Evlilik Yolculuğunda Kendime Uygun Olan Eş Adayına Nasıl Karar Verebilirim?
- YAZARLAR
- 21 Şubat 2020
İlk buluşmanız. Karşınızda hayatınızı ve ahiretinizi paylaşacağınız bir eş adayı oturuyor. Çiftlerin soğuk terler döktüğü zor anlar. Eş adaylarının birbirine sorduğu en sık sorulardan biri de şu “Evlilikten beklentin nedir?” Bu soruya nasıl cevap verilir ki? Hayallerimiz, beklentilerimiz var ama bunları nasıl anlatırız?
Öncelikle karar vermek ne demek buna bakmalıdır. Karar vermek, artısını ve eksisini hesap ederek tercihte bulunmak ve neticesine katlanmak demektir. Neden ve neye katlanmak peki? Her kararımızın neticesi dört dörtlük değildir. Evliliğe karar verirken eşimizin güzel yönlerinden ziyade olumsuz veya evlilik görüşmelerinde görmediğimiz taraflarını da kabul etmiş oluruz.
“Elektirik almak”
Karşılıklı bir heyecanın oluşması eş seçiminde tarafların en önem verdiği hususlardandır. Taraflar aralarında bir duygusal bağ oluşmasını isterler, modern tabirle “elektrik almak” istiyorlar. Bu sağlıklı bir eş seçiminde yarar sağlamakla birlikte tek başına belirleyici olmamalıdır. Zira önemli olmakla birlikte sadece “elektrik alma” duygusu kişiyi yanıltabilir.
Resulûllah (s.a.v.) tarafların daha sağlıklı bir tercihte bulunabilmesi için şöyle tavsiye ediyor: “Kadın dört şey için nikah edilir; malı, soyu, güzelliği ve dindarlığı. Sen dindar olanını seç ki, elin bereketlensin.” Resulûllah’ın bu tavsiyesi her iki cins için geçerlidir. Bereketi sağlayan Allah (c.c.)’dır. Bugün mal varlığı olmayan birisi, yarın Allah (c.c.)’ın imkân tanımasıyla mal sahibi olabilir. Adayın soylu bir aileden gelmesi önemli olsa da belirleyici değildir. Çünkü ailenin soylu olması, bize kendisi hakkında olumlu işaretler verse de aldığı yanlış bir terbiye, soylu oluşunu gölgede bırakabilir.
Allah (c.c.) dünya saadetiniz için size uygun eşler yarattığının sevgi ve merhamet duygularını pekiştirdiğinin müjdesini veriyor. “Birbirinizle huzur ve sükûnet bulasanız diye, size kendi cinsinizden eşler yaratıp, aranıza sevgi ve merhamet koyması, Allah’ın ayetlerindendir.” Bu nedenle kararlarınızı ve düşüncelerinizi bu ayeti hatırlayarak dua ile destekleyin.
Geçici bir aşk ve heyecan duygusundan ziyade, kalıcı sevgi ve ona bağlı olarak sadakat duyguları evliliğin temelini oluşturduğunu hatırlayalım. Bu nedenle doğru seçimle birlikte, size doğru olan zamanı ve durumu da değerlendirmeyi ihmal etmeyin.