Endonezya’da Halk, Yeni Liderlerini Seçmek İçin Sandığa Gitti
- DünyaMANŞET
- 14 Şubat 2024
Dünyanın en kalabalık ülkelerinden Endonezya, mevcut Devlet Başkanı Joko Widodo’nun anayasal görev süresinin bitmesinin ardından görevi üstlenecek kişiyi belirlemek üzere sandığa gitti.
Yerel kaynaklara göre, yerel saatle 07.00’de başlayan oy kullanma işlemi, saat 13.00’te sona erdi. Sandıklar bazı bölgelerdeki olumsuz hava koşulları ve şiddetli yağışlar nedeniyle gecikmeli olarak açıldı. Seçim, 10 köyde ise fırtına ve seller nedeniyle ertelendi.
Resmi sonuçların açıklanması 1 ay sürecek
Oyların sayılmaya başladığı, resmi sonuçların açıklanmasının ise bir ay sürebileceği kaydedildi. Adaylardan birinin yüzde 50’den fazla oy alamaması durumunda, devlet başkanı seçiminin ikinci turu 26 Haziran’da yapılacak. Oy kullanma zorunluluğu bulunmayan ülkede, genellikle seçime katılım yüksek oluyor. Bu oran, 2019 seçimlerinde yüzde 81 olarak kayıtlara geçmişti. Ülkede, 18 ulusal siyasi parti, Mecliste de 575 sandalye bulunuyor.
Jokowi olarak bilinen ve 10 yıldır devlet başkanlığı görevini yürüten Joko Widodo, görevde ikinci 5 yıllık dönemini tamamladığı için yasalar gereği yeniden aday olamıyor.
Devlet başkanlığı görevi için 3 aday yarışıyor
Endonezya’da devlet başkanlığı için 3 aday yarıştı. Halihazırdaki Savunma Bakanı Prabowo Subianto, eski Orta Java Valisi 55 yaşındaki Ganjar Pranowo ve eski Cakarta Valisi Anies Baswedan devlet başkanlığı koltuğu için yarışırken, mevcut Devlet Başkanı Joko Widodo’nun oğlu olan Surakarta Belediye Başkanı Gibran Rakabuming Raka ise bu yarışta Subianto’nun yardımcısı olarak seçimlere katıldı.
3 saat dilimine sahip ülkede, yerel saatle 13.00’te sona eren seçimde, seçmenlere, devlet başkanı ve yardımcısı, ulusal, vilayet, bölge ve naiplik ile kent seviyesinde temsilcilerini belirleyebilecekleri 5 pusula verildi.
Seçmen ne istiyor?
Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Endonezyalıların temel problemi hayat pahalılığı. Endonezya İstatistik Kurumunun verilerine göre, 2022’de yüzde 5,3 olan ekonomik büyümenin 2023’te yüzde 5,05’e gerilediği ülkede kayıtlı seçmenlerin yüzde 52’sinin 40 yaş altı olması istihdamı seçimde önemli konu haline getiriyor.
Aylık ortalama gelir 203 dolar
Ülkede, Ağustos 2023’te işsizlik oranı yüzde 5,32’yken, aylık olarak ortalama gelir 203 ABD doları civarındaydı. İnsan hakları ve demokraside zayıflama da ülkedeki temel konulardan biri olarak gösteriliyor. Özellikle son zamanlarda, Endonezya’nın önde gelen üniversitelerinde öğrenci ve akademik personelin “adil ve şeffaf seçimler” talebiyle protestolar düzenlemesi dikkati çekiyor. (aa,c)