Fransa’da Müslümanlar Ayrımcılığa Uğrama Çekincesiyle Sağlık Hizmetlerine Başvurmuyor

Fransa’da Müslümanlar Ayrımcılığa Uğrama Çekincesiyle Sağlık Hizmetlerine Başvurmuyor

INED Ulusal Demografik Araştırmalar Enstitüsü tarafından yapılan araştırmaya göre Müslümanlar, kadınlar ve aynı zamanda siyahiler düzenli olarak sağlık hizmetleri alanında diğerlerinden daha az iyi muamele gördüklerini hissediyor. Bu duygu onları bazı sağlık hizmetlerinden vazgeçmeye sevk ediyor. Hâlbuki Fransa, özellikle zorunlu ve evrensel sağlık sigortası nedeniyle sağlık açısından birçok ülke için bir model olarak kabul edilmektedir. Ancak Ulusal Demografik Araştırmalar Enstitüsü’nün son çalışması Müslümanlar, kadınlar ve siyahiler dâhil olmak üzere bazı sosyal sınıflar için önemli derecede yüksek ayrımcılık oranlarına dikkat çekti.

Araştırmaya göre Sahra altı Afrika, Kuzey Afrika ve Türkiye’den gelen göçmen kökenliler daha sık hizmet reddine maruz kalıyor veya düşük kalitede hizmet alıyor. Ebeveynleri Fransa’da doğmuş olanların % 3.6 sağlık hizmeti esnasında kötü karşılanmış ve / veya kötü muamele görmüş hissine kapılmış. Diğer etnik kökenlilerde bu rakam daha yüksek: Kuzey Afrika % 6,4, Sahra Altı Afrika % 7,1 ve Türkiye % 6,8.

Müslümanların 4’te 1’i sağlık hizmeti almaktan vazgeçiyor

INED’e göre üstteki olgular sağlık hizmetine başvurma ile yakından bağlantılı görünüyor. Ayrımcılığa maruz kalma çekincesiyle Sahra altı Afrikalıların %32’si, Müslümanların %26’sı ve Kuzey Afrikalıların %22’si sağlık hizmeti talep etmekten vazgeçiyor.

Araştırma anketine katılanlar arasında çeşitli din mensupları da sağlık hizmetinin kalitesiyle alakalı görüşlerini belirtiyor. Hıristiyanların % 2.9’u ayrımcılığa uğradığını söylüyor. Sorgulanan diğer din mensuplarının oranları şu şekilde: Müslümanlar % 6,7, Yahudiler % 2,4, Budistler % 9,3 ve ateistler % 4,5 olarak kayıtlarda yer alıyor.

Müslümanların ayrımcılığa maruz kalma oranı %6,7 olsa da ayrımcılığa maruz kalma çekincesinden dolayı sağlık hizmeti talebinde bulunmayan Müslüman oranı bunun dört katı. Bu durum Fransa’nın sağlık hizmetlerinin işleyişiyle alakalı akıllarda soru işaretleri belirmesine neden oluyor.(gy)