Erdoğan: “Vatandaşlarımız, Almanya’nın Asli, Ayrılmaz ve Vazgeçilmez Bir Parçası Oldu”

Türkiye ile Almanya arasında imzalanan iş gücü anlaşmasının 60. yıl dönümü dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi.  Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliğinde “Almanya Türk Diasporasının 60. Yılı Programı” başlıklı bir program düzenlerken, Almanya’ya göçün sembol şehri hâline gelen İstanbul’da da İstanbul Büyük Şehir Belediyesi “Almanya’ya İşgüçü Göçünün 60. Yılı” etkinlikleri düzenledi.

Goethe Enstitüsü ve Almanya’nın İstanbul Başkonsolosluğu’nun da katkıda bulunduğu etkinliklerde, göç filmleri gösterileri ve çeşitli sempozyumlar da yapılacak. Etkinlikler çerçevesinde Almanya’ya göç ile ilgili ilk araştırmaları yapan 100 yaşındaki Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’a da 60. Yıl Özel Ödülü verilecek.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı,  göç anısına dijital göç treni bileti de düzenledi. Online olarak https://60.yiltreni.com/default.aspx adresinden herkes dijital tren bileti alabiliyor.

YTB’nin dijital tren bileti.

Erdoğan: “Misaifr İşçilikten Kalıcı Yurttaşlığa Evrildiler”

Bu arada, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Berlin’deki Türkiye Büyükelçiliğinde yapılan “Almanya Türk Diasporasının 60. Yılı Programı” için gönderdiği video mesajda, Almanya’da bulunan yaklaşık 3.5 milyon Türkiyelinin Almanya’nın asli, ayrılmaz ve vazgeçilmez bir parçası hâline geldiğini söyledi.

“Vatandaşlarımız” ifadesini kullanan T. C. Cumhurbaşkanı Erdoğan, göçün ilk yıllarında zorlu çalışma şartlarına göğüs geren, farklı bir kültürde yaşamanın yol açtığı sıkıntılarla mücadele eden Türklerin, 2. Dünya Savaşı sonrasında Almanya’nın yeniden ayağa kalkmasında öncü bir rol üstlendiklerini dile getirdi.

Bugünlere kolay gelinmediğini, misafir işçilikten kalıcı yurttaşlığa evrilen bu 60 yıllık süreçte Almanya Türk toplumunun sancılı dönemler yaşadığını da ifade eden Erdoğan, “Solingen faciası, NSU cinayetleri Almanya’daki kardeşlerimizin maruz kaldığı ırkçı saldırıların en kanlıları olarak hafızalara kazınmıştır. Camileri kundaklanmış, iş yerleri hedef alınmış, inancından, kökeninden, kültüründen dolayı birçok insanımız maalesef ayrımcılıkla karşılaşmıştır.” dedi. Buna rağmen yaşadığı onca acıya rağmen Almanya Türk toplumunun basiret ve ferasetle hareket ederek nefret siyasetine asla prim vermediğini de takdir etti.

Erdoğan ayrıca “Türkiye olarak biz de bir taraftan yurt dışındaki insanlarımızın hak ve hukukunu savunurken diğer taraftan da içinde yaşadıkları toplumlara entegrasyonunu teşvik ediyoruz.” dedi.