“Dünyanın Zekât Potansiyeli 400 Milyar Dolar!”
- HAYATSürmanşet 2
- 18 Mayıs 2020
İslam dünyasında ekonomik araştırmalar yapan Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Ali Karadaği dünyadaki tüm Müslümanların yıllık zekât potansiyelinin en az 300 ve tahminen de 400 milyar dolar olduğunu söyledi. Katar’da yayın yapan Al Jazeera televizyonunda konuşan Prof. Karadaği, bu potansiyelin devletlerin tüm mal varlıklarını içermeyip özel şahısların varlıklarının zekatı olduğunu söyledi.
2007 yılında bütün dünyadaki Müslümanların, borsa, banka, tahvil, bono ve hisse senetleri toplamı üzerinde bizzat bir araştırma yaptığını açıklayan Karadaği, “Bu hesaplamaya, bazı kamu ticari şirketlerinin varlıkları dahil edilmekle birlikte, petrol ve gaz gibi kaynaklar dahil edilmemiştir.” dedi. Karadaği, dünya Müslümanlarının fitre olarak bilinen fıtır sadakası potansiyelini ise fitre miktarının en az 2 dolar olarak kabul edilmesi hâlinde bile yıllık en az 4 milyar doları bulduğunu söyledi.
“ZEKÂT BİR MÜESSEDİR!”
Zekâtın farz kılındığı şekliyle bir müessese olarak emredildiğini de söyleyen Prof. Dr. Ali Karadaği “Zekât, Kur’an’da zikredilen ilk müessesedir. Tevbe sûresinin zekâtların verileceği yerleri tarif eden 60. ayetinde geçen “âmilîne aleyhâ” yani, “zekâtın toplanmasında görevli olanlar” ifadesi bu müessese anlamına gelmektedir. Bu delil ile Zekat bir müessese olarak emredilmiştir.” dedi.
Bugün zekâtın hasbel kader verilip toplandığını ve yine hasbel kader dağıtıldığını söyleyen Prof. Karadaği, mevcut zekât potansiyelinin Halife Ömer bin Abdulaziz (r.h)’ın zekat sarfetme şekli ile dağıtılması durumunda, İslam dünyasında yoksulluğun biteceğini, korona virüs sebebiyle işlerini kaybeden işveren ve işçilere yeni iş imkanları sağlanacağını söyledi.
TÜRKİYE’NİN POTANSİYELİ 55 MİLYAR DOLAR
Bu arada, Türkiye’nin zekât potansiyelinin 55 milyar doları bulduğu tespit edildi. Araştırmayı Türkiye Diyanet Vakfı, Türkiye’deki katılım bankaları birliğinin verilerine göre yaptı. (ib)