Diyabetliler Kovid-19’u Daha Ağır Geçiriyor
- MANŞETSAĞLIK
- 4 Aralık 2020
Klinik Endokrinoloji ve Diyabet Derneği (KEDD) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Araz, yaptığı açıklamada, kronik ve ilerleyici bir hastalık olan diyabetin dünyada hızla arttığını vurguladı. Uluslararası Diyabet Federasyonunun (IDF) 9’uncu Diyabet Atlası verilerini paylaşan Araz, buna göre, dünyada 20-79 yaş grubu arasındaki nüfusun 463 milyonluk kesiminin, yani her 11 kişiden birinin diyabetli olduğunu bildirdi.
Kilo Alımı Koronavirüsü Ağır Geçirme Riskini Artırıyor
Araz pandemi sürecinde kilo alımı, diyabet ve tansiyon hastalarında şeker ve tansiyonun yüksek gitmesine neden olabileceğine dikkat çekti. Kovid-19 nedeniyle ölenlerin yaklaşık yüzde 40’ının diyabet hastası olduğunu aktaran Araz, açıklamasında şu bilgilere yer verdi: “65 yaşın altında hayatını kaybedenler arasında diyabet oranı yüzde 50’ye çıkıyor. Pandemiyle birlikte kilo alımı arttı. Diyabetli hastalar dikkat etmeli. Kovid-19 sürecinde hastalığı ağır geçirmede ve ölüm riskinde en belirgin artış, yaşlı ve kronik hastalığı olan hastalarda olup kalp damar hastalığı, diyabet ve hipertansiyon öncelikli olan kronik hastalıklardır. Pandemi sürecinde kilo alımı özellikle diyabet ve tansiyon hastalarında şeker ve tansiyonun yüksek gitmesine neden olabilmekte ve olası bir koronavirüs enfeksiyonunda hastalığın ağır geçirilme riskini artırabilmektedir. Kan şekeri veya tansiyon kontrolü kötü hastaların özellikle olası bir koronavirus enfeksiyonunu daha ağır geçirdiği bilinmektedir. Ayrıca yoğun bakımda yatan ağır Kovid-19 olgularının yüzde 80’ninin obez olduğu bildirilmiştir.”
Diyabetik Kişiler Ev Yemeklerini Tercih Etmeli
Endokrinoloji ve Diyabet Kliniği Başkanı Prof. Dr. Behzat Özkan 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Kovid-19 ile diyabet hastalığı ilişkisini değerlendirirken, enfeksiyonların insüline karşı direnç oluşturduklarını ve Kovid-19’un da diğer enfeksiyonlar gibi kan şekeri yükselişine yol açtığını aktardı. Diyabetle mücadelenin dengeli beslenme ve hareketle ilişkili olduğunu belirten Özkan, hazır hızlı yemekler yerine ev yemeklerinin tercih edilmesi gerektiğini, düzenli sporun şeker hastalığıyla mücadelede çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.
Bol Sıvı Tüketin
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mazhar Müslüm Tuna, bu dönemi evde geçirdikleri için günlük hareketliliklerinde azalma olacak diyabet hastalarına, gıda tüketimini azaltmalarını, kilo almamalarını ve bol sıvı tüketmelerini önerdi. Tuna, “Mümkün olduğunca ev içinde hareket halinde olun ve egzersiz yapın. İnsülin kullanıyorsanız ve kan şekeriniz yüksek seyrediyorsa küçük dozlarda insülin artışı yaparak, kan şekerinizi kontrol altına alabilirsiniz. Açlık kan şekeri sürekli yüksek seyrediyorsa hastaneye gitmeden doktorunuzla görüşerek yapabilecekleriniz konusunda bilgi edinebilirsiniz.
Doktorunuz hastaneye gitmenizi tavsiye ederse, önerilen tedbirlere uyarak, hastanede geçireceğiniz zamanı da azaltmak için tam randevu saatinizde hastaneye gidebilirsiniz.” değerlendirmesini yaptı.
Tüm Diyabetikler Aynı Riski Taşımıyor
Diyabetli hastaların Kovid-19 enfeksiyonuna yakalanma riskinin diğer bireylerden daha yüksek olmadığını ancak hastalığın daha ağır seyrettiğini aktaran uzmanlar, diyabete eşlik eden tansiyon yüksekliği, obezite gibi faktörlerin riski artırdığını kaydetti. Tüm diyabetiklerin aynı riski taşımadığının altını çizen Doç. Dr. Tuna “Kesinlikle karamsarlığa kapılmamalılar. Gerekli önlemleri almakla virüsten korunabileceklerini ve virüse yakalansalar dahi birçok kişinin bu hastalıktan kurtulabileceğini bilmeliler. Ayrıca, virüsün yakın zamanda etkili bir tedavisinin ve aşısının bulunabileceğini unutmamalılar.” diyerek, diyabetli hastalara morallerini yüksek tutmayı tavsiye etti.