Fransa’da “Ayrılıkçılık” Yasasının Detayları Belli Oldu
- FRANSAGündemMANŞETÜlkeler
- 20 Kasım 2020
Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Les Mureaux’da İslamcı ayrılıkçılık üzerine yaptığı konuşmadan bir buçuk ay sonra, siyasi ve dinî tarafsızlığı dayatan metnin içeriği belli oldu. Tasarı, Samuel Paty’nin öldürülmesinden sonra Cumhurbaşkanı tarafından duyurulan çevrimiçi nefrete karşı düzenlemelerle tamamlandı.
Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin’e göre yasa tasarısı radikal İslam’a karşı olmakla birlikte aynı zamanda tüm ayrımcı dinî hareketlere karşı savaşmayı amaçlıyor. İçişleri Bakanı’nın belirttiğine göre cumhuriyetçi ilkeleri pekiştiren metin salı günü Ulusal Meclis ve Senato başkanlarına gönderildi. Yasa tasarısıyla birlikte çevrimiçi nefret suçu, dernek denetimlerinin güçlendirilmesi, dinî yapıların şeffaflığı, okul çağındaki her çocuğun ulusal okul numarası edinmesi gibi birçok temel önlemler alınacak.
Çevrimiçi nefretle mücadele kapsamında bir kişinin özel, ailevî veya meslekî yaşamıyla ilgili bilgilerin yayılması, kimliğini veya yerini tespit etmenin mümkün kılınması ve hayatını tehlikeye atmaya yönelik eylemler yeni bir suç oluşturuyor. Bu hüküm, Ekim ayında Samuel Paty’nin sokağın ortasında öldürülmesinden sonra eklendi.
KAMU HİZMETİNİN TARAFSIZLIĞI
Kamu hizmeti yapan görevlilere yönelik tehdit, şiddet veya sindirme suçlarına ceza verilecek. Ayrıca kamu hizmeti görevi üstlenen özel hukuk görevlilerine (örneğin Fransa Ulusal Demiryolu İdaresi SNCF, Paris Havalimanları) dinî tarafsızlık ilkesini uygulanacak.
TERÖR EYLEMLERİNE YÖNELİK PROVOKASYON VE DESTEK VERME
Terör suçu failleriyle alakalı dosya, provokasyon ve terör eylemlerini destekleme ile ilgili suçları da içerecek şekilde değiştirildi.
DERNEKLERİN DAHA İYİ DENETİMİ
Devletten maddi destek talep eden dernekler artık Cumhuriyet ilkelerine ve değerlerine saygı gösterme taahhüdüne tabi olacak. Ayrıca Bakanlar Kurulunda bir derneğin feshedilme gerekçeleri genişletildi. Bir derneğin üyeleri tarafından işlenen ve bu derneğin faaliyetleriyle doğrudan bağlantılı eylemleri isnat etmek mümkün olacak.
DİNÎ YAPILARI YENİDEN DÜZENLEME
Camilerin genel hukukî yapısı çoğunlukla 1901 yasası tarafından öngörülen dernek rejimine bağlı. Buna göre tasarı, finansal açıdan daha şeffaf olan 1905 rejimine geçmelerini teşvik edecek. Bunun karşılığında dernekler vergi indirimlerinden yararlanabilecek veya ücretsiz olarak edinilen binalardan gelir elde edebilecekler. 10 bin avroyu aşan yabancı maddi destekler kaynak beyanına tabi olacak. Ayrıca, dernek yurtdışından avantaj veya kaynak sağladığında kanuni denetçi tarafından yıllık hesapları denetlenecek.
OKULDA EĞİTİM
Tasarı, 3 yaşından itibaren tüm çocukların, çocuğun veya ailesinin durumuyla ilgili çok sınırlı nedenler dışında, evde eğitim almamasını öngörüyor. Yasa metni ayrıca kontrat dışı okullarda sapma tespit edilmesi durumunda idari kapatma seçeneğini sunuyor. Bunların yanı sıra okul çağındaki her çocuğa bir ulusal okul numarası atanması planlanıyor. Böylece kontrat dışı veya evden eğitim alan öğrencilerin de bir numarası olacak ve devlet tarafından takibi daha rahat sağlanacak.
BEKARET SERTİFİKALARI VE ZORAKİ EVLİLİKLER
Sağlık çalışanlarının bekâret sertifikası düzenlemesi yasaklanacak. Bir de Fransa’da çok eşli şekilde yaşayan yabancılara oturum izni verilmeyecek. Zoraki evliliklerle mücadele konusunda nüfus dairesi görevlisi, evlilik kararının özgür biçimde alınmadığı şüphesi olduğunda müstakbel eşlerle ayrı ayrı görüşme sağlayabilecek ve şüpheler doğrultusunda savcılığa başvurulacak.(gy)