert Sokağı’nda bıçaklı bir kişi, düzenlediği saldırıda iki kişiyi yaraladı. Saldırıyı, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 2 Ekim’de ülkedeki “ayrılıkçı İslam anlayışıyla” mücadele etme yasa tasarısı ve cumhuriyetin ortağı olması için İslam’ın yapılandırılması gerektiği şeklindeki açıklamaları izledi.

BENZERİ KARİKATÜRLERİN YAYIMLANMASINDAN VAZGEÇİLMEYECEK

Tasarının 9 Aralık’ta Bakanlar Kurulu’na sunulacağını belirten Macron’un açıklamalarının ardından hükûmet, “radikal İslamcılık ile mücadele” adı altında İslamî ibadet yerleri, kuruluş ve yöneticilerine yönelik operasyonlar için düğmeye bastı. Charlie Hebdo karikatürlerini derste öğrencilere gösterdiği belirtilen bir öğretmenin 16 Ekim’de öldürülmesi, katil zanlısının Çeçen uyruklu Müslüman bir kişi olduğunun açıklanmasının akabinde ülkede Müslümanlara yönelik baskılar arttı. Fransa Cumhurbaşkanı cinayetin ardından olayı “İslamcı terörist bir saldırı” olarak nitelendirerek saldırının “ifade özgürlüğüne” karşı yapıldığını, bu ve benzeri karikatürleri yayımlamaktan vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Helal gıda reyonlarını “cemaatçi ayrılıkçı unsur” olarak gördüğünü belirten İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, İslamî kuruluşları ve camileri kapatmaya yönelik adımlar attı. Birçok cami ve ibadet yeri kapatılırken Fransa İslamofobi ile Mücadele Kolektifi (CCIF) ve Barakacity gibi uluslararası kuruluşlar “İslamcı” terörle ilişkileri olduğu gerekçesiyle feshedildi.

FRANSA GENELİNDE TERÖRLE MÜCADELE PLANI

İçişleri Bakanlığı, vatandaşlardan “çevresinde hareketlerinden şüphelenilen” kişi veya kişileri tespit etmeleri halinde “radikalleşme ve İslamcılıkla mücadele” adıyla kurulan ihbar hattını aramalarını istedi. Hükûmetin bu adımları, toplum geneline de yansıdı. Cezayir asıllı iki Müslüman kadın 18 Ekim’de Eyfel Kulesi yakınlarında bıçaklandı. Nice kentindeki Notre Dame Kilisesi yakınlarında 29 Ekim’de düzenlenen ve 3 kişinin hayatını kaybettiği saldırının failini Tunuslu olarak duyurulmasıyla olay “İslamcı terör saldırısı” olarak nitelendirildi, Fransa genelinde terörle mücadele planı “acil saldırı” seviyesine getirildi. (AA,C)