Depremzede Akrabalar İçin Almanya Vizesi Nasıl Alınır?
- ALMANYAGündemMANŞETTÜRKİYE
- 14 Şubat 2023
Almanya, Almanya’da ikamet eden Türkiye ve Suriye kökenlilerin depremlerden etkilenen yakın akrabalarını geçici olarak Almanya’da ağırlayabilmeleri için yaptıkları vize başvurularına kolaylık tanınacağını açıkladı. Almanya’daki aliler şimdi vize başvurularının nasıl yapılacağını soruyor.
Vize müracaatları, normal vize sürecinde olduğu gibi Almanya başkonsolosluklarının anlaşmalı olduğu iDATA’nın ofislerinde yapılıyor. Almanya’nın konsoloslukları vize müracaat almıyor. Almanya Dışişleri Bakanlığı iDATA ofislerinin kabul kapasitesinin artırılması için çalışma başlatmış bulunuyor.
Vize başvurularını depremzedenin kendisinin bizzat yapması gerekiyor.
iDATA OFİSLERİ
iData’nın Türkiye’nin çeşitli yerlerinide ofisleri bulunuyor. Deprem bölgesinde yer alması bakımından şimdilik Gaziantep ofisi hizlet vermiyor. iData’nın diğer ofisleri ise şu şehirlerde bulunuyor:
İstanbul Avrupa (Gayrettepe), İstanbul Asya (Altunizade), Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Trabzon, Kocaeli Sanayi Odası (Mobil Başvuru Ofisi), Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (Mobil Başvuru Ofisi), Denizli Ticaret Odası (Mobil Başvuru Ofisi).
iData Çağrı Merkezi
Depremzedelerin Almanya’daki akrabalarının yanına gelebilmeleri için alınacak olan vize ile ilgili bilgiler iData’nın çağrı merkezinden de alınabilecek.
Yurt dışından yapılacak aramalarda +90 212 970 8493 no’lu Çağrı Merkezi hattını aranabilir.
Türkiye’den arayacaklar için iData çağrı merkezi telefonu: 0850 460 8493. Yurt dışından aramalar için ise +90 212 970 8493 telefon numaralarından bilgi alınabilecek.
Vize İçin Aranan Şartları
Ücretsiz olarak verilecek olan vize için şu şartlar gerekiyor:
- Deprem sırasında, depremden etkilenen illerden birisinde ikamet ediyor olmak.
- Deprem dolayısıyla evsiz kalmak veya tedavi gerektirecek bir durumda olmak.
- Bir Alman vatandaşının veya Almanya’da daimî oturum hakkına sahip birinin 1. veya 2. derece akrabası olmak. (Ana-baba, çocuklar, büyükanne ve büyükbabalar, torunlar, kardeşler gibi).
- Almanya’daki aile üyesinin, Almanya İkamet Yasası’nın 66 ila 68. maddeleri uyarınca bir taahhüt beyanı sunması. Bunun için yabancılar dairesinden form alınması gerekiyor. Ancak, yabancılar dairelerinde randevu almak mümkün olmadığı için ilgili taahhütnamenin davet eden kişi tarafından yazılıp imzalanması.
Vize Müracaatı İçin İlgili Belgeler
- Başvuru formu
- Geçerli bir Türk pasaportu
- Sağlık sigortası. (Bu arada iDATA SGK’dan AT11 formu ve Almanya için seyahat sağlık sigortası isteyebilir.)
- Biyometrik fotoğraf
- Almanya’da ikamet eden 1. veya 2. dereceden bir akrabanın taahhüt beyanının orijinali. (Almanya’da yabancılar dairesi hemen randevu vermediği için davet eden kişinin yazıp imzaladığı taahhüt beyanı)
- Davet eden kişinin kimlik kartı veya pasaportunun ve varsa oturma izninin fotokopisi
- Türkiye’deki ikamet ettiği yerleri bildiren ikamet belgesi. (Afet sırasında deprem bölgesinde ikamet edildiğini gösteren ikamet belgesi) Adres ve ikametgah kaydı şeklinde E- Devletten alınabilir.
- Akrabalık bağını gösteren belge. E- Devletten alınabilir.
- Vize alacak kişinin acil durumunun kısa yazılı açıklaması. Evsiz kalma veya tedavi ihtiyacı belirtilimelidir.
- Küçükler için: Her iki ebeveynin imzası/noter tasdikli muvafakati veya tek başına velayet veya geçici kişisel velayet belgesi.